Rasked olud Dakari rallil: korraldajad tühistasid tänase katse

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Ameerikas toimuva Dakari maratonralli üheksas katse on karmide ilmaolude tõttu tühistatud.

Täna pidid võistlejad läbima kokku koguni 977 km (sellest 406 km aja peale), kuid keerulised ilmaolud kaheksandal katsel sundisid korraldajaid rakendama üheksanda etapi osas sanktsioone.

Juba eile hommikul teatati, et seoses vihmasadudega on tõusnud veetase jõgedes, kust osa trassi pidi läbi minema. Nii lõppes eilse katse (kogupikkusega 492 kilomeetrit) esimene osa varem, juba 174 kilomeetril. Sealt edasi algas neutralisatsiooniala, mis lõppes Argentina piiril. Neutralisatsiooniala pikkuseks tuli sellega 176 kilomeetrit ja katse lühenes sellega 73 kilomeetrit. Ent kõik muutus, kui viimase 40 aasta suurimad tulvaveed, mis tõid endaga kaasa ka maalihked, muutsid läbimatuks maantee, kustkaudu pidid Saltasse liikuma nii sõitjad kui ka meeskonnad ja kogu ülejäänud Dakari logistika. Dakar Dakariks, kohalike elanike jaoks oli see katastroof, väidetavalt on inimohvreid, teed ja linnad olid vee all, vesi oli kohati tõusnud osas linnades üle meetri kõrgusele. Dakari korraldajad suunasid ka oma ressursid kohalike elanike abistamiseks ja otsisid samal ajal võimalust sõitjad ja muu Dakari karavan saata ikkagi Saltasse. Põhitee oli läbimatu ja selle puhastamine võtab aega vähemalt 40 tundi. Alternatiivne tee leiti, see lisas päeva distantsile veel 200 kilomeetrit, kusjuures kõige suuremad veokid seda teed kasutada ei saanud, mistõttu tuli teha üle 400-kilomeetrine ring, et jõuda Saltasse. Laagrisse jõudsid sõitjad ja meeskonnad alates kella üheksast õhtul kohaliku aja järgi.

Tänase päeva jooksul liiguvad sõitjad ja meeskonnad Chilecitosse, kust saab Dakar jätkuda juba homme hommikul.

Dakari rallil osalevad Malle-Moto klassis (sõitjad peavad ise tsikleid remontima) ka kaks eestlast: pärast eilset katset jätkab Toomas Triisa seal liidrina, Mart Meeru on oma klassis viies, jäädes Triisale alla 2:33.52. Kõigi tsiklite seas on Triisa 35. ja Meeru 61. kohal. Liidrina jätkab britt Sam Sunderland, Triisa kaotab talle 4:08.40 ja Meeru 6:42.32.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles