Wayne Rooney briljantsus murdis Eesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondis näitas kodus võitlusvaimu, aga Inglismaa kapteni Wayne Rooney (keskel, nr 10) meisterlikkus oli siiski liiast ning vastu tuli võtta kaotus.
Eesti koondis näitas kodus võitlusvaimu, aga Inglismaa kapteni Wayne Rooney (keskel, nr 10) meisterlikkus oli siiski liiast ning vastu tuli võtta kaotus. Foto: Tairo Lutter

Eesti jalgpallikoondis sai Lilleküla staadionil 2016. aasta EM-valikmängus napi kaotuse, kui 0:1 jäädi alla Inglismaale.

Eesti jalgpallikoondise jaoks suurepärase koduvõiduga alanud 2016. aasta EM-valiksari oli eile õhtul Lilleküla areenil saamas korralikku jätku, kuid Inglismaa koondise suurima staari Wayne Rooney individuaalne meisterlikkus võttis eestlastelt punkti, mis oli lõpuks üsna lähedal. Nii lahkusidki nimekad inglased tänu Rooney 74. minuti briljantsele karistuslöögile Tallinnast 1:0 võiduga.

Kui 2007. aastal alistasid Inglismaa koondislased David Beckhami suurepärase mängu toel Eesti 3:0, siis sel korral hoiti külalisi pinges väga pikalt. Ise küll vastaseid surve alla panna ei õnnestunud, kuid nagu praeguse peatreeneri Magnus Pehrssoni käe all juba tavaks saanud, pandi kaitse eeskujulikult lukku.

«Pärast mängu valitsevad minus vastuolulised emotsioonid. Olen mängijate üle uhke. Nad võitlesid kõvasti ja jälgisid väga hästi mänguplaani,» rääkis Pehrsson kohtumisest. «Lõpuks loeb aga tulemus ja me kaotasime. See on suur pettumus, ja seda isegi arvestades, et mängisime peaaegu terve teise poolaja vähemuses. Tundus, et nad ei olnud nii ohtlikud.»

«Wayne on värava üle väga õnnelik. Ta teab, et tema ja ründajad oleksid võinud rohkem lüüa. Teadsime, et siin ei saa lihtne olema,» võttis Inglismaa koondise juhendaja Roy Hodgson kohtumise kokku. «Sellise domineerimise juures oleksime pidanud lööma rohkem, kuid see ei õnnestunud. Mängisime head jalgpalli, eriti esimesel poolajal. Lõpuks pidime vähemalt ühe värava lööma, et kolm punkti kätte saada.»

Esimesel poolajal inglaste surve alla jäänud Eesti jaoks algas teine poolaeg kurjakuulutavalt, kui 48. minutil saadeti väljakult ära Eesti koondise kapten Ragnar Klavan. Esimesel poolajal 29. minutil kollase kaardi saanud Klavan tõmbas teise poolaja alguses läbimurdel olnud Fabian Delphi maha ja teine kollane kaart oli tõsiasi.

«Arvan, et see oli meie jaoks raske otsus. Esimese kollase kaardiga ei ole nõus, kuna pall oli välja minemas ja kokkupuude peaaegu puudus. Mängisime Inglismaa vastu, kuid võib öelda, et mingit abi me ei saanud,» kahetses Eesti koondise juhendaja. «Olin rahul, et inglased ei olnud väga ohtlikud.»

«Kohtunik otsustas neid väga lihtsalt aidata. Keskkaitsja tuleb keskväljale välja ja teeb seal kaks viga ning need maksavad nii palju...» kahetses ka Konstantin Vassiljev.

«Täitsa tühi tunne on. Ei oskagi midagi rohkemat öelda. Anti kaks väga lihtsat kollast, mis rikkusid meie mängu. Kui seda viimast kaarti vaadata, siis ma teadsin, et mul on kollane all. Ma teadsin, et mul on teine mees selja taga. Jah, viga seal oli, aga kollane anda...» oli nõutu ka Klavan ise.

Muutuse tõi kohtumisse 64. minutil sekkunud Raheem Sterling, kelle Martin Vunk tõmbas 73. minutil karistusala joonel maha. Minut hiljem saatis juba Wayne Rooney sealt karistuslöögi briljantselt Sergei Pareiko valvatavasse väravasse. Kaitsele rõhunud ja vähemuses mänginud Eestil vastamiseks enam jõudu ei jätkunud.

Eesti koondise ridades oli eilseks taas põhikoosseisu kerkinud hiljuti põlvevigastusega hädas olnud Vassiljev. Midagi erilist keskväljamaestro aga korda saata ei suutnud ja tema mänguaeg piirdus 45 minutiga.

«Ta ei olnud oma tavapärasel tasemel. Arvan, et oli siiski oluline anda talle võimalus, kuna ta oli valmis vähemalt 45 minutit mängima,» põhjendas Pehrsson oma valikut. «Joel Lindpere tuli tema asemele mängu, kuna ma ei tahtnud, et Vassiljev väsimuse pealt võiks oma põlvele taas viga teha. Olen rahul, et saime talle kahe mänguga anda 70 minutit, järgmiste matšide jaoks on see väga oluline.»

«Ise pidasin vastu paremini, kui arvasin, võinuks teisel poolajal edasigi mängida, aga treener otsustas nii. Jah, sööduvigu tuli meil palju, kuid inglased elasid ka aktiivselt seljas. Meie võimalused olid mängu alguses, kahjuks ei kasutanud me neid ära. Samas inglased küll domineerisid, aga palju ohtlikke šansse neil ju polnud,» rääkis Vassiljev.

Täiseduga jätkaval Inglismaal on E-alagrupis liidrina koos nüüd 9 punkti. 2016. aasta EM-valiksarjas kolme kohtumisega kolm punkti kogunud Eesti koondisel jätkuvad valikmängud 15. novembril, kui võõrsil minnakse vastamisi San Marinoga, siis tuleb hakkama saada mängukeelu all oleva Klavanita.

«On väga kahju, et mängudest Leedu ja Inglismaaga ei saanud me ühtegi punkti kätte. Teame, et San Marino vastu peame saama ja tahame kolme punkti,» seadis Pehrsson sihte.

Ajateenija Pikk ohjeldas inglasi edukalt

Eesti koondise algrivistust vaadates oli kindlasti suurim üllatus 21-aastase FC Levadia äärekaitsja Artur Pika alustamine vasakkaitsjana. Pikale oli see teine koondisemäng – varasemalt oli ta mänginud vaid viis minutit Tadžikistani vastu. 30. septembril kaitseväe spordirühmas teenistust alustanud Pikk jäi valikmängust Leeduga eemale just põhjusel, et ta viibis kaitseväes.

Nädalavahetuseks sai mängumees aga linnaloa ja eile õhtul Inglismaa vastu murule joosta. Kaitseväes viibimise ajal oli see levadialasele teiseks mänguks, kuna 4. oktoobril tegi ta kaasa ka Eesti liiga kohtumises FC Floraga. Pikk pääses eile algkoosseisu, kuna Teniste polnud vigastusest piisavalt paranenud, Ken Kallaste oli mängukeelu all ning võrdluses Dmitri Krugloviga eelistas Pehrsson nooremat levadialast.

«Kui selgus, et Teniste ei saa mängida, siis tegime valiku, et paneme mängu mehe, kes on sellel kohal mänginud terve hooaja ja suudab mängida kõik 90 minutit,» põhjendas Eesti koondise peatreener valikut. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles