Noored staarid, kellel on luba tappa

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Rodriguez suvisel MMil.
James Rodriguez suvisel MMil. Foto: Reuters/ScanPix

Finaalturniiri eel oodati suuri tegusid brasiillaste 22-aastaselt staarilt Neymarilt ja seni on ta olnud ülesannete kõrgusel. Samal ajal särab Kolumbia koondises tema eakaaslane James Rodriguez.

Neymar on nimi, mis püsis enne jalgpalli MMi kõigi brasiillaste huulil. Seni on 22-aastane superstaar olnud Brasiilia koondise jaoks kõige raskematel hetkedel olemas ja nii püsib Lõuna-Ameerika suurima riigi elanike lootus, et Neymar viibki nad ihaldatud kuuenda maailmameistritiitlini.

Samal ajal teeb aga säravat lendu jalgpallimaailma kõige kirkamate tähtede poole Kolumbia koondise 22-aastane ründav poolkaitsja James Rodriguez. MMi eel valasid kolumbialased kibedaid pisaraid, kui selgus, et nende koondise liider Radamel Falcao ei ole põlvevigastusest piisavalt kiiresti taastunud ja tal jääb finaalturniiril mängimata. Nüüd ei meenuta Falcaod enam keegi, räägitakse hoopis mullusel suvel 45 miljoni euro eest AS Monacosse siirdunud Rodriguezest.

Mängijanime James (hääldatakse «ha-mez») kandev kolumbialane on üks nendest meestest, kes võiks end tutvustada niimoodi: «Rodriguez, James Rodriguez.» Tegelikult saigi ta oma eesnime teleekraanilt tuttava salaagendi James Bondi järgi, kuna tema isa olid just Bondi suur fänn.

Suurturniiri eel oodati eelkõige, et Neymar on mees, kes saadab ükshaaval konkurente kohvreid pakkima. Kaheksandikfinaali närvilises penaltiseerias Tšiiliga oligi lõpuks sel turniiril juba neli väravat löönud Neymar see mees, kellele jäi täpse penalti näol viimane sõna. Vastaste jaoks sama surmava löögiga väravakütt on olnud ka Rodriguez, kes kaheksandikfinaalis Uruguayga sai esmalt hakkama käimasoleva MMi ühe perfektsema individuaalse sooritusega, kui saatis uruguaillaste võrku ilusa kauglöögi. Seejärel realiseeris ta tõenäoliselt seni kõige ilusama meeskondliku rünnaku.

«Minu võistkondades on ka varem olnud eliitmängijaid, kellel on suurepärased tehnilised oskused. Asetasin kõik ootused Jamese õlgadele, kuna nägin temas erakordset talenti,» kiitis hoolealuste seas El Profesoriks hüütav Kolumbia koondise juhendaja Jose Pekerman Sky Sportsi veergudel. «Hindan tema sooritusi kõrgelt ja olen alati olnud kindel, et sellest saab tema MM.»   

Kogenud Neymar

Ootused Rodriguezele on MMi käigus aina kerkinud, kuid samal ajal on Neymar juba aastaid enne koduse finaalturniiri algust pidanud elama teadmises, et kodumaa 200 miljonit elanikku loodavad just talle. «Ma ei tundnud mingit hirmu. Hirmu tõttu võib lahtuda võidujanu,» avaldas Neymar pärast Tšiili alistamist oma võiduretsepti The Telegraphile.

«Ta on küll 22-aastane, kuid mängib nagu 35-aastane. Pingetaluvus on tema elu loomulik osa. Ta on vaimselt tugev ja oli sellisteks katsumusteks juba aastaid tagasi valmis. Ta lihtsalt naudib jalgpalli mängimist,» lisas Brasiilia koondise juhendaja Luis Felipe Scolari.

Kui Brasiilia vedas kohtumises Tšiiliga end lõpuks jõu ja õnnega veerandfinaali, siis Kolumbia alistas oma ilusa mängu ja veelgi lustlikumate väravajärgsete tantsusammudega 2:0 Uruguay. Finaalturniiril ongi kolumbialaste mängust veelgi lõbusamad nende tantsulised väravatähistamised.

Suure mängu ootuses

MMi eel räägiti palju, et Brasiilia jaoks võiks kõige keerulisem olla kohtumine Uruguayga, kuna see tooks meelde valusad mälestused 1950. aasta MMist, kui finaalis jäädi alla just väiksele naaberriigile. Seekord jääbki Brasiilia-Uruguay duell ära, kuid seninähtu põhjal võib just Kolumbia panna brasiillaste jalad veelgi rohkem värisema. Kui tihtilugu on Brasiilia koondisest räägitud kui ilusa jalgpalli esindajast, siis käimasoleval turniiril on selle rolli enda kanda võtnud just Kolumbia.

Juba reedel jooksevadki Brasiilia ja Kolumbia eesotsas oma 22-aastaste staaridega omavahelises veerandfinaalis väljakule. Neymar sai küll matšis Tšiiliga kergelt vigastada ja tema osalemine järgmises mängus pole väidetavalt praegu päris kindel, kuid Scolari sõnul tehakse kõik võimalik, et nende superstaar saaks heidelda teise selle MMi noore tähega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles