Poltoranin tahab Veerpalu abiga olümpiavõitjaks tulla

, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu (paremal) annab endast parima, et Kasahstani suusamees Aleksei Poltoranin (vasakul) olümpiavõitjaks tuleks.
Andrus Veerpalu (paremal) annab endast parima, et Kasahstani suusamees Aleksei Poltoranin (vasakul) olümpiavõitjaks tuleks. Foto: Mati Kalve

Aleksei Poltoraninil on sügav sisemine soov ja Kasahstani riigi poolt pandud kohustus võita Sotši olümpial vähemalt üks kuld ning ta loodab personaalse suusaeksperdi Andrus Veerpalu laiendatud abile: «Tahan, et Veerpalu aitaks mind kõiges – õpetaks, kuidas pingeid maandada ja võistlusteks valmistuda. Ühesõnaga, paljastaks kõik saladused.»

Veerpalu ja Poltoranini koostöö on suusamaailmas midagi uut. Õigupoolest on eksperdi amet uus: äsja karjääri lõpetanud tipptegija katsetab suuski ja määrdeid võistluskiirusel ning annab soovitusi ka muus. Teist nii kiiret suusakatsetajat kui Veerpalu maailmas vaevalt et on.

Poltoranini treener Sergei Tiškov oli see, kes otsustas Veerpalu meeskonda tuua: «Eks ta hull idee oli. Kahekordsed olümpiavõitjad istuvad enamasti tähtsatel kohtadel ja teevad tähtsat tööd, mitte ei testi väiksema venna suuski. Kuid Veerpalu oli asjast huvitatud, tahtis just Poltoranini tiimis kaasa lüüa.»

Esimestest läbirääkimistest ei saanud asja. Kuu tagasi, Olosel, kohtuti taas ning lepiti tingimustes kokku. «Helistasin spordiministrile, ütlesin, et nüüd tuleb Veerpalu palkamiseks raha leida. Leiti kohe,» meenutas Tiškov.

Tänaseks on Poltoranin aru saanud, kui targa otsuse ta Veerpalu palgates tegi. «Oleme meelelaadilt, mõtteviisilt ja kehakaalult sarnased. Ka klassikat sõidame enam-vähem sama stiiliga,» rääkis Poltoranin. «Juba mõistab ta minu vajadusi ja soove – palju määret alla panna, millised suusad võtta... Võimas!»

Treeneri sõnul on Poltoranin pealtnäha leebe sell, kuid tegelikult kirglik ja võiduhimuline töörügaja, kes ei tee hinnaalandust endale ega teistele. «Kui keegi kokkulepitud ajast kinni ei pea, hilineb, siis... Ei, Poltoranin ei sõima, aga ei vaiki kah. Ta küsib: kas oleme siin tööd tegemas või mida?»

Seesama tööloom Poltoranin kiidab Veerpalu töökust taevani: «Ta teeb palju rohkem, kui ette nähtud. Testib hommikul ja õhtul. Mitte ainult suuski, vaid ka määrdeid. Ent see pole kõik. Mul on suur suusapark – vähesed saavad sellisega uhkustada –, kuhu lisandus hiljuti hulk paare. Veerpalu asus neid mõõtma – pingeid ja paineid –, tõi oma riistad ja pingi ja puha. Siis viis ta kõik uued suusad ühe suurepärase põhjade lihvija juurde, keda meie ei teadnud. Mees paneb täie hingega.»

Veerpaluga ollakse partnerid, mitte ülemus ja alluv, selgitas Poltoranin: «Ma pole veel nii kõva mees, et olümpiavõitjale boss olla. Suhtleme palju, ta vene keel on hea. Käske ma ei jaga, vaid palun teha seda või teist. Veerpalu omakorda ei käi oma ideid pakkudes peale, vaid selgitab. Meie otsustame, kas võtta ideest kinni või mitte.»

Kunagine juunioride maailmameister lõi tänavusel Val di Fiemme MMil lõpuks läbi ka täiskasvanute seas, võitis 50 km klassikasõidus ja sprinditeates pronksi. Poltoranini sõnul polnud see üllatus: «Liikusin nende medalite poole järk-järgult ning olin veendunud, et midagi ma Val di Fiemmes võidan. Üks kuld olnuks muidugi parem kui mitu pronksi, aga alustuseks käib küll.»

Sotšis on Poltoranin Kasahstani suurimaid medalilootusi. Isegi Soome ajalehed pakuvad talle kulda 15 km klassikasõidus.

«Las soomlased pakuvad, ju tahavad mind endast välja viia,» sõnab Poltoranin malbe naeratuse saatel. «Olen tasakaalukas ja rahulik ega allu provokatsioonidele. Tegelikult on klassikasõidus kümmekond kullapretendenti: rootslased, paar norralast, Matti Heikkinen, Dario Cologna, Maksim Võlegžanin... Tegelikult üritan ka mõlemal sprindidistantsil midagi korda saata.»

Olgu Soome meediaga, kuidas on, kuid Kasahstan vajab Sotšist medalit. Kulda.

«Minult pole otseselt võitu nõutud, kuid vihjeid kullale kuulen pidevalt. Finantseerimine on täielik – saan kõik, mida tahan, tingimused on viimase peal. Sestap tuleb kuld Sotšist ära tuua.»

Poltoranin nõustub, et tänu Veerpalule saab ta rahulikumalt magada, sest teab, et võimalus suuskade määrimisel eksida on nüüd märksa väiksem. «Kuid ma tahan, et Veerpalu aitaks mind kõiges – õpetaks, kuidas pingeid maandada, võistlusteks valmistuda. Ühesõnaga, paljastaks mulle kõik varuks olevad saladused. Usun, et ta teebki seda. Olen üht-teist küsinud ja ta vastab. Ausalt ja põhjalikult. Kuid palju on veel küsimata.»

Leping Veerpaluga on sõlmitud Sotši olümpia lõpuni. Kahekordne olümpiavõitja käib sinnamaale Poltoraniniga koos kõigis laagrites ja võistlustel. Aga edasi? Poltoranin ütleb rahulikult: «Esmalt tuleb olümpial tegusid teha. Vaatame, kuidas meie koostöö on terve hooaja vältel sujunud ja siis otsustan, kas jätkata Veerpaluga või mitte. Ma ei tormaks sündmustest ette.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles