Soomlasest kasuisa poolt ärakasutatud Rootsi spordilegend: vaikus peab lõppema

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljo Nousiainen (vasakul) ja Patrik Sjöberg.
Viljo Nousiainen (vasakul) ja Patrik Sjöberg. Foto: Scanpix Sweden/Reuters/Scanpix

Viimastel aastatel on aina rohkem avalikkuse ette tulnud juhtumeid, kus sportlased on rääkinud, et nende treenerid on neid lapsepõlves seksuaalselt ära kasutanud. Kui Inglismaal on viimasel ajal tähelepanu all olnud juhtumid jalgpalluritega, siis nüüd on taas oma lugu meenutanud Rootsi kõrgushüppelegend Patrik Sjöberg.

Kõrgushüppe endist maailmarekordimeest ja 1987. aasta maailmameistrit Sjöbergi kasutas seksuaalselt ära soomlasest kasuisa Viljo Nousiainen, kes oli ühtlasi ka Sjöbergi treener kirjutab The Guardian.

«Maailmameistrina saan ma laiema avalikkuse ette tuua ka teiste juhtumid, kes on lastena sattunud seksuaalse ahistamise ohvriteks,» rääkis Sjöberg.

Sjöberg meenutas, et tema raamatuesitlusel tuli ta juurde 93-aastane mees, kes tunnistas, et ka tema langes lapsena seksuaalse ahistamise ohvriks, kuid ta ei ole julenud sellest kellelegi rääkida. Sjöbergi sõnul peab sel teemal vaikimine lõppema ning patused tuleb tuua avalikkuse ette.

«Nousiainen kasutas mind seksuaalselt ära ajani, mil ma sain 14-aastaseks. Seejärel olen üritanud juhtunut unustada. Olin aga vihane laps. Olen terve elu vihane olnud. Mul oli edukas sportlaskarjäär, kuid ma tegin asju, mille üle ma ei ole uhke,» rääkis rootslane.

«Mina olin spordi kaudu võimeline oma vihast üle saama, kuid olen saanud kirju inimestelt, kes on lõpetanud vanglas, kuna nad on kellegi ära tapnud. Ma olen kindel, et sellist raevu põhjustab seksuaalne ahistamine,» sõnas Sjöberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles