Koondise kolme punkti kohustus

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondis läheb tänasele mängule vastu hea emotsiooniga. Pildil mängijad tähistamas Konstantin Vassiljevi väravat Norra vastu.
Eesti koondis läheb tänasele mängule vastu hea emotsiooniga. Pildil mängijad tähistamas Konstantin Vassiljevi väravat Norra vastu. Foto: SCANPIX

2016. aasta EM-valiksarja ilusa võiduga Sloveenia üle alustanud Eesti vajab pärast kahte kaotust tabeliseisu parandamiseks kolme punkti ning tänane matš San Marinoga on kindlasti koht, kust tuleb võit hankida, et jätkata liikumist seatud eesmärgi ehk EM-pileti poole.

Eestlaste tänase mängu peaproov lõppes mäletatavasti edukalt, kolmapäeval alistati 1:0 Norra. Selle mängu eesmärk oli peatreener Magnus Pehrssoni sõnul harjutada ründamist, ja kui seda saigi tehtud, siis täna tuleb vastaste väravat ohustada veelgi rohkem. «Midagi saime kindlasti ära proovida. Siiski tuleb kohtumine San Marinoga hoopis teistsugune, palju mehi on ühel väljakupoolel. Väravad tuleb siiski ära lüüa,» vaatas poolkaitsja Konstantin Vassiljev tänasele mängule ette.

«Mängud tulevad kindlasti väga erinevad, kuna seekord peamegi meie olema ründav meeskond. Ka Norra vastu suutsime tekitada mõned päris head võimalused, peame olema siiski veel teravamad,» lisas kolmapäeval sarnaselt Vassiljeviga vaid esimese poolaja mänginud Sergei Zenjov. «Võib öelda, et olen korralikus vormis. Peatreener otsustas, et norralastega mängin ühe poolaja, et olla järgmiseks matšiks valmis.»

Seni on Eesti ja San Marino kohtunud vaid korra, kui 2002. aastal alistasid eestlased vastase võõrsil tänu Indrek Zelinski tabamusele 1:0. Ka toonane mäng toimus Serravalles Stadio Olimpico areenil. Läbi ajaloo on sanmarinolased teeninud valiksarjades vaid kaks punkti. Kuid siinkohal tasub mainida, et viigid on kätte saadud Türgilt ja Lätilt.

«Võrreldes meie teiste vastastega kaitsevad nad rohkem ja selles mõttes on mäng meie jaoks tavapärasest muidugi erinev, kuna peame domineerima ja looma väravavõimalusi. Vastase alahindamise ohtu ei ole, kuna kõik teavad, mida need kolm punkti meile juurde annavad. Sellega säiliksid meie lootused ja see on meile piisav motivatsioon,» rääkis Pehrsson.  «Mänguliselt sarnanevad nad Gibraltarile ja seega on nendega kevadel peetud kaks kohtumist kokkuvõttes väga olulised.»

Klubide tasandil on Eesti ja San Marino meeskond vastamisi läinud kahel korral. Sel suvel kohtusid valitsev Eesti meister FC Levadia ning San Marino parim klubi La Fiorita Meistrite liiga esimeses eelringis. Kui võõrsil teenis Levadia vaid 1:0 võidu, siis Tallinnas oldi vastastest üle koguni 7:0. Viimatises koondisemängus saidki levadialased jalga proovida, kui matši lõpuvile kõlades oli neid Norra vastu väljakul koguni kuus.

Midagi lihtsat kokkuvõttes võõrsil San Marinoga kohtudes siiski oodata ei ole. Siinkohal teeme tagasivaate Eesti koondise senistele mängudele n-ö jalgpallikääbustega, kellega mängides oodatakse alati võitu.

Esimest korda läks Eesti jalgpallikoondis sellise võidukohustusega väljakule 2000. aasta EM-valiksarjas, kui meiega ühte alagruppi oli loositud Fääri saarte tiim. Kodumäng lõppes eestlastele koguni 5:0 võiduga ning võõrsil alistati vastane läbi raskuste 2:0.

Seejärel on Eesti veel korra loositud ühte alagruppi Fääri saartega (EM 2012), neli korda on ühes valiksarjas vastamisi mindud Andorraga (MM 2002, EM 2004, EM 2008, MM 2014) ning korra Liechtensteini (MM 2006) ja Luksemburgiga (MM 2006).

Kokku on seni seega peetud 16 kohtumist, millest võidetud on 15 – ainuke kaotus saadi 2012. aasta valiksarjas võõrsil Fääri saartelt. Mitmel juhul on aga raskest seisust välja tuldud alles viimastel minutitel.

Kõige eredamalt on fännidel kindlasti meeles, kuidas tollessamas 2012. aasta EM-valiksarjas alistati Fääri saared kodus 2:1 alles tänu kahele lisaminutitel löödud väravale. 2008. aasta EM-valiksarjas oldi kodus aga raskustes Andorraga mängides ja alles tänu Indrek Zelinski 91. minuti väravale teeniti 2:1 võit. «Kedagi ei tohi alahinnata,» tõdeb Zenjov selliste näidete kohta.

Vassiljevi hinnangul on kõige tähtsam vältida paanikat, sest mänguaega on ikkagi 90 minutit. «Tuleb mängida oma mängu ja olla kannatlik. Ei tohi närvi minna ja kõige tähtsam on oma võimalused ära realiseerida. Mäng kestab ju pikalt ning aega on. Oluline on teha õigeid asju.»

Eesti koondise ridades on tänaseks kohtumiseks kõige olulisem puuduja kindlasti meeskonna kapten Ragnar Klavan. Keskkaitsja on kohtumisel Inglismaaga teenitud punase kaardiga seekord mängukeelu all. Traumade tõttu jäävad kõrvale aga Ken Kallaste ja Gert Kams. Vigastustega on hädas olnud ka Martin Vunk ja Henri Anier. Eile liitus koondisega veel kaitseväes viibiv Artur Pikk, kes tegi mäletatavasti mängus Inglismaaga korraliku etteaste. Pehrssoni sõnul võrreldes Norra-mänguga algkoosseisus suuri muudatusi oodata ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles