Alaver loob rahvusvahelist tiimi

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Alaverist võib maikuus saada Aleksei Poltoranini treener.
Mati Alaverist võib maikuus saada Aleksei Poltoranini treener. Foto: Liis Treimann

Kasahstani suusaäss Aleksei Poltoranin sai õiguse Mati Alaveri käe all harjutada ja Otepääle kolida.

Kasahstani suusaäss Aleksei Poltoranin sai koduselt alaliidult õiguse palgata treeneriks Mati Alaver, mis tähendab, et ta kolib ilmselt Otepääle elama ja treenima. Mis omakorda tähendab, et Alaver loob enda ümber rahvusvahelise suusatiimi, sest oma õpilasi ta maha ei jäta.

Poltoranini ja Alaveri koostöö – kolmanda osalisena on asjaga seotud Andrus Veerpalu – on Eesti distantsisuusatamisele ideaalne variant.

Esiteks: Poltoranin maksab (suurema?) osa Alaveri palgast, mis kergendab Eesti Suusaliidu rahalist olukorda.

Teiseks: Alaveri senised õpilased – Karel Tammjärv, Algo Kärp ja Raido Ränkel – saavad kõrvale maailma tippu kuuluva trennikaaslase, kelle järgi joonduda.

Kolmandaks: Veerpalu saab viibida rohkem kodus ning juhendada – ka talvel ühislaagrites viibides – Poltoranini suusatestija töö kõrvalt nii noori Eesti suusatajaid kui ka koondislasi.

Neljandaks: tasuvat tööd leiab ilmselt nii mõnigi Eesti määrdemees.

Altminekuid ei andestata

Poltoranin pidas Alaveri nimel Kasahstani suusaliidu ja spordikomiteega pingelist võitlust. Võitnuks ta Sotši mängudel medali, nagu lootis, lootsid spordiametnikud ja riigijuhid, oleks meest kantud kätel. Paraku läks olümpia lörri, kas siis läbipõlemise või ilmastiku tõttu, vahet pole.

Kasahstanis altminejatele ei andestata. Tagatubades räägitakse, et ametnikud olevat kaalunud suisa Poltoranini karistamist, näiteks võistluskeeluga, kuid lõpuks otsustati talle siiski halastada.

Nadi olümpiatalve tõttu mõjus Poltoranini äge kriitika suusaliidu ja treenerite pihta kui ülbe kassi kräunumine ketikoerale. Poltoranin teatas meedias, et enamik koondislastest ei soovi teha koostööd peatreeneri Aleksandr Batjaikini ja tema abilise Vladimir Sahnoviga, kelle harjutuskavad ei kõlba, nagu ka võistluskalender, kogu organisatsioon kui selline, pikad reisid, söök, juhendajate vähene tähelepanu, meditsiiniline teenindus, varustus ja lõpuks ka määrdetiim.

Ühesõnaga, Poltoranin teatas, et on piisavalt kõva mees, seisnud MK-etappidel pjedestaalil ja võitnud kaks MM-pronksi ning peaks saama võimaluse harjutada omal käel, koondisest lahus.

Poltoranin plaanib kolida koos perega Otepääle elama, sest tema praegusest kodukohast Ridderist kulub päev, enne kui Euroopasse jõuad. Ka on Eestis suurepärased treeningtingimused, ent mis peamine – Alaver ja Veerpalu, keda Poltoranin soovis endale juhendajateks. Esimest ametlikult, teist mitteametlikult, suusaeksperdi töö kõrvalt. Ka Poltoranini praegune isiklik treener Aleksei Nakonetšnõi jääks tiimi.

Esialgu saatsid suusaliit ja spordikomitee Poltoranini kus see ja teine, teatasid, et mingit Alaveri ta treeneriks ei saa ning rügada tuleb koondise juures. Seepeale põrutas Poltoranin, et ei kavatse kaubelda, vaid hakkab võistlema mõne teise riigi värves. Säärane avaldus oli kui ämbritäis bensiini lõkkesse.

Tuld anti kõikjalt. Ühes lehekommentaaris viidati, et Poltoranin olla eeskujuks toonud kaasmaalasest tõstja Ilja Iljini, kes samuti treenivat omaette. «Esiteks ei esitanud Iljin iial ultimaatumeid, et kui ma oma tahtmist ei saa, siis reedan kodumaa,» kirjutati. «Teiseks näitas Iljin teise olümpiakullaga, et teda tasub usaldada ning temale kulutatu toob tulu. Poltoranini peale seevastu raisati olümpia-aastal hunnik raha. Kogu suusakoondis oli allutatud «meie medalilootuse» soovidele, talle osteti 200 paari suuski, tema personaalses määrdetiimis oli rohkem mehi kui laskesuusatajatel kokku... Ja milline oli tulemus?»

Vladimir Smirnov, Nõukogude Liidu ja Kasahstani vormis 18 tiitlimedalit võitnud suusaäss, kes soovib nüüd kodumaa suusatamist taas jalule aidata, torises ajakirjanduses samuti: «Mina treenisin, jah, omal käel, kuid ei küsinud alaliidult ega kelleltki tuge. Kui sain, siis tänasin, aga ei nõudnud. Poltoranin peab spordijuhtidele tänulik olema, aga ei ole.»

Alaveri tunnevad kõik

Kasahstani suusaliidu rahvas seevastu liiga kriitiline ei olnud, sest Poltoraninile võrdväärset atleeti neil pole. Peatreener Batjaikin lükkas tiimi liidri süüdistused ümber, nimetas teda suureks sportlaseks ning selgitas, et ka Alaveri vastu pole neil midagi.

«Poltoranin võib eraldi treenida küll ja Alaveri me tunneme kõik, ta on hea treener,» rääkis Batjaikin meediale. «Samas kannab suusaliit täit vastutust. Kannab ka siis – annaks jumal, et seda ei juhtuks –, kui sportlane satub rahvusvahelisse skandaali. Seepärast tuleb sõlmida täpsed lepingud ja asjad selgeks rääkida.»

Reedel toimus Astanas spordiministeeriumi koosolek, kus saadi selgust Poltoranini asjus. Suusataja kinnitas, et ajakirjandus tõlgendas tema sõnu valesti ning kodakondsust ta vahetada mingil juhul ei soovi.

Esialgu lepiti kokku, et koondis hakkab tööle Smirnovi koostatud mudeli järgi, Poltoraninile anti aga luba treenida omaette Alaveri ja Nakonetšnõi juhendamisel. Lõplikult kinnitatakse otsused 5. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles