Rahvusvaheline spordikohus tegi Venemaa jaoks ebameeldiva otsuse

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa kergejõustiklane Anna Pjatõhh.
Venemaa kergejõustiklane Anna Pjatõhh. Foto: AL BELLO/AFP/SCANPIX

Rahvusvaheline spordikohus (CAS) langetas otsuse, mis võib pretsedendiks kujunemise korral Venemaale väga palju ebameeldivusi valmistama hakata. Nimelt mõistis CAS kolmikhüppaja Anna Pjatõhhi süüdi kaudsete tõendite põhjal, mis pärinesid sõltumatu uurija Richard McLareni raportist.

Kuigi positiivsed dopinguproovid, mis Pjatõhh Venemaa riikliku dopingujuhtumi detailid uurijatele paljastanud Grigori Rodtšenkovi dokumentide järgi 2013. aastal andis, ei olnud ametlikult registreeritud ja võivad olla praeguseks füüsiliselt hävitatud, mõistis CASi taanlasest kohtunik Jens Evald, ametilt juuraprofessor, venelanna süüdi.

McLareni raporti ja Rodtšenkovi dokumentide järgi oli 36-aastane Pjatõhh üks sportlastest, kes manustas keelatud aineid võistluste välisel perioodil, mille käigus võetud mitteametlikud dopinguproovid Venemaa likvideeris ja/või maha vaikis. Dopingut tarvitanud sportlasi testiti eesmärgiga tagada, et võistluste ajaks oleksid keelatud ainete jäljed organismist kadunud.

CASi hinnangul näitavad dokumendid, et «sportlane osales põhjalikus dopingutarvitamise skeemis, mille käigus tarvitas mitmeid keelatud aineid rohkem kui ühel korral». Kui CASi säärane kaudsete tõendite põhjal tehtud otsus kujuneb pretsedendiks, võivad Venemaad oodata rohked sanktsioonid, sest seni on nende parim kaitse McLareni raporti vastu olnud füüsiliste tõendite puudumine. Kui see enam ei pea, on olukord hoopis teine.

Pärast 2015. aasta sügisel Venemaa kohta ilmsiks tulnud dopingukahtlusi palkas rahvusvaheline antidopinguagentuur (WADA) sõltumatu eksperdina toimunud uurima Kanada advokaadi Richard McLareni, kelle raporti hinnangul eksisteeris Venemaal riiklik dopingusüsteem, mille käigus manustati keelatud aineid enam 1000-le sportlasele.

Rahvusvahelise spordikohtu (CAS) peakorter Šveitsis.
Rahvusvahelise spordikohtu (CAS) peakorter Šveitsis. Foto: FABRICE COFFRINI/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles