Eesti käsipallikoondis visati valusalt tagasi maale

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimasel hetkel koondisse kutsutud Kristo Järve (paremal) sai Ungari vastu kaitses kenasti hakkama, kuid rünnakul oli tema viskeprotsent tagasihoidlik.
Viimasel hetkel koondisse kutsutud Kristo Järve (paremal) sai Ungari vastu kaitses kenasti hakkama, kuid rünnakul oli tema viskeprotsent tagasihoidlik. Foto: Sille Annuk

Kuigi spordiringkondades sosistati, et Eesti käsi­pallikoondis võib hea õnne korral korrata võrk­pallurite imetrikki ja pääseda ­EM-finaalturniirile, toodi pilvedes hõljunud optimistid esimeste ­mängudega päris järsu tõmbega maale tagasi.
 


«Olin valikturniiri eel üks suurtest optimistidest. Lootsin, et iga mängija eraldi ja tiim tervikuna on tugevam. Uskusin, et suudame isegi Ungarile lahingu anda,» tunnistas Eesti käsipallikoondise peatreener Kalmer Musting ja lisas, et kohtumised Makedoonia ja Ungariga näitasid, millises seisus tegelikult oleme.

Kui kolmapäeval võõrsil saadud viieväravaline kaotus Makedooniale polnud veel numbriliselt katastroof, siis eilne 19:31 allajäämine Ungarile andis aimu, kui kaugel Eesti tegelikult Euroopa tipust või isegi tugevatest keskmikest asub.

Eile Põlvas peetud kohtumine möödus Eesti koondise jaoks nii õnnetult, et väikelinna spordisaali seinale maalitud naeratav mesikäpp oleks võimaluse korral kõrvuni venitatud suunurgad nukralt alla suunanud. Kuna tegemist oli aga elutu joonistusega, naeratas ta vapralt ka siis, kui Eesti koondise mäng vajus üha sügavamasse mutta.

Juba esimesel poolajal elas Eesti üle sügava mõõna ja jäi kaotusseisu 6:11. Teisel poolajal hakkas aga vahe veelgi kärisema – Eesti ei saanud palli kuidagi vastaste väravasse, samal ajal kerkisid aga ungarlaste võimsad tagamehed üheksa meetri joone kohal õhku ja läkitasid ühe palli teise järel eestlaste väravasse. Kaheksa minutit enne lõppu oli murtud Eesti taga 15:28. Viimased minutid oli pelgalt seisu vormistamine.

Musting kaalus loobumist

«Teisel poolajal kirjutasin juba mõttes lahkumisavaldust,» sõnas Musting, ent andis kohe mõista, et tegemist on võllanaljaga ja tegelikult ei kavatse ta seda sammu ette võtta. «Ilmselt polnud me valmis, et jääme kümne väravaga taha, viimasel veerandtunnil väsisime füüsiliselt ja ka vaim andis alla.»

Eesti koondise mäng sõltub palju sellest, kuidas tegutseb liider Mait Patrail. Eile oli aga klubikäsipallis Meistrite liigas hiilgaval mehel sihik paigast ära. Neli väravat oli tema taseme kohta ilmselgelt vähe.

Patraili sõnul on tal koondises raskem väravateni jõuda. «Koduklubis liigub pall kiiremini ja tänu sellele tekib rohkem häid viskekohti. Koondises käib kõik aeglasemalt ja seepärast on viskele raskem pääseda,» mõtiskles ta. «Kahju, et vigastatud Janar Mägi ja Mario Karuse ei saanud meeskonda aidata. Täna polnud meil taga piisavalt viskejõudu. Eemale jäänud mehi on raske asendada, meil pole 14 võrdsel tasemel mängijat.»

Aleksejev rahulolematu

Musting lisas, et ei soovi kahte kaotust ainult Mägi vigastuse arvele kirjutada, ent tema puudumine andis selgelt tunda. «Patrail võttis väga palju enda peale, kuid ei saanud sisse. Kuigi rääkisime, et ta võiks rohkem kaaslastele sööta, ei saa teda milleski süüdistada. Klubis on tal tõesti tugevamad kaaslased ja nad on rohkem kokkumänginud.»

Koondise kapten, väravavaht Marius Aleksejev arvas, et Ungarit võib tasemelt võrrelda Norra ja Islandiga. Eestil olevat selle tasemeni jõudmiseks minna veel pikk tee.

«Asi pole siiski nii hull, kui seekordne mäng näitas. Kui oleme heas vormis, saame neile paremini vastu,» sõnas ta. Paraku polnud paljud koondislased tippvormis. «Minu mõõn on kestnud juba pool aastat – seda on liiga palju. Klubis pean jõusaalis harjutama nagu väljakumängija, kuid tegelikult vajan väravavahtide spetsiaalharjutusi. Pean selles seal valju häälega rääkima.»

EM-valikturniiril pääseb neljaliikmelisest alagrupist edasi kaks paremat. Eestil on kahe mängu järel tabelis ümmargune null. Patraili arvates pole aga edasipääsuvõimalused veel täielikult kustunud. Selleks tuleb märtsis alistada kodus ja võõrsil Bosnia ning hiliskevadel olla kodus üle Makedooniast. Kogu selle teooria juures on veel oluline, et Ungari ei kaotaks Makedooniale punkte.

Käsipall
EM-valikturniir

Eesti – Ungari 19:31 (9:14)
Eesti: Patrail, Järve 4, Muuga 3, Jaanimaa 2, Sokk, Johannson, Liiva, M. Lepp, R. Lepp, Pinnonen 1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles