Kas kohtunikud soosisid kahe aasta taguste sündmuste tõttu Iirimaad?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtunik Viktor Kassai näitab Raio Piirojale punast kaarti.
Kohtunik Viktor Kassai näitab Raio Piirojale punast kaarti. Foto: Raigo Pajula

Eesti jalgpallikoondise 0:4 kaotuse järel EMi play-off’i avamängus Iirimaale leidsid paljud, et mängu ungarlasest peakohtunik Viktor Kassai tegi meile liiga.

Kassai saatis matši 34. minutil väljakult ära Andrei Stepanovi ja 77. minutil Raio Piiroja. Lisaks määrati 88. minutil Iirimaa kasuks penalti. Kollast kaarti nägid meie poolelt veel Sergei Pareiko ja Jarmo Ahjupera. Iirlastele eile kollaseid kaarte ei jagunud.

Pärast mängu tegid kohtuniku aadressil kriitikat ka Eesti koondise mängijad.

Praeguse seisuga on Kassai Euroopas üks hinnatumaid kohtunikke, kes vilistas ka tänavu FC Barcelona ja Manchester Unitedi vahelist Meistrite liiga finaali. Lisaks mõistis ta õigust 2010. aasta MMil, kus ta oli kohtunikuks Hispaania ja Saksamaa vahelises poolfinaalis.

Mäletatavasti kerkis kohtunik tähelepanu keskpunkti ka Iirimaa eelmises kohtumises, kui EM-valiksarja B-alagrupi viimases kohtumises alistati koduväljakul 2:1 Armeenia. Tänu sellele Iirimaa mäletatavasti play-off’i pääseski (iirlastele oleks selles mängus piisanud ka viigist – toim.).

Selles kohtumises andis peakohtunik Eduardo Gonzalez juba matši 26. minutil punase kaardi Armeenia väravavahile Roman Berezovskile, kuna viimane mängis väidetavalt karistusalast väljaspool käega. Tegelikkuses võttis selles olukorras Iirimaa ründaja Simon Cox palli käega maha ja lõi seejärel mänguvahendi vastu Berezovski rinda.

Armeenia esitas hiljem ka Euroopa Jalgpalli Liidule UEFA protsesti, mis mängu tulemust siiski ei muutnud.

Pärast Armeenia ja Iirimaa mängu levis Armeenias kuuldusi, et kohtunikele oli antud «soovitus» aidata iirlasi, kuna kaks aastat tagasi pidid nad ebaõiglaselt tunnistama MMi play-off’is Prantsusmaa paremust. Prantsusmaa teenis edasipääsu teatavasti teise kohtumise lisaajal, kui otsustava värava eel mängis prantslaste ründaja Thierry Henry selgelt karistsualas käega.

Mäletatavasti protestisid toona ka iirlased, kuid lõpptulemust see ei muutnud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles