Piilume suusataja võistlusvormi alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hawaii Expressi Lõunakeskuse poe jmüügispetsialist Katre Kraag demonstreerib funktsionaalset pesu - X Bionic pesu ja Cross Country sokke
ma/Foto MARGUS ANSU POSTIMEES
Hawaii Expressi Lõunakeskuse poe jmüügispetsialist Katre Kraag demonstreerib funktsionaalset pesu - X Bionic pesu ja Cross Country sokke ma/Foto MARGUS ANSU POSTIMEES Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Selleks, et suusarajal mitte üle kuumeneda või vastupidi, külmast kringliks muutuda, tasub hoolega valida, mida endale ihu ligi tõmmata. Soovitusi jagab Marek Oolo, Tartu Lõunakeskuse Hawaii Expressi kaupluse juhataja.

X-Bionic (Šveits) pesu.

Tehnoloogia viimase sõna järgi valmistatud suusapesu hoiab sooja, kui kehal on külm, ning jahutab, kui on palav.

Sportides eritub ohtralt higi just seljal, mistõttu särgi seljaosa on membraanne,

st seal on õhukanalid. See osa särgist, mis puutub vastu nahka, imeb kehalt higi ära. Nahalt eemale ulatuvate särgiosade all pääseb aga õhk liikuma ning jahutab keha.

Kui seisma jääda, misjärel higi eritumine lakkab, hakkab õhk kanalites toimima sooja säilitava isolatsioonikihina.

Keha eri piirkonnad kiirgavad erineval määral soojust. Seetõttu on näiteks reite sisekülgedel, kust eritub palju soojust, X-Bionicu pesu õhemast materjalist. Aga nende kohtade ümber, kus on vaja rohkem sooja hoida – näiteks põlved, reite välisküljed, õlad – on pesu paksemast materjalist.

Painutatavate kohtade ehk põlvede ja küünarnukkide ümber ei veni X-Bionicu pesu õhukeseks, sest on kasutatud nn lõõtsasüsteemi. Sedasi jääb materjal põlvede ja küünarnukkide ümber alati ühepaksuseks, mistõttu näiteks laskumisel ei hakka põlved külmetama.

X-Bionicu pesu selga tõmmates võib algul tunduda, et see kergelt pigistab. Nii peabki olema, sest õrna surve all on lihased valmis tõhusamalt töötama ja äkilisemaid liigutusi tegema.

Pesu valmistamisel on kasutatud kiude, mis ei lase bakteritel higis paljuneda.

Seetõttu ei teki ebameeldivat higihaisu.

X-Bionicu pesu on musta-oranži kirju.

X Socks – Cross Country (Šveits) sokid

Cross Country sokid on mõeldud treenimiseks ja rahvasportlastele. Tänu paksusele hoiavad need jalgu hästi soojas. Tallaosas on kasutatud hõbeniiti, mis hävitab higis baktereid ega lase sokkidel eriti haisema hakata. Samuti on tald niivõrd tugev, et seal ei teki ajapikku volte.

Ei Cross Country ega XC Racing sokkidesse ei tohiks tootja väitel kahe aasta jooksul tekkida läbikulumisest tingitud auke.

Tähelepanu: parema ja vasaku jala sokk on anatoomiliselt erinevad.

Sportful 2nd Skin (Itaalia) pesu.

Sportfuli pesu on kaks korda õhem kui X-Bionicu pesu, mistõttu see sobib eriti hästi soojemate ilmade puhul ning samuti võistlemiseks.

Pesu on äärmiselt elastne ja veniv. Anatoomiliselt on naiste ja meeste pesu erinev - nagu ka X-Bionicul.

Pesu tihe liibuvus vastu keha tagab selle, et higi imetakse nahalt kergesti ära ning ihu püsib kuiv.

Külma ilma korral ning samuti tuules hoiab kuiv keha paremini soojust kui niiske. Ühtlasi on

kuiva keha liigse palavuse korral lihtsam jahutada.

Pesu on materjalist, mis ei lase bakteritel paljuneda. Seetõttu ei teki nahal allergiat ega löövet.

Sportfuli püksid on musta värvi, särgid aga mustad, valged või punased.

X Socks – XS Racing (Šveits) sokid

XC Racing sokid on mõeldud võistlemiseks. Varvaste- ja kannaosa, mis võivad tavasoki

puhul hakata hõõruma, on tugevamast materjalist. (Ühtekokku on kasutatud 17 materjali!)

Tald on paksem, pealmine osa õhem ja hingavam. Selleks, et niiskust saapast välja juhtida,

on soki tallal kanalid. Kui suruda jalg maha, surutakse niiske õhk mööda kanaleid ülespoole

saapast välja, ja kui tõsta jalg maast lahti, tõmbab vaakum värske õhu saapasse sisse.

Nippe sooja hoidmiseks

Jalad külmetavad? Aitavad saapakatted (Salomon, hind 38.28 eurot), mida võib kasutada ka märja ilmaga, et jalad kuivemad püsiks. Samuti on saadaval keemilised ühekordsed jalasoojendajad FootWarmer (paari hind 3.51 eurot), mis käivad saapasse sisetalla ja soki vahele ning hoiavad jala kuus tundi sooja. Villaseid sokke ei maksa liiga palju jalga tõmmata,

sest nende paks kiht võib vereringet häirida, mistõttu jalad võivad hakata veelgi rohkem külmetama.

Sõrmed külmetavad? Selle vastu aitavad Roeckli (Saksamaa) tuuletõkkega sõrmkindad ja labakud, mille hind on sõltuvalt paksusest kas 50.49 või 54.32 eurot. Ühtlasi on saadaval keemilised ühekordsed käesoojendajad HandWarmer (paari hind 3.51 eurot), mis käivad

kinda sisse ning hoiavad käsi seitse tundi soojas. Nn vana kooli mehed on kasutanud käreda külmaga käte soojendamiseks hanerasva.

Hargivahe külmetab? See on meestele tõsine probleem, mille vastu aitavad tuuletõkkega Sportfuli aluspüksid (hind 24.92 eurot). Samuti võib kubemepiirkonda külma ja tuule eest kaitsta kahe ajalehekihiga.

Kael ja nägu külmetavad? Selle vastu aitavad buff ehk memme rätt ning nn pangaröövli mask. Firma H.A.D. lihtsa memme räti hind algab 14 eurost, kuid paremad, näitkes Sportfuli

omad, mis on venivad ja mikrokiududest (imevad higi nahalt ära), maksavad 24.90 eurot. Näomask Sportful 2nd Skin maksab 37.71 eurot.

Peanuppu kaitseb tuuletõkkega müts (Sportfuli mudeli hind 20.77 eurot).

Näonahka kaitseb Elite nahakaitsekreem (100 ml hind 15.34 eurot). Kõrvanibud ja põsesarnad võib katta külma kaitseks ka plaastriga.

Tähelepanu: ärge kasutage siin kirjeldatud nippe ja lisaabinõusid kohe võistlusel, vaid proovige enne ikkagi treeningul järele, kas ja kuidas need teile sobivad!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles