Kaljusse naasnud Voskoboinikov: Hiina andis suurepärase kogemuse

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Voskoboinikov jäi Hiinas veedetud aastaga rahule.
Vladimir Voskoboinikov jäi Hiinas veedetud aastaga rahule. Foto: Erakogu

Nõmme Kalju ja Premium liiga 2013. aasta parim väravakütt Vladimir Voskoboinikov naaseb pärast edukat hooaega Hiinas Eestisse, et aidata Kaljul meistritiitlit püüda.

Tänavu veebruaris Hiina esiliiga klubi Qingdao Hainiuga laenulepingu alusel liitunud Voskoboinikov aitas klubil teha eduka hooaja. Hiina esiliigas saavutati eesmärgiks olnud püsimajäämine ning karikasarjas jõuti välja lausa poolfinaali. Voskoboinikov panustas omalt poolt 22 mänguga, lüües 6 väravat, andes 4 resultatiivset söötu ning teenides 4 penaltit. Kalju koduleheküljele antud intervjuus meenutab ründaja Hiinas veedetud aega vaid heade sõnadega.

Kas Nõmme Kalju poolt pakutud laenuleping Hiina tuli sulle veebruaris üllatusena?

Ühelt poolt muidugi üllatas, kuid teisalt teadsin, et erinevaid pakkumisi võib tulla, natukene ootamatu oli minu jaoks huvi Hiinast. Suvel oli ka teisi variante välismaale minna, kuid otsustasin hooaja lõpuni Kaljusse jääda. Peale head hooaega Eestis tuli pakkumine Hiinas ning otsustasin väljakutse vastu võtta.

Kuidas möödus hooaeg Hiinas, jäid sa otsusega sinna minna rahule?

Hea otsus oli ja jäin rahule. Olen rahul nii enda kui ka meeskonna esitusega. Klubi, kus mängisin on alles noor, vaid kaks aastat tagasi loodud, ning tegi oma esimest aastat esiliigas. Hiina karikasarjas jõudsime poolfinaali ja ka liigas täitsime eesmärgi – jäime püsima.

Milline on Hiina jalgpalli tase?

Hiina esiliiga tase on minu hinnangul kõrgem kui Eesti kõrgliiga tase, eriti nendel meeskondadel, kelle eesmärk on jõuda kõrgliigasse. Selliseid võistkondi on viis või kuus. Üldiselt on tase Hiinas ühtlane ja pakub tihedat konkurentsi.

Milline nägi välja sinu elu Hiinas. Kuidas oma vaba aega seal sisustasid?

Enne Hiinasse minekut ei teadnud ma sealsest elust midagi, kuulnud olin vaid linnadest nagu Peking ja Shanghai. Hiina jõudes asusin elama Qingdaos, mis on kuurortlinn ja sealne elu oli tõesti nagu paradiisis. Elamiseks anti mulle klubi poolt neljatoaline korter ning kuigi tegu on väga suure linnaga, siis meeskonna hotell ja staadion olid mu kodule väga lähedal.

Qingdao ei olnud selline tavaline Hiina linn. See on ehitatud sakslaste poolt ning hiljem on sellele lisatud Hiina kultuuri, mis segunevad omavahel. Kindlasti üks ilusamaid linnu Hiinas, kogu aeg oli midagi vaadata. Loomulikult külastasime ka Pekingis Suurt Hiina müüri.

Kuidas toimus klubis suhtlemine välismaalaste ja kohalikega?

Hiina keelt selle lühikese ajaga õnneks õppima ei pidanud. Igas meeskonnas on oma tõlk, kes tõlgib hiina keelest inglise keelde. Samuti oli abiks šotlasest abitreener, kes küll hooaja keskel perekondlikel põhjustel kodumaale naasis. Välismaalasi oli klubis kolm, meid abistas igal ajal vajadusel tõlk ning kõik oli väga hästi.

Milline oli meeskonna sisekliima, kui suur on Hiinas publiku huvi jalgpalli vastu ning miks Voskoboinikov pidi «ujulas» jalgpalli mängima, loe SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles