Inimene, mida sa tegid?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiale maailmarekordi omanikuna sõitnud Usain Bolt parandas tippmarki ja sai kulla.
Olümpiale maailmarekordi omanikuna sõitnud Usain Bolt parandas tippmarki ja sai kulla. Foto: AFP / Scanpix

Finišijooneni on jäänud veel vähemalt 20 meetrit. Usain Bolt kiikab üle õla ning nähes, et konkurendid on kaugel, aeglustab sammu ja ajab käed juubeldades laiali.


Tavaliselt võib seesuguseid žeste sprinterite esituses näha alles pärast finišit, ent juba poolel maal konkurentidelt kindlalt eest läinud Bolt ei kavatsenud pidutsemisega oodata. Jamaikalane võitis olümpiaajaloo kiireima 100 m jooksu finaali maailmarekordi 9,69ga, parandades enda nimele kuulunud tippmarki kolme sajandikuga. Finaali kaheksast sprinterist kuus läbisid distantsi kiiremini kui kümne sekundiga.



Maailmarekord üllatusena


Hõbemedali teenis üllatuslikult 9,89gaTrinidadi ja Tobago sprinter Richard Thompson, kes suutis ainsana jooksu esimesel poolel Boltiga kaasa minna. Pronksi sai ajaga 9,91 ameeriklane Walter Dix.



Bolt siirdus kiirelt puupüsti täis 90 000 pealtvaatajat mahutava Linnupesa nime kandval staadionil võiduringile, pakkudes publikule tõelist meelelahutust – sprindikuningas saatis rahvale õhumusisid, poseeris oma kuldsete jooksujalatsitega ning näitas ka erinevaid tantsusamme.



«Ausalt öeldes sain alles võiduringilt tulles teada, et püstitasin maailmarekordi,» avaldas esimese jamaikalasena olümpial 100 m jooksus kulla teeninud Bolt.



«Minu eesmärk oli tulla olümpiale ja võtta siin kuldmedal, sain sellega just hakkama. Medal on mulle ja minu rahvale äärmiselt tähtis.»



Bolti näiliselt mängleva kergusega tulnud võit ja maailmarekord panid paljusid spekuleerima, mis juhtunuks siis, kui neljapäeval 22. sünnipäeva tähistav Bolt jooksnuks seesuguse võimsusega kogu distantsi. Ehk suutnuks ta joosta koguni 9,6ga?



«Maailmarekordid mind tegelikult väga ei huvita,» sõnas finišijoonel rusikaga vastu rinda tagunud Bolt. «Mul on veel kõvasti aega, et neile mõelda ja pidevalt uusi tippmarke püstitada.»



Kõige selle juures tasub märkimist, et siiani keskendus Bolt 200 m jooksule ning lühikese sprindi juurde pöördus ta enda sõnul eksperimendi käigus – kuna treener tahtis, et ta hakkaks ka 400 m jooksma, aga mees ise ei tahtnud.



Jahib ka teist kulda


Nüüd on Boltil võimalus saada esimeseks pärast Carl Lewist, kes suudab ühel olümpial võita mõlemad sprindikullad. Lewis sai sellega hakkama 1984. aastal.



Mai viimasel päeval maailma kiireima mehe tiitli Boltile kaotanud värske olümpiavõitja kaasmaalane Asafa Powell oli finaaljooksus kui enese vari. Sarnaselt nelja aasta taguse Ateena olümpiaga pidi Powell ka nüüd leppima viienda kohaga. «Rikkusin kõik ära, aga mu jalad lihtsalt ei liikunud,» tunnistas Powell. «Usain oli täna kindlasti võitmatu, ta on uskumatu inimene. Mul on tema üle väga hea meel.»



Powellist õnnetumalt läks aga kolmekordsel maailmameistril, ameeriklasel Tyson Gayl, kes ei pääsenud isegi finaali. «Juulikuus saadud põlvevigastus mul enam jooksmist ei sega, seega pole mul mingit vabandust,» sõnas Gay pettunult. «Olen üsna nukker.


Kogu mu pere on siin, kõik Ameerikas palvetasid minu eest ja ma vedasin neid alt. Samas teavad kõik, et andsin oma parima.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles