USA võimud sekkuvad Venemaa dopingusaagasse

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doping
Doping Foto: SCANPIX

DOPING. Venemaad tabanud dopingusaagal ei paista otsa ega äärt. Alles juunis selgub, kas meie idanaabrite kergejõustikukoondis lubatakse Rio olümpiale, iga päev tuleb aga avalikkuse ette uusi keelatud ainetega patustajaid. Nüüd tegi omapärase käigu USA prokuratuur, mis otsustas ise hakata uurima Venemaal toimuvat. 

New York Times tõi avalikkuse ette info, et USA kavatseb välja selgitada, millist kasu on dopingust saanud Venemaa spordiametnikud ja sportlased ning millisel moel on asjaga seotud organiseeriud kuritegevus. USA prokuratuuri Brooklyni osakonna kõneisik ei kinnitanud ega lükanud ajalehes ilmunud artiklit ümber.

Väidetavalt on USA kõige enam huvitatud dopinguga kaasnevatest altkäemaksude andmisest, mis võivad ulatuda ka nende riigi territooriumile. USA kohtusüsteem lubab uurida ka välismaal toimuvaid kelmusi, kui neil on Ühendriikidega mingisugune seos, selgitas Reuters.

Maailma Antidopinguorganisatsioon (WADA) tõi novembris avalikkuse ette raporti, millest selgus, et Vene riik on rahastanud sealset dopingusüsteemi. Lisaks on viimasel ajal ilmunud artikleid, mis vihjavad suurele dopingupettusele 2014. aasta Sotši olümpiamängude ajal.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach kinnitas, et kui Sotšiga seotud kuulujuttudel peaks alust olema, siis ootavad venelasi väga karmid sanktsioonid.

Moskva dopingulabori endine juht Grigori Rodtšenkov rääkis eelmisel nädalal New York Timesile, et venelased tarvitasid Sotšis kolmest dopinguainest koosnevat kokteili, mida manustati koos likööriga. Lisaks vahetati sportlaste uriiniproove puhaste proovide vastu. 

Bach oli eile BBCga rääkides marus: «Kui need jutud tõeks osutuvad, siis võivad venelasi oodata eluaegsed võistluskeelud või rahalised karistused. Sarnaselt kergejõustikuga karistatakse tervet spordiala.» Sotši olümpial võitis Venemaa 33 medalit, millest 13 olid kuldsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles