Igiliikur Kasai purustab olümpia eel rekordeid

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noriaki Kasai kerkis 41-aastasena jälle MK-etapi võitjaks.
Noriaki Kasai kerkis 41-aastasena jälle MK-etapi võitjaks. Foto: AP/Scanpix

Noriaki Kasai kerkis kõigi aegade vanimaks suusahüpete MK-sarja etapivõitjaks ning jahib olümpiamedalit.

Jaapanlane Noriaki Kasai kirjutas laupäeval Austrias Kulmi lennumäel suusahüpete ajalukku uue peatüki, tulles 41-aastaselt maailma karikasarja etapi võitjaks. Nii kõrges eas pole mitte keegi varem suutnud MK-etapil võidutseda.

«Usun sellesse, mida teen, mu eneseusk on väga tugev,» lausus Kasai pärast võitu. Senine rekord kuulus teisele jaapanlasele Takanobu Okabele, kes oli ligi neli aastat tagasi Soomes Kuopios võidutsedes 39-aastane. Kasai võiduhüppe üle rõõmustasid mäel siiralt ka tema konkurendid ja nende treenerid.

Kuu aja pärast Sotšis toimuval taliolümpial püstitab Kasai veel ühe rekordi – läinud nädalal selgus, et ta pääseb Jaapani koondisesse ja sõidab seega elu seitsmendatele olümpiamängudele. «Ohoh, seitsmendat korda,» imestas Kasai ka ise. «22 aastat. See juba on midagi, mis? Kas ma ei peaks varsti Guinnessi rekordite raamatusse pääsema?» naljatas ta. Sinna tema nime suure tõenäosusega siiski ei kirjutata, sest ehkki seitse korda pole seni talimängudel osalenud ükski sportlane, pakub Kasaile konkurentsi kelgutaja Albert Demtšenko – ka venelane teeb talimängudel kaasa seitsmendat korda.

Kulmis lendas Kasai avavoorus 196 ja teises voorus 197 meetri joonele, edestades 10,1 punktiga sloveeni Petr Prevci ja 11,3 punktiga austerlast Gregor Schlierenzauerit. «Austan Noriakit piiritult. Tema tulemus näitab, et kui sul on hea tehnika, võid ka vanemast peast parimatega võistelda,» lausus

Schlierenzauer. Kasai võitis karjääri 16. etapi, kuid viimati tõusis ta poodiumi kõrgeimale astmele peaaegu kümme aastat tagasi Utah’s.

Tõusuteel olevast vormist andis ta siiski märku juba detsembri algul, kui pääses Saksamaal Titisee-Neustadtis kolmandana MK-etapi poodiumile. Laupäevase võidu järel hoiab ta MK-sarjas 486 punktiga kõrget neljandat kohta.

Stabiilselt esines Kasai ka aastavahetuseaegsel traditsioonilisel nelja hüppemäe turneel, kus mahtus kõikidel osavõistlustel esikümnesse ning lõpetas üldarvestuses viiendana. Pühapäeval Kulmis peetud võistlusel oli esikolmik sama mis laupäeval, kuid teises järjestuses: Prevc, Schlierenzauer, Kasai.

Kõik see tähendab, et Sotšis on Kasail šanss võita ihaldatud autasu, mis tal seni puudub – individuaalne olümpiamedal. «Oma aastatepikkust karjääri arvestades julgen küll öelda, et lähen medalit jahtima,» ei üritanud Kasai Japan Timesiga rääkides tagasihoidlikkust teeselda. «Arvan, et mul on head võimalused.»

Jaapanlase auhinnakapis on küll hõbe 1994. aasta Lillehammeri meeskonnavõistlusest, ent individuaalselt on tema parimad tulemused Lillehammeri normaalmäel saadud viies ja nelja aasta eest Vancouveris teenitud kaheksas koht. Lillehammeris olnuks Kasail võimalus võita ka kuldmedal, ent vigastuse tõttu jäi ta meeskonnavõistluses olümpiavõiduni jõudnud Jaapani nelikust välja. Japan Times küsis Kasailt, kust ta viiendasse kümnesse jõudnuna jätkamiseks motivatsiooni leiab. «Mul pole ju veel kuldmedalit,» vastas Kasai naeratades.

Thomas Morgenstern kukkus taas rängalt

Kui Kasai triumfeeris Kulmis võitjana, siis kogenud austerlasele Thomas Morgensternile lõppes Kulmi võistlus kurvalt.

Austerlane kukkus reedesel treeningul hüppe algfaasis nii rängalt, et kaotas korraks teadvuse ning viidi kopsu- ja koljuvigastustega Salzburgi haigla intensiivraviosakonda. «Saame ainult parimat loota. Juhtunu teeb kõvasti haiget, sest Thomas on meie meeskonna süda,» lausus Austria koondise peatreener Alexander Pointner AP-le.

«Thomas saab käsi-jalgu liigutada. Ta on teadvusel ja reageerib kõigele, see on kõige tähtsam,» lisas koondise arst Herbert Leitner. Kliiniku peaarsti Josef Obristi kinnitusel suutis Morgenstern kõikidele küsimustele adekvaatselt vastata, kuid jäeti sellegipoolest haiglasse jälgimisele.

Morgenstern kukkus raskelt ka vähem kui kuu aega tagasi Saksamaal Titisee-Neustadtis. Tookord piirdusid tema vigastused marrastuste, näohaavade ja sõrmeluumurruga. Päev varem oli kolmekordne olümpiavõitja ja kahekordne maailmameister võitnud ligemale kaheaastase pausi järel esimese MK-etapi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles