Tragöödia Rios: paraolümpiamängudel võistelnud jalgrattur hukkus

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bahman Golbarnezhad Rio paraolümpiamängude rattavõistlusel.
Bahman Golbarnezhad Rio paraolümpiamängude rattavõistlusel. Foto: SCANPIX

Rio paraolümpiamängudel hukkus Iraani rattur Bahmad Golbarnezhad. 48-aastane Golbarnezhad osales meeste maanteesõidus, kuid kukkus mägisel rajalõigul ja sai seejärel infarkti. Ehkki iraanlane viidi kiirelt Barra haiglassa, ei õnnestunud arstidel tema elu päästa.

Golbarnezhad, kes osales ka nelja aasta tagustel Londoni mängudel, oli Iraani Paraolümpiakomitee teatel tegelenud rattasõiduga 12 aastat. Ta oli abielus ja poja isa.

Rio mängude maanteesõidu rada pälvis suvemängude ajal palju kriitikat, eriti Vista Chinesa ring, kus naiste grupisõidu ajal kukkus rängalt hollandlanna Annemiek van Vleuten. Paraolümpiamängude rattasõit peeti aga ohutumal Grumari ringil. Iraani paraolümpiakomitee kinnitusel kukkus Golbarnezhad ringi esimesel läbimisel kohaliku aja järgi kella 10.35 paiku, olles parajasti kurvilisel laskumisel. Arstid andsid talle parajasti esmaabi ja valmistusid teda haiglasse toimetama, kui iraanlast tabas infarkt.

Kolmapäeval oli Golbarnezhad osalenud C4-võistlusklassis ka temposõidus, saades seal 14. koha. Täna toimuval lõputseremoonil mälestatakse iraanlast leinaseisakuga, samuti on olümpiaküla vardas langetatud poolde masti Iraani lipp.

Tegemist on esimese võistlusel aset leidnud surmajuhtumiga paraolümpiamängudel või suveolümpiamängudel alates 1960. aasta Rooma mängudest, kui 100 km meeskondliku temposõidu ajal hukkus taanlane Knud Enemark Jensen. Jensen sai sõidu käigus kuumarabanduse, kukkus, lõi pea vastu äärekivi ja suri saadud vigastustesse.

Iraanlane Bahman Golbarnezhad (vasakul) Rio paraolümpiamängudel. FOTO: Scanpix
Iraanlane Bahman Golbarnezhad (vasakul) Rio paraolümpiamängudel. FOTO: Scanpix Foto: Andrew Matthews/PA Wire/Press Association Images
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles