Särasilmne koondis taastab eneseusku

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Pareiko (paremalt), Artur Kotenko, Konstantin Vassiljev ja Dmitri Kruglov
Sergei Pareiko (paremalt), Artur Kotenko, Konstantin Vassiljev ja Dmitri Kruglov Foto: Toomas Huik

Homme Türgiga sõprusmängus kohtuv Eesti jalgpallikoondis on olulise tsükli eel heas tujus. Ebaõnnestumised on jäetud selja taha ning mõeldakse sellest, kuidas taas koduseid fänne rõõmustada.


Juuni alguses tabas rahvuskoondist suurim šokk pärast 2008. aasta oktoobris saadud 0:7 kaotust Bosnia ja Hertsegoviinalt, kui EM-valikmängus jäädi alla kääbusriigile Fääri saartele 0:2. Kuigi mängust, kus parem tulemus jäi suuresti realiseerimisoskuse taha, on paljudel fännidel tänase päevani kahju, püüavad peategelased ise pettumuse peast välja saada.

«See tuleb ära unustada. Peame edasi elama, tagasi seda niikuinii enam võtta ei saa,» sõnas Eesti koondise mängujuht Konstantin Vassiljev. «Ka tugevamatel meeskondadel juhtub selliseid apsakaid, kui kaitses teed apsakaid ja ise ära ei löö.»

Ka peatreener Tarmo Rüütli sõnul peab jalgpallur oskama ebameeldivad kogemused unustada. Sinisärklaste juhendajale tundus vähemalt eilse treeningu eel, et hoolealused on pettumusest üle saanud ja valmis puhtalt lehelt alustama.

«Jalgpallis unustatakse asju kiireminigi kui pooleteise kuuga. Tegelikult pole mõtet põdeda, see ei anna midagi,» arvas Rüütli. «Praegu tundub küll, et mehed on koondisesse tulnud, sära silmis.»
Silmad võivad treeningul ju peas sädemeid lüüa, kuid oluline on see, millega platsil hakkama saadakse. Äärepoolkaitsja (vajadusel ründaja) Tarmo Kingi sõnul peaks rahvusesinduse esmane eesmärk olema taastada endine hea hoog.

«Peame positiivse esituse pakkuma, et eneseusk tagasi saada,» arvas Kink. «Võti on see, kui teeme hea mängu. See ei tähenda, et lähme võõrsile Türgit 3:0 võitma, piisab võrdsest võitlusest.»
Järgmise vastase Türgi iseloomustamisel kiidusõnadega kitsid ei olda. «Agressiivsed, kiired, tehnilised – täielik tipptiim,» kõlas eestlaste hinnang kui ühest suust.
Värskeim uudis on, et eestlaste poolelt jäävad peale Aleksandr Dmitrijevi kõrvale Marko Meerits, keda Rüütli lubas esindama U21 koondist kohtumises Aserbaidžaaniga, ning Taavi Rähn, keda Hiina esiliiga klubi FC Tianjin Songjiang ära ei lasknud.

«Meeritsa puhul pidasin paremaks ta ära lubada, kuna U21 koondises saab ta kindlasti mängida. Rähni asemel ma uut keskkaitsjat kutsuma ei hakanud (Rüütli valikus on Raio Piir­oja, Karl Palatu, Andrei Stepanov ja Mikk Reintam – toim),» kommenteeris Rüütli.

Üldiselt on Rüütli koondislaste suvega klubitandril rahul. Dmitri Kruglov siirdus Venemaa kõrgliigasse, Sander Puri Ungarisse.

Sergei Pareiko tööandja Krakówi Wisła on kindlustanud pääsu Euroopa liiga alagrupiturniirile (võidu korral Nikosia APOELi üle jõutakse Meistrite liiga alagruppi), ühe sammu kaugusel samast tasemest on Sergei Zenjov ja Lvivi Karpatõ ning Ragnar Klavani AZ Alkmaar ja Enar Jäägeri Aalesunds (tõsi, kaks viimast lähevad omavahel vastamisi).

«Tõepoolest, on hullemaid perioode olnud. Mõne üksiku saatus on veel selguseta, näiteks Sidorenkovi (Andrei), kuid muidu on seis hea,» ütles Rüütli, kellele teeb muret vaid tema käest kevadel palju kiidusõnu pälvinud Jarmo Ahjupera seis, kes ei pääse ungarlaste Györi ETO juures isegi pingile. «Selline seis ei ole mängija jaoks rõõmustav. Tead ise, et oled valmis mängima, kuid platsile ei saa.»

EESTI KOONDIS

Eesti jalgpallikoondise koosseis 10. augusti sõprusmänguks
Türgiga

Väravavahid: Artur Kotenko (Ravan Bakuu, Aserbaidžaan), Sergei Pareiko (Wisła Kraków, Poola)

Kaitsjad: Enar Jääger (Aalesunds FK, Norra), Ragnar Klavan (AZ Alkmaar, Hollad), Karl Palatu (FC Flora), Raio Piiroja (Fredrikstad FK, Norra),  Andrei Stepanov (FK Gomel, Valgevene), Tihhon Šišov (klubita), Taijo Teniste (FC Levadia)

Poolkaitsjad: Tarmo Kink (Middlesbrough, Inglismaa) , Dmitri Kruglov (FK Rostov), Sander Puri (Lombard Pápa TFC, Ungari), Konstantin Vassiljev (FC Luka Koper, Sloveenia), Martin Vunk (Nea Salamis Famagusta FC, Küpros)

Ründajad: Jarmo Ahjupera (Györi ETO, Ungari), Ats Purje (Ethnikos Achna FC, Küpros), Kaimar Saag (Silkeborg IF, Taani), Sergei Zenjov (Karpatõ Lviv, Ukraina)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles