Rio olümpiaregati laht jätkuvalt saastunud

Laura Kalam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guanabara laht.
Guanabara laht. Foto: SCANPIX

Rio olümpiaregati toimumispaik Guanabara laht võitleb jätkuvalt saastega, mis ohustab sportlaste tervist. 

Lahte on aastaid reovett lastud ja lisaks sellele visatakse merre ka kõikvõimalikku prügi. Tehtud analüüsid näitavad, et vees leidub palju viiruseid ja baktereid. Hoolimata Rio linna keskkonnaosakonna lubadustest lahte puhastada, ei ole olukord võrreldes mulluse suvega paranenud, vahendab Eurosport. 

Paljud Guanabara lahes võistelnud sportlased vaevlevad vee kokkupuute tagajärjel palaviku, oksendamise ja kõhuviiruse käes. See võib aga purustada nii mõnegi sportlase olümpiamängude unistuse, mille nimel on aastaid tehtud kõva tööd. 

«Nii hullu veekvaliteeti pole ma oma karjääri jooksul veel näinud,» ütles Austria purjekoondise treener Ivan Bulaja.

«Sain sealt palaviku ja kõhuvalu,» sõnas Austria purjetaja David Hussl. «Tavaliselt veedad terve järgmise päeva voodis ja vähemalt kolmel päeval ei tule purjetamisest midagi välja.»

Merebioloog John Griffithi sõnul oleks Ameerika Ühendriikides sellise saastatusega rand juba ammu suletud. «See laht on sõna otseses mõttes kanalisatsioon,» ütles Griffith. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles