Läbimurde lävel seisev Käit: mulle kinnitati, et minu aeg tuleb

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mattias Käit tõi Eesti koondisele mängus Küprosega magusa võidu.
Mattias Käit tõi Eesti koondisele mängus Küprosega magusa võidu. Foto: Tairo Lutter

Eesti jalgpallikoondise poolkaitsja Mattias Käit naudib igal rindel häid aegu – kuu aega tagasi lõi ta Küprose vastu MM-valikmängus viimase minuti võiduvärava, Inglismaa esiliigas mängivas koduklubis Fulhamis on ta aga pääsenud esindusmeeskonnast kukesammu kaugusele.

Kolmes viimases kohtumises on Käit olnud Fulhami 19. mees ehk see, kes peab küll mängu jälgima tribüünilt, ent olema viimase hetkeni valmis teistega liituma. Nimelt on Inglismaal lubatud mänguks üles anda 18 meest, ent alati võetakse kohtumisele kaasa veel üks varumees juhuks, kui keegi näiteks soojendusel vigastada saab. Just selles rollis ongi viimasel ajal olnud 19-aastane eestlane.

«Niipea kui Küprose mängult tagasi läksin, mängisin ühe mängu U23 võistkonnas ja pärast seda olen treeninud põhitiimiga,» kirjeldas Käit viimaseid nädalaid. «Peatreenerilt (serblaselt Slaviša Jokanovicilt – toim) pole ma tagasidet saanud, sest tema räägib mängijatega individuaalselt väga vähe, aga abitreenerid on öelnud, et ollakse väga rahul. Kui olin nädal aega treeninud, öeldi, et jätka samas vaimus, sinu hetk tuleb, ole selleks valmis.»

Eeldatavasti pääseks Käit sarnaselt koondisele ka Fulhamis väljakule ründava keskpoolkaitsjana, ent ees on kõvad konkurendid. «Praegu mängivad seal Norra koondise kapten Stefan Johansen ja Oliver Norwood,» sõnas Käit. Põhjaiirlane Norwood sirgus jalgpalluriks Manchester Unitedi ridades, praegu kuulub ta Inglismaa kõrgliigameeskonna Brighton & Hove Albioni hingekirja ning on Fulhamis laenul. Põhja-Iirimaa koondises on Norwood pidanud 43 kohtumist.

Põhimeeskonnas on Käit kenasti omaks võetud, pallikotte või veepudeleid eestlane igatahes uustulnukana tassima ei pea. «Õnneks on meil kitman’id (varustuse eest hoolitsejad – toim), kes seda teevad! Nüüd, kui olin terve nädala esindusmeeskonnaga, võeti mind juba kui tiimikaaslast. Kui ikka iga päev näed ja suhtled, suhtutakse nagu omasse.»

Mängupäeval on «19. mees» Käit kaaslastega koos kuni murule astumiseni. «Enne mängu olen võistkonnaga koos hotellis. Aga kui teised lähevad soojendust tegema, siis mina seda kaasa ei tee. Vorm pole seljas, aga niipea kui midagi peaks juhtuma, siis tagasi riietusruumi, vorm selga ja minek! Sooja saan sellisel juhul ju vajadusel ka väljaku külje peal teha. Kui aga probleeme pole, lähen mängu alates tribüünile, täpselt pingi taha. Poolajal lähen jälle riietusruumi, et treenerit kuulata. Kui mäng läbi saab, vahetan riided ja teen sama jooksu, mida teevad pingimehed,» kirjeldas Käit.

Esindusmeeskonna trennid olevat seejuures kõvemadki kui U23 meeskonna mängud. «Isegi kui sa ei mängi, on põhikoosseisul järgmisel päeval väga intensiivne trenn, nii et koormused on vist olnud suuremadki kui U23 poistel. Lihtsalt mänguminutid on väiksemad, aga ei usu, et see oleks probleem!» sõnas Käit.

Eesti koondis kohtub laupäeva õhtul kell 19.00 Portugalis peetavas MM-valikmängus Gibraltariga, järgmisel teisipäeval võõrustatakse kell 21.45 tsükli viimases mängus Bosnia ja Hertsegoviina koondist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles