Nagu ikka – Janicenoksi kolmene kustutas lootuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe lätlase duell – VEFi liider Kristaps Janicenoks ja Kalev/Cramo leegionär Armands Škele. Seekord jäi peale Läti klubis palliv lätlane.
Kahe lätlase duell – VEFi liider Kristaps Janicenoks ja Kalev/Cramo leegionär Armands Škele. Seekord jäi peale Läti klubis palliv lätlane. Foto: Toomas Huik

Kui meeskonnas on selline mängija nagu Kristaps Janicenoks, võib julgelt jätta kohtumise saatuse viimaste minutite otsustada. Ilmselt ei suuda keegi enam meenutada, kui mitu korda on see mees kõige vajalikumal hetkel tabanud. Eile õhtul tegi ta seda jälle – 37 sekundit enne kohtumise lõppu viis just tema rünnakuaja viimasel sekundil tabanud kolmene meeskonna kuue punktiga juhtima. Mäng oli tehtud!

Kahjuks mängib Janicenoks Riia VEFi ridades ning Eesti esiklubi Kalev/Cramo pidi tunnistama EuroCupi sarjas Läti meistri paremust 67:62.

«See viskeolukord on mul hästi meeles,» tõdes Kalevi peatreener Alar Varrak pärast kohtumist. «Kaitserotatsioonis tekkis paha olukord ja Armands Škele pidi julgestamiseks korraks nurgast ära tulema. Eelmisel rünnakul kolmese tabanud Kenan Bajramovic söötis aga palli just sinna. See polnud Škele viga, probleem sai alguse teistest meestest.»

VEFi peatreeneri Ramunas Butautase sõnul oli neil lõpus rohkem õnne. Eelkõige tähendas see seda, et kogenud mehed tabasid otsustaval hetkel vajalikud visked. Bajramovici jaoks oli see kolme mööda läinud kaugviske juures esimene ja ainus tabamus, Janicenoksi kolmeste saldoks jäi kuuest viskest kaks.

Tegelikult olid eilse kohtumise neljandal veerandajal võiduvõtmed ka Kalevi käes. Nad tulid välja kaotusseisust ja pääsesid kuue punktiga juhtima, kuid edu ei suudetud hoida ja see sulas kiiresti.

Varrak andis mõista, et murdehetkel hakkas põhimeestel hapnikukraan sulguma. «Just sellistel momentidel on kõige rohkem tunda, et Rain Veideman ei saa vigastuse tõttu mängida. Indrek Kajupank oli täna vahetusmehena selgelt ebalev ja põhimeestele langes liiga suur koormus,» mõtiskles Varrak. «Mängisime ju suure osa ajast kaitses pressingut ja see tõmbab meestest mahlad välja. Isegi vaatamata sellele, et nad on väga heas füüsilises vormis. Meie komplekteerituse juures on iga mängija kaotus valus.» Juba paar nädalat vigastuse tõttu eemal olnud Veideman oli eile küll pingil, kuid mängu ei sekkunud.

Kalevile oli see kahes olulisemas sarjas – EuroCupil ja Ühisliigas – kokku viies kaotus järjest. Võidurõõmu pole Eesti klubi veel tunda saanudki. Varraku hinnangul oli seekordse allajäämise põhjuseks kehv visketabavus.

«Sellise tabavusega ei saagi me võita,» nentis ta. «Mänguliselt oli kõik väga hästi, kuid vabadelt kohtadelt ei visatud sisse. Kahju! Eksisime palju vabavisetel ja kolmese joone taga. Samas saime kaitses korralikult hakkama – VEFi visatud 67 punkti pole ju palju.»

Nii nagu pärast pühapäevast kaotust Nižni Novgorodile, kordas Varrak ka nüüd, et kaotusepainest vabanemiseks vajab meeskond ühte võitu. Järjestikused kaotused söövad aga seesmiselt nii mängijaid kui treenereid.

«Mullu oli meil lihtsam, siis mängisime ka Balti liigat ja seal saime ikka võite. Tänavu me selles sarjas ei osale ja ka Eesti meistriliiga mängud oleme edasi lükanud. EuroCupil ja Ühisliigas on aga üks vastane kõvemast puust kui teine,» arutles Varrak. «Samas peame nendest mängudest võtma võimalikult palju positiivset. Ei maksa arvata, et VEF on vastasena pühapäevahommikune pannkook.»

VEFi koosseis ajab tõsisema korvpallisõbra kadedaks. Eile teenis mänguminuteid kõigest 18-aastane 210 sentimeetri pikkune Andzejs Pasecniks ja 20-aastane, suvel Tallinnas peetud U20 EMi staar olnud Janis Berzins. Peatreener Butautase sõnul võetakse üks mäng korraga, kuid eesmärgiks on edasipääs alagrupist. Kahe võiduga on selleks tehtud hea start.

Eurocup

Kalev/Cramo – Riia VEF 62:67

Kalev/Cramo: Fall 16, Gibson 12, Elegar 10, Škele 9, Abbott 6, Sokk 5, Moldoveanu 4, Kajupank 0, Kitsing 0.

VEF: Janicenoks 14, Bajramovic 11, Delininkaitis 11, Brown 10, Nix 8, Robinson 6, A. Berzins 3, J. Berzins 2, Jahovics 2, Pasecniks 0, Strelnieks 0.

Skopje – Maccabi Haifa 83:86

Kaasani Unics – Banvit 72:71

G-alagrupi tabeliseis: 1. Unics 2 võitu / 0 kaotust, 2. VEF 2/0, 3. Banvit 1/1, 4. Maccabi 1/1, 5. Skopje 0/2, 6. Kalev/Cramo 0/2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles