100 miljonit ja tugevama õigus

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patuoinas Iker Casillas (vasakul) tänamas Sergio Ramost värava eest, mis viis kohtumise lisaajale.
Patuoinas Iker Casillas (vasakul) tänamas Sergio Ramost värava eest, mis viis kohtumise lisaajale. Foto: AFP/SCANPIX

Madridi Real alistas Meistrite liiga finaalis lisaaja järel 4:1 Madridi Atletico ja võitis klubi ajaloo kümnenda tiitli Euroopa tugevaimas klubisarjas.

«Oma esimesel tööpäeval läksin ma Santiago Bernabeu trofeeruumi ja ütlesin klubi presidendile (Florentino Perezile), et üks karikas on puudu ja peaksime selle sel hooajal võitma. Nüüd õnnestuski meil see ära teha,» meenutas Madridi Reali treener Carlo Ancelotti uefa.com-ile antud intervjuus tänavuse hooaja algust, mis päädis Realile ajaloolise esikohaga.

Alates 2002. aastast meeleheitlikult Meistrite liiga kümnendat tiitlit jahtinud Realil oli laupäeva õhtul La Decima (kümnes tiitel) meeskonna kapteni Iker Casillase prohmaka tõttu juba käest libisemas, kuid Sergio Ramose tabamus kolmandal lisaminutil viis kohtumise lisaajale, kus Real pani oma paremuse kindlalt maksma ja alistas linnarivaali Atletico 4:1.  

«See on minu karjääri kõige tähtsam värav. Võitlesime lõpuni ja see tunne on uskumatu. Väärisime seda nende kõikide aastate järel,» sõnas alates 2005. aastast Realis palliv ja nüüd oma karjääri esimese Meistrite liiga tiitli võitnud Ramos.

Reali on ikka süüdistatud raha tuulde loopimises, näiteks  on nad alates 2002. aastast ­uute mängijate peale kulutanud koguni 1,2 miljardit eurot. Nii toodi välja ka fakt, et nende finaalivastase Atletico algkoosseis kokku maksis poole vähem kui Gareth Bale. Siiski tuleb nüüd tõdeda, et nende kinnisidee kümnendast tiitlist lõpuks täitus ja eelmisel suvel Bale’i peale kulutatud 100 miljonit eurot on läinud asja ette. Kui laupäeval osutus Walesi koondislase tabamus lõpuks võiduväravaks, siis mäletatavasti lõi Bale otsustava värava ka Hispaania karikafinaalis, kui alistati 2:1 igipõline rivaal FC Barcelona. Kokkuvõttes kujunes tema debüüthooaeg samuti edukaks, mis päädis kõikide liigade peale 44 kohtumise ja 22 väravaga.

Kui mängust rääkida, siis tulebki tõdeda, et Real ei andnud kordagi alla, ja selle tulemusena suutiski viimasel ajal heas hoos olev Ramos meeskonna raskest seisust välja vedada. Lisaajal oligi väljakul sisuliselt üks meeskond, kuna teine oli kogu oma jõuvarud normaalajaga ära kulutanud. Nii võttiski nimekam lõpuks jõuga oma ning oma väiksemale linnarivaalile enam üllatamiseks teist võimalust ei antud.

«Te võite öelda, et ma olen õnnega koos või me üritasime viimase sekundini, kuid jalgpall on juba selline – mõnikord on sul õnne ja teinekord mitte,» võttis treenerina kolmanda Meistrite liiga tiitli võitnud Ancelotti finaali kokku. Kahel eelmisel korral AC Milani tiitlini juhtinud itaallane tõusis selle saavutusega nüüd legendaarse Liverpooli juhendaja Bob Paisley kõrvale.

Reali sai kätte oma ihaldatud kümnenda tiitli, kuid Madridi klubi endise mängumehe Michael Oweni sõnul ootab mängijaid tulevikus samasugune surve võita 11. tiitel.

«Kõikidele Reali mängijatele ja treeneritele tehakse kiiresti selgeks, et igal hooajal on üks suur eesmärk ja see on Meistrite liiga. Kui sa klubisse tulles seda veel ei mõista, siis see muutub kiiresti,» rääkis Owen The Telegraphile. «Real võib võita Hispaania liiga või koduseid karikaid, kuid see ei taga sulle töökohta, kui sa ebaõnnestud liigas, mis on tegelikult tähtis. Aastaid oli Real ainsaks meeskonnaks, kes mõõtis hooaja edukust vaid Meistrite liigaga. Kuid nüüd on sarnasesse staatusesse tõusnud ka teised, nagu näiteks Müncheni Bayern.»

Real on võitnud rekordilised kümme Meistrite Liiga tiitlit, selles arvestuses järgnevad neile AC Milan seitsme ning Müncheni Bayern ja Liverpool viie esikohaga.   

Meistrite liiga finaal

Madridi Real – Madridi Atletico 4:1

Väravad: 90.+3. Ramos, 110. Bale, 118. Marcelo, 120. pen. Ronaldo – 36. Godin

MM-tiitlist tähtsam võit

Viimastel aastatel koondiste suurturniiridel Hispaania kaptenina kaks EM-tiitlit ja ühe MM-tiitli võitnud Hispaania koondise puurilukk Iker Casillas sai laupäeval esmakordselt kaptenina rõõmustada ka Meistrite liiga võidu üle.

Karjääri jooksul kõik finaalid võitnud Casillas krooniti noore mehena Meistrite liiga võitjaks ka 2000. ja 2002. aastal, seega on ta võitnud Euroopa tugevaima klubisarja kolmel korral. Samas ületab tänavune triumf kõik senise.

Siiski oli just Casillas mees, kelle eksimus oleks Realile saatuslikuks saanud. 36. minutil väravast väljatulekul eksinud Reali puurilukk lubas sellega Atleticol finaali juhtima minna. Lõpuks suutsid kaaslased kapteni eksimuse siiski tasa teha.

«See on võimsam kui MM-tiitli võitmine. Oleme seda oodanud nii kaua, olen fännidele lubanud, et võidame La Decima,» sõnas Casillas pärast triumfi Canal Plusile. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles