Olümpialinnas kuulutati meditsiiinikriisi tõttu välja eriolukord

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsed, kes levitavad zika viirust
Sääsed, kes levitavad zika viirust Foto: SCANPIX

Rio de Janeiro kuberner kuulutas kolmapäeval välja eriolukorra, kuna kohalik meditsiinivaldkond on sattunud kriisi. Samaaegselt tabasid Rio haiglaid suured kärped ja zika-viirusnakkuse kiire levik.

Kaheksa kuud enne olümpiamängude algust nõuab kuberner Luiz Fernando Pezao riigilt 25 miljoni USA dollari väärtuses lisaraha, et Rio de Janeiro meditsiin taas jalad alla saaks, vahendab Reuters.

Viimasel aastal on paljud kohalike haiglate ja kliinikute osakonnad suletud. Samal ajal puhkes riigis sääskede poolt levitatava zika-viirusnakkuse epideemia. Zika-viirusnakkus avastati möödunud sajandi keskpaigas Aafrikas, kuid kuni eelmise aastani polnud haigus Lõuna-Ameerikasse levinud. Viimastel nädalatel nakatunute hulk kahekordistus ja see viis ka eriolukorra väljakuulutamiseni.

Pezao tunnistas, et Rio de Janeiro osariigi olukord on väga keeruline. «Meie osariigis on olukord väga raske, võib-olla isegi kogu riigi kõige raskem,» ütles ta. «Loodame, et valitsus, president Dilma Rousseff ja teised aitavad riigi sellest seisust kiiresti välja.»

Eriolukord võib kesta kuni juuni lõpuni. Rio olümpiamängud algavad viiendal augustil.

Haiguspuhang tuli Brasiilia jaoks eriti raskel ajal, kuna riigi majandus on viimase 25 aasta kõige kehvemas seisus. Eriti rängalt on rahapuudus tabanud meditsiini ja haridust, kuid oluliselt on kärbitud ka olümpiamängude eelarvet.

Zika-viirusnakkus on levinud Aafrikas, Kagu-Aasias (Tais, Malaisias, Indoneesias, Filipiinidel, Vietnamis, Indias, Pakistanis jm), Egiptuses ja Okeaanias ning võib põhjustada puhanguid. Esimene Zika-viirusnakkuse juht Euroopas esines 2013. aasta novembris Tais nakatunud saksa turistil. Taist ja Indoneesiast sissetoodud zika-nakkuse juhte on esinenud ka Kanadas, Ameerika Ühendriikides, Jaapanis ja Austraalias. Zika-viirusnakkust võivad reisijad sisse tuua ka Eestisse. 

Zika-viirusnakkuse haigusnähud on palavik, peavalu, halb enesetunne, silma sidekesta põletik, kõhuvalu, kõhulahtisus, iiveldus, oksendamine, isutus, laigulis-sõlmeline nahalööve, lihas- ja liigesevalu ning -turse. Haiguse kulg on tavaliselt kerge, umbes nädalaga iseparanev ning surmajuhtudeta, kuid haigusjärgse jõuetusega. Haigusnähud on sarnased denge- ja chikungunya-viirusnakkustega. Paljudel juhtudel võib zika-viirusnakkus kulgeda haigusnähtudeta vormis. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles