Briti meedia: kolmandik medalitest võidetakse dopingu abil

Laura Kalam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kergejõustik.
Kergejõustik. Foto: SCANPIX

Kolm nädalat enne Pekingi MMi on Rahvusvahelist Kergejõustikuliitu (IAAF) tabanud tõsine dopinguskandaal. Briti päevaleht Sunday Times ja Saksamaa telekanal ARD/WRD on saanud enda valdusesse dokumendid 5000 kergejõustiklaselt võetud 12 000 dopinguproovi kohta, mille tulemused on jahmatavad.

Testide tulemused paljastavad, et kergejõustiku suurvõistlustel on tarvitatud erakordselt suurel määral keelatud aineid. IAAFile kuulunud andmed jõudsid maailma juhtivate antidopinguspetsialistide Robin Parisotto ja Michael Ashendeni kätte tänu anonüümsele allikale.

Ekspertide sõnul on 2001. – 2012. aasta vahemikus peetud suurvõistlustel läinud ligi kolmandik kestvusaladel võidetud medalitest sportlastele, kelle testitulemused on olnud kahtlased. Siinkohal räägitakse 146 medalist, millest 55 on kõige kirkamad. Uurijate väitel ei ole ühtegi nimetatud sportlastest seni medalist ilma jäetud.

Enam kui 800 sportlast – ehk uuritutest iga seitsmes – on andnud vereproove, mida üks ekspert kirjeldas kui «erakordselt tugevalt dopingule viitavat või vähemalt ebanormaalset».

Sportlased kasutavad aina enam keelatud vereülekandeid ja EPO mikroannuseid, et punaste vereliblede arvu kasvatada. Proovide põhjal nimetati Venemaa koguni «veredopingu keskuseks», sest enam kui 80 protsenti võidetud medalitest on kahtlase varjundiga. Küsimärgi all on ka Keenia, kelle sportlaste võidetud medalitest on kahtlased 18.

«Ma pole kunagi näinud nii ebanormaalseid ja murettekitavaid verenäite. Nii paljud sportlased on patustanud, kuid pole selle eest karistada saanud,» sõnas Parisotto BBC vahendusel. «Kurb, et IAAF on lasknud sellel asjal rahulikult sündida.»

Väidetavalt võitsid 2012. aasta suveolümpiamängudel kahtlaste verenäitudega sportlased kümme medalit. Mõnes finaalis oli aga kogu esikolmiku vereproovid kahtlased. Uurijate hinnangul olid aga kuuekordse olümpiavõitja Usain Bolti testid igati määruspärased.

Puhaste näitudega on ka Londonis kaks olümpiakulda võitnud Mo Farah, kelle treenerit Alberto Salazari süüdistatakse testosterooni andmises oma õpilasele Galen Ruppile, kes hiljem võitis Londonis 10 000 meetri jooksus olümpiahõbeda.

Ashendeni arvates on kergejõustik jõudnud seisu, kus rattasport oli enne Lance Armstrongi skandaali puhkemist. «IAAF on häbiväärsel moel hüljanud oma peamise kohustuse, milleks on kontrollida oma ala ja kaitsta puhtaid sportlasi,» ütles Ashenden.

Nimetatud proovide põhjal ei ole võimalik dopingutarvitamist sajaprotsendiliselt tõestada, kuid siiski tekitab see IAAFi käitumise osas tõsiseid küsimusi. Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri (WADA) juht Craig Reedie on juhtunust häiritud ning tema sõnul  raputab skandaal kogu spordimaailma.

«Need väited nõuavad kiiret ja põhjalikku uurimist, et teha kindlaks, kas tegemist oli rikkumistega,» lausus Reedie. WADA juht lisas, et organisatsioon on alati andnud endast kõik, et sport oleks puhas ja sportlastel oleksid võrdsed võimalused. «Siinkohal rõhutaksin asjaolu, et sportlased on süütud kuniks pole tõestatud vastupidist.»

Teivashüppe olümpiavõitja ja IAAFi asepresident Segei Bubka sõnas, et doping on 21. sajandi spordi suurim vaenlane ja vajadusel tuleb kehtestada karmimad eeskirja ja määrused. «Sellesse tuleb suhtuda nulltolerantsiga,» ütles Bubka.

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit kaitses aga oma organisatsiooni tegevust. «IAAF on alati olnud esirinnas võitluses keelatud ainete kasutamise vastu,» seisis IAAFi kommentaaris.  «Oleme alati otsinud ja rakendanud kõige uuemaid analüüsimeetodeid ja tehnikaid.»

Alaliit lisas, et dopinguvastasele võitlusele kulub neil aastas keskmiselt kaks miljonit dollarit. Võrreldes teiste spordialaliitudega on IAAFi protsendiline panus oma aasta eelarvest dopingu vastasele võitlusele teistest kõrgem. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles