Hokifarss: soomlased said taas võimaluse Rootsi kallal keelt teritada

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäähooldajad Västerasi hallis.
Jäähooldajad Västerasi hallis. Foto: SCANPIX

Soome ja Rootsi jäähokikoondiste eileõhtune mõõduvõtt Västeråsis tuli katkestada, sest hokiareeni jää sulas ja lagunes lihtsalt ära. Loomulikult ei ole Soome ajakirjandus ega hokiüldsus jätnud seepeale kasutamata võimalust igal sammul rootslaste kallal norida.

«Piinlikkuse tipp!» teatas väljaande Ilta-Sanomat esiuudise pealkiri laupäeva hommikul. «Täielik fiasko!» sekundeeris Iltalehti. Kohtumine kuulutati lõppenuks teise kolmandiku alguses, kui sai selgeks, et jääparandajad ei suuda mänguväljakut hokimeestele ohutuks muuta. «Pealtvaatajatest on muidugi kahju. Aga imestasime juba esimesel kolmandikul, kas uisud on halvasti teritatud või mis – mehed aina kukkusid tühja koha peal. Teise kolmandiku alguses tekkisid jäässe juba suured augud, nii et betoon paistis,» kirjeldas rootslane Simon Hjalmarsson.

Soomlased tembeldasid juhtunu varmalt rootslaste enda rumaluseks. «Jälle said nad mingi jamaga hakkama,» torkas Soome Jäähokiliidu pressiesindaja Kalervo Kummola Iltalehtile. «Jää all olevaid reklaame hakati lihtsalt liiga hilja paika panema ja jää ei jõudnud piisavalt kiiresti külmuda.» Matši lõpetamist nõudsid seejuures Soome peatreeneri Kari Jaloneni sõnul just Rootsi mängijad. «Algatus tuli neilt, kapten Staffan Kronwall oli selles osas väga aktiivne. Kuigi ka meie kapten Tuukka Mäntylä oli sama meelt,» sõnas Jalonen.

Soomlaste juhendaja meenutas, et see pole rootslastel esimene kord samasse ämbrisse astuda – mullu jäi jää lagunemise tõttu pooleli Rootsi ja Norra vaheline kohtumine, samuti CHL-liiga mäng Frölunda ja Oulu Kärpäte meeskonna vahel. «Ega see esimene kord pole. Rootslased võtku ennast kokku, sellised asjad mõjuvad meie alale väga halvasti. Muidugi olen pettunud, aga see otsus lihtsalt tuli teha. Publikust on kahju, saal oli rahvast täis ja nende hulgas palju soomlasi,» viitas Jalonen 4900le halli tulnud pealtvaatajale.

Rootsi jäähokiliidu teatel üritatakse pettunud publikule piletiraha tagasi maksta. «Eks nad peavadki raha nüüd tagasi kandma. See on kõva pauk hoki mainele, samuti kaotasid raha telekompaniid, kes mängust ülekannet tegid,» lausus Kummola, kelle arvates ei saa mängu lõpptulemuses mingit kahtlust olla – võit peab minema Soomele, kes juhtis kohtumist katkestamise hetkeks Janne Pesoneni väravast 1:0. Sama meelt oli Jalonen. «1:0 ja Juuse Saros saab nullimängu kirja,» oli tema arvamus.

Ka Rootsi peatreener Pär Mårts oli juhtunu pärast vihane. «Selliseid asju on nüüdseks liialt palju juhtunud. Meil on palju fänne, sponsorlepingud, kokkulepped televisiooniga. Ja mõni mees on Vladivostokist siia mängima sõitnud!» pahandas Mårts.

Eile pooleli jäänud mängu uuesti ei peeta, sest kummagi koondise ajakavas pole sellele vaba kohta. Soome ja Rootsi kohtuvad juba pühapäeval niikuinii plaanipäraselt uuesti, sedapuhku toimub mäng Stockholmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles