Surmagrupp toob Eestile vastu Euroliiga tähed

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia koondise liidrid Miloš Teodosic´ (paremal) ja Nenad Kristic´ on võtnud piiramisrõngasse lätlase Janis Strelnieksi. Järgmisel suvel tuleb tugevakoosseisulise Serbia koondisega vastamisi minna juba eestlastel.
Serbia koondise liidrid Miloš Teodosic´ (paremal) ja Nenad Kristic´ on võtnud piiramisrõngasse lätlase Janis Strelnieksi. Järgmisel suvel tuleb tugevakoosseisulise Serbia koondisega vastamisi minna juba eestlastel. Foto: AFP/SCANPIX

2009. aasta suvel korvpalli B-divisjoni langenud Eesti koondis saab järgmisel suvel taas jõudu katsuda Euroopa tippu kuuluvate meeskondadega. Maailmanimesid on Tallinna oodata omajagu.



Kui jalgpallis on tavapärane, et Eesti läheb valiksarjas koduväljakul vastamisi maailma tippmeeskondadega, siis korvpallikoondise järgmine suvi erineb varasematest aastatest just selle poolest.

Eestlased loositi EM-valiksarjas surmagruppi, kus tuleb heitlema hakata Serbia, Iisraeli, Montenegro, Slovakkia ja Islandiga. Finaalturniirile pääseb alagrupi kaks paremat ning kuue grupi peale neli paremat 3. koha omanikku.

«Mina olen loosiga väga rahul. Iga päev ei ole ju võimalust Serbia vastu platsile joosta. Saame palju häid kohtumisi ja selliste vastastega mängides on võimalik ka mujal silma jääda,» sõnas Eesti koondise liidrite sekka kuuluv Rain Veideman.

Suurima staariarmee toob suvel Tallinna kahtlema just Serbia koondis, kelle liidriteks on Euroliiga tippmeeskonna Moskva CSKA tähtmängijad Miloš Teodosić ja Nenad Kristić. Euroopa parimate keskmängijate sekka kuuluv Kristić on endast korraliku märgi maha jätnud ka unistuste liigas NBA.

Sarnase kaliibriga mängumehi on ka teiste konkurentide ridades. Montenegro liidriks on 211 cm pikkune Minnesota Timberwolvesi hingekirja kuuluv keskmängija Nikola Peković. Võimsaid mehi jagub korvi alla ka Iisraelil, kelle suurim skooritegija oli viimasel EMil Tel Avivi Maccabi 207 cm pikkune ääremängija Lior Eliyahu.

«Usun, et kodus suudame Iisraeli ja miks mitte ka Montenegro vastu võidu peale mängida,» arvas Veideman.

«Püssi pole mõtet põõsasse visata. Kui Rocca al Mare suurhalli tuleb täismaja, võime ka Serbiale vastu hakata,» uskus koondise abitreener Alar Varrak.

Kindlasti ei saa alahinnata Slovakkia ja Islandi koondist, kuna kõrge klassiga mängumehi kuulub ka nende ridadesse. Islandlaste tuntuim mängija on näiteks Hispaania kõrgliigas palliva CAI Zaragoza ridadesse kuuluv tagamängija Jon Arnor Stefaonsson, kes kuulus aastatel 2003–2004 ka Dallas Mavericksi koosseisu.

«Serbia on selline, kus on igasuguseid kõvasid härgasid koos – neil on ikka vägev meeskond. Iisrael ja Montenegro peaks meie jaoks olema heal päeval võidetavad. Slovakkia ja Islandi vastu tuleb ennast korralikult häälestada ning enda tulemus ära teha,» iseloomustas Rakvere Tarva ja Eesti U-20 koondise peatreener Andres Sõber.

Järgmine suvi paneb korralikult proovile ka koondislaste füüsilise valmisoleku, kui 15. augustist 11. septembrini peetakse koguni kümme kohtumist, nendest viis võõral väljakul.

«Praegu tundub, et meeskond tuleks juba jaanipäeva paiku kokku võtta ja juuli lõpp peaks olema juba puhas treeningute ja kontrollmängude aeg,» leidis Varrak. «Mängijatele saab nii tihe mängugraafik olema küllaltki erakordne kogemus. Sellise formaadi puhul tuleb mängida võimalikult paljude meestega. Seitsme-kaheksakesi ei tee seal midagi ära.»

Korvpalli EM-valikgrupid

•    A-alagrupp: Serbia, Iisrael, Montenegro, Eesti, Slovakkia, Island

•    B-alagrupp: Saksamaa, Bulgaaria, Rootsi, Aserbaidžaan, Luksemburg

•    C-alagrupp: Horvaatia, Ukraina, Ungari, Austria, Küpros

•    D-alagrupp: Gruusia, Bosnia ja Hertsegoviina, Läti, Holland, Rumeenia

•    E-alagrupp: Soome, Poola, Belgia, Šveits, Albaania

•    F-alagrupp: Türgi, Itaalia, Portugal, Tšehhi, Valgevene

Otsepääsu finaalturniirile on juba kindlustanud olümpia valikturniirile või finaalturniirile kvalifitseerunud Hispaania, Prantsusmaa, Makedoonia, Leedu, Kreeka, Sloveenia ja Suurbritannia.

Eesti noortekoondiste vastased 2012. aastaks:

•    U-16 poisid, B-divisjon: D-grupis koos Montenegro, Gruusia, Rumeenia ja Bosnia ja Hertsegoviinaga.

•    U-18 noormehed, B-divisjon: B-grupis koos Tšehhi, Slovakkia, Luksemburgi ja Austriaga.

•    U-20 mehed, A-divisjon: Venemaa, Kreeka, Ukraina.

•    U-16 tüdrukud, B-divisjon: Soome, Portugal, Ukraina.

Naiste korvpallikoondis kohtub B-alagrupis Montenegro, Poola, Serbia ja Šveitsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles