Mercedesed kisklesid omavahel, Ricciardo võitis

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo Foto: AP/Scanpix

Kui sulle võitu pakutakse, siis tuleb see vastu võtta. Red Bulli mehele Daniel Ricciardole pakuti ja ta võttis. F1 sarja Belgia võidukihutamisel ei tohtinuks keegi kirjade järgi Mercedestele vastu saada, aga, nagu ütles elav klassik, rallisõitja Urmo Aava: asjad juhtuvad.

Pärast ajasõitu oli selge, et pärast kuupikkust pausi pole jõuvahekorrad muutunud – Mercedesed olid endiselt ülivõimsalt kiiremad. Nico Rosberg edestas kolmanda stardikoha saanud Sebastian Vettelit veidi enam, Lewis Hamilton veidi vähem kui kahe sekundiga. Kahe sekundiga!

Selle asemel et ülejäänud seltskonnalt pikalt eest ära sõita ja siis kuskil kaugemal omavahelisi arveid klaarima asuda, läks Rosbergi ja Hamiltoni vahel kohe kisklemiseks. Hamilton sai parema stardi ja tõusis liidriks, millega Rosberg mõistagi ei leppinud. Ta läks teisel ringil rünnakule, kuid riivas esitiivaga õrnalt tiimikaaslase tagaratast. Sellest piisas, et mõlema sõit lõplikult rikkuda. Hamiltoni rehv purunes, britt pidi kolmel rattal pea terve ringi boksi veerema, millega kogunes kaotust sedavõrd palju, et punktikohtki kadus kaugusse.

«Arusaamatu,» oli Hamilton hämmingus, kuid Rosbergi väga ei süüdistanud. «Tegin talle ruumi ja ühtäkki tundsin kerget tõuget. Kahju, võtnuksime lihtsa kaksikvõidu.»

Rosberg pääses kergemini – esitiib sai kahjustada, mistap vähenes auto surujõud ja stabiilsus. Ent sellest jamast MM-sarja liidrile veel ei piisanud – Vettelist möödudes pidurdas ta rattad blokki ja kandiliseks ning seetõttu tuli teha liigne boksipeatus.

Autasustamisel vilistas publik Rosbergi välja selle eest, et ta Hamiltoni sõidu rikkus. «Ma vaid üritasin mööduda, pahatahtlikkust polnud,» vabandas Rosberg.

Ricciardo kihutas samal ajal probleemivabalt, Red Bulli taktika toimis ning Rosberg üritas viimastel ringidel, mis üritas, austraallane ületas lõpujoone esimesena.

«Unelmate võit,» kommenteeris Ricciardo. «Tegin paar head möödasõitu ning kui Rosberg läks esitiiba vahetama, läks lihtsamaks. Lõpus, tõsi, oli tegu, et täielikult sõidule keskenduda.»

Vaatamata kolmandale võidule sel hooajal pole Ricciardol ilmselt meistritiitlit püüda, küll aga teist kohta: Rosbergist jääb ta maha 64, Hamiltonist 35 punktiga. Polnuks Ricciardo diskvalifitseerimist bensiini liigse pealejooksu tõttu aasta esimesel võidusõidul Austraalias, kus Ricciardo sai teise koha, olnuks seis põnevam, ta kaotanuks Rosbergile vaid 34 punkti.

Belgia GP

1. Daniel Ricciardo 1:24.36,556, 2. Nico Rosberg +3,383, 3. Valtteri Bottas +28,032, 4. Kimi Räikkönen +36,815, 5. Sebastian Vettel +52,196, 6. Kevin Magnussen +54,262, 7. Jenson Button +54,580, 8. Fernando Alonso +1.01,162, 9. Sergio Perez +1.04,293, 10. Daniil Kvjat +1.05,34.

Seis pärast 12 etappi: 1. Rosberg 220, 2. Hamilton 191, 3. Ricciardo 156, 4. Alonso 119, 5. Bottas 110, 6. Vettel 98.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles