Bottas ja Massa selgitavad: kuidas sai hädavaresest äkitselt parim?

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö kiire ja korralik: Williamsi mehaanikud on lihvinud rattavahetuse kunsti pea täiuslikuks.
Töö kiire ja korralik: Williamsi mehaanikud on lihvinud rattavahetuse kunsti pea täiuslikuks. Foto: SCANPIX

Vormel-1 sarjas Williamsi tiimis sõitev Valtteri Bottas ja tema tiimikaaslane Felipe Massa võivad käimasoleval hooajal rõõmustada selle üle, et tiim suudab võistluse ajal boksipeatustes tegutseda erakordselt kiiresti ja osavalt. Millest selline ootamatu muutus, sest alles eelmisel hooajal ilmutas Williams nädalast nädalasse boksipeatuste läbiviimisel täielikku saamatust?

Mullu läks Bottase ja/või Massa sõit pahatihti selle nahka, et võistkond kas ajastas boksipeatuse valesti või siis kohmitseti auto kallal nii kaua, et lasti mööda ridamisi konkurente. Tänavu on Williamsi võistkond aga boksipeatustele kulunud aja poolest nelja etapi järel kogu sarja arvestuses kõrgel teisel kohal.

Tänavu on Williams teinud 16 boksipeatust ja peaaegu kõigil juhtudel on rattaid vahetades hakkama saadud vähem kui kolme sekundiga. «Oleme viimase kahe aasta jooksul kõvasti tööd teinud, et boksipeatusi parandada. Poisid on tohutult harjutanud,» sõnas Bottas veebilehele dhl-in-motion.com. «Keskmike seas on konkurents uskumatult tihe, seega on iga sekundikümnendik arvel.»

Massa sõnul oli mullu hea tulemus 3,3 sekundit kestev boksipeatus ning praegused alla kolme sekundi kestvad peatused on suur samm edasi. «Suurima muutusena võtsime kasutusele mullusest erinevad rattamutrid ja suruõhupüstolid,» selgitas brasiillane. «Ja ilmselt on ka mehaanikud enesekindlamaks muutunud, sest kõik toimib.»

Allolev esimene video pärineb Hiina etapilt, kus Williamsi mehaanikud vahetasid Massa autol rattad 2,1 sekundiga, püstitades sellega etapi tipptulemuse. Ka Bahreini etapi parim tulemus kuulus 2,27 sekundiga Williamsi meestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles