EMil esindab Eestit võimas neljapaat

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Jaanson (esiplaanil) ja Tõnu Endrekson
Jüri Jaanson (esiplaanil) ja Tõnu Endrekson Foto: AFP / Scanpix

Pekingi olümpiamängudel hõbemedali võitnud Jüri Jaanson ja Tõnu Endrekson istuvad koos Andrei Jämsä ning Allar Rajaga eeloleval nädalavahetusel Kreekas toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel neljapaati.

Treenimiseks jäi aega vaid kaks ja pool nädalat, mille jooksul on loodetud tippvormi saavutada. Igatahes on sõudjad ise optimistlikult meelestatud, milleks annavad alust ka nende EMi eelsed kommentaarid, kirjutab soudeliit.ee.

Tõnu Endrekson: «Paadis on kõvasti võimu. Loomulikult esineb tehnilisi ebakõlasid, kuid uus koosseis on katsetamist väärt. Olümpiajärgne vorm on olnud hea ja kuna kaks suurvõistlust on sattunud suhteliselt lähestikku, oleks patt olnud Kreekasse mitte minna.»

Jüri Jaanson: «Paat liigub. Kuigi treenida on saanud selle koosseisuga minimaalselt, näen mina potentsiaali.»

Treener Tatjana Jaansongi vaagis 2004. aasta Ateena OM-kanalil peetavate sõitude eel, et eeldused tulemuseks peaks olema loodud. «Panime neli väga head meest kokku. Eks vaatame, kuidas välja kukub, kuid kohati on paat liikunud vägagi kenasti,» vihjas treener Jaanson.

Neljapaate on reedel startivateks eelsõitudeks üles antud üksteist. Neist Eesti kvarteti ohtlikemad vastased on kindlasti Pekingi OM-finalist Saksamaa,Valgevene, Venemaa ja Ukraina.

Lisaks kvartetile esindab Kreekas Marathonis toimuval EMil Eestit ka paarisaeru kahepaat Vladimir Latin ja Kaspar Taimsoo. Pekingis koos Allar Rajaga ja puhkuse võtnud Igor Kuzmini kõrval neljases 9. koha teeninud noored mehed saavad nüüd võimaluse väiksemas paadis. Kaheseid stardib viisteist sealhulgas Valgevene, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia ja Sloveenia.

Täna õhtupoolikul võistluspaika jõudnud, seekord kahepaadi treeningute eest vastutav Matti Killing raporteeris kohapeal valitsevatest meeldivatest võistlustingimustest. Lisaks peegelsiledale Schiniase sõudekanalile kestab lõunamaal veel tõeline suvi. «Just vaatasin, et termomeeter näitab 29 soojapügalat. Muud tingimused on ka suurepärased, mistõttu eeldused tulemuste sünniks peaksid igati sobilikud olema,» hindas Killing.

EM-koondisse kinnitati ka kunagine juunioride maailmameister Kaisa Pajusalu. Kaisa on oma paarilisest Jevgenia Rõndinast erinevat teed läinud ja proovib ennast tõestada ühepaadil.

Pärnu Kalevi sportlane konkureerib seitsmeteistkümne riigi sõudjaga. Veele on tulemas sellised korüfeed nagu Rumyana Neykova Bulgaariast, Mirka Knapkova Tsehhist ning Frida Svensson Rootsist.

Euroopa meistrivõistlused lõpevad pühapäevaste finaalidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles