Täna selgub, kas Itaalia jalgpall vajub taas mutta

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milano Interi mängijad lähevad Itaalia klubide päästemissioonile.
Milano Interi mängijad lähevad Itaalia klubide päästemissioonile. Foto: Reuters/ScanPix

Jalgpalli Meistrite liigas peab tiitlikaitsja Milano Inter täna tõestama, et Itaalia jalgpall pole surnud ja kuulub endiselt Euroopa tippu.
 



Veebruari lõpus teatas  UEFA, et nigelate tulemuste tõttu kaotas Itaalia hooajaks 2012/2013 Saksamaale Euroopa ihaldatuima klubijalgpalli turniiri Meistrite liiga neljanda koha. Nimelt saavad traditsiooniliselt kolm tugevamat Euroopa jalgpalliliigat igaks hooajaks Meistrite liigas neli kohta. Arvud näitavad, et UEFA otsus oli õigustatud.

Seni on kõik saapamaa klubid Meistrite ja Euroopa liigas (endine UEFA karikasari – toim) konkurentsist langenud ja vaid Interil, kes kodusel San Sirol kaks nädalat tagasi 0:1 Bayernile alla jäi, on tänase edu korral lootus teekonda jätkata.

Viimasel neljal aastal on Itaalia klubid kahe sarja peale jõudnud vaid kahel korral nelja tugevama hulka (2010. aastal võitis Inter Meistrite liiga, 2008. aastal jõudis Fiorentina tollases UEFA karikasarjas poolfinaali), mis on märksa kehvem näitaja kui Hispaanial, Inglismaal ja Saksamaal. Näiteks sakslased on nelja aasta jooksul kahe sarja peale jõudnud nelja parema hulka koguni viis korda.

Lükkamaks ümber fakti, et alati võimsate klubijalgpalli riikide hulka kuuluv Itaalia sipleb kriisis, ei saa kasutada ka argumendina Interi mullust triumfi. Nimelt sai Bayerni ja Interi vahel peetud finaalis ainuke itaallane mängida vaid minuti, kui üleaja teisel minutil toodi platsile vanameister Marco Materazzi. Tollal kuulusid Interi algkoosseisu neli argentiinlast, kolm brasiillast ning üks hollandlane, makedoonlane, kamerunlane ja rumeenlane.

Kuigi ka sel hooajal ei hiilga Inter just kõige rahvuslikuma koosseisuga, on vähemalt üks oma maa mees Thiago Motta endale koha esimese 11 seas välja võidelnud. Esimeses mängus Bayerniga alustas ka Andrea Ranocchia.

Itaalia klubi president Massimo Moratti usub, et itaallaste au suudetakse päästa.

«Kõik mängijad teavad ja on piisavalt täiskasvanud aru saamaks, mis on kaalul,» ütles Moratti. «Loomulikult me kõik usume edusse. Mängisime ka esimeses kohtumises hästi, kuid üks värav otsustas.»

Interi kohumisega samal ajal ehk täna õhtul kell 21.45 peetakse teine kaheksandikfinaal Inglismaal Manchester Unitedi ja Marseille’ vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles