Eesti suusatamise seis: langenud tase ja teadmatus

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää MK-etapil sõitis eestlastest parima tulemuse Peeter Kümmel, kes sai meeste sprindis 13. koha.
Otepää MK-etapil sõitis eestlastest parima tulemuse Peeter Kümmel, kes sai meeste sprindis 13. koha. Foto: Liis Treimann

Eesti suusatamine on teinud vähikäiku – leevendust ei pakkunud ka kodune MK-etapp Otepääl. Sportlased ise ei osanud aga asjade sellist käiku millegagi selgitada.



«Eelmise hooaja areng pole jätku saanud, vastupidi, olen läinud hoopis tagasi,» lausus Algo Kärp pärast eilset võistlust. «Olen nõutu – eelmistel aastatel mahtusin vähemalt sõidu alguses esimese kolmekümne hulka, nüüd liigun aga algusest peale tagapool. Kogu võistluse käib ühtemoodi kulgemine, isegi pulssi ei saa korralikult üles. Oodatud tulemust ei tulnud.»

Kärp lisas, et on pärast iga võistlust olukorda analüüsinud, kuid paremaks pole asjad muutunud. Samas pole Otepääl oma meelisdistantsil 15 km klassikasõidus 38. koha saanud Kärp sugugi ainus, kes teadmatuses vaevleb.

Varasemate aastate ja isegi hooaja algusega võrreldes on vormikõver liikunud vabalanguses paljudel Eesti koondislastel. Näiteks hooaja esimestel MK-etappidel punktikohtade lähedale küündinud Karel Tammjärv tunnistas, et kui meeleolu nulli langeb, otsibki ta positiivsemaid emotsioone nende startide meenutamisest.

«Olen praegu kindlasti kehvem, kui hooaja alguse seis lubas eeldada,» tunnistas Tammjärv, kes piirdus Otepääl 15 km klassikasõidus 40. kohaga. «Ma ei teagi, milles asi… Mul pole ka nii palju kogemusi, et võiksin rääkida sellest, et probleem on Tour de Skil osalemises. Mõistagi ei süsti asjade selline käik enesekindlust.»

Suusatuuri ränkraske katsumus võib noorematele meestele muidugi kurnavalt mõjuda. Samal ajal ammutavad ässad sellisest katsumusest vaid uut jõudu. Ilmekaks tõestuseks olid Otepääl mõlemad distantsid võitnud šveitslane Dario Cologna ja poolatar Justyna Kowalczyk, kes vaid kaks nädalat varem võidutsesid ka suusatuuril. «Ilmselt eristabki see tugevaid ja nõrku sportlasi,» tõdes Tammjärv.   

Vaid kaks meest edasi

Kuigi 15 km klassikasõit on eestlaste jaoks seni tähendanud kõige klassikalisemat distantsi, oodati seekord Otepääl suuremaid tegusid hoopis sprinteritelt. Distantsisuusatajatel on tänavusest hooajast näidata ette vaid üks MK-sarja punktikoht, sprinterid on aga korduvalt jõudnud veerandfinaalidesse. Pealegi on ju korduvalt räägitud, et Otepää sprindiring sobib ideaalselt Kein Einastele. Varasematel aastatel on samal rajal hiilanud Peeter Kümmel.

Tegelikkus osutus aga karmiks – Kümmel ja Einaste olidki ainsad eestlased, kes meeste ajasõidust edasi pääsesid. Paraku lõppes mõlema tee veerandfinaalis.

«Mõnikord tunned, et ületad end ja saad oma sõidus kolmanda koha, teinekord aga tunned, et seis on super, kuid jääd ikkagi kolmandaks,» mõtiskles Kümmel. «Tänavu on iga sõiduga läinud hoog paremaks ja loodan, et see paraneb veelgi, pool hooaega on ju veel ees.»

Seda, et kiirust peaks jaguma, tõestas Kümmel ajasõidus, kus ta sai kuuenda tulemuse, kuid kokkuvõttes ei suutnud ta ikka rohkemat kui 13. koht. «Tühi tunne,» ütles ta esimesena poolfinaalist väljajäämist kommenteerides.

Kümmel oli Eesti parimatest sisuliselt ainus, kes ei vürtsitanud oma juttu tumedate toonidega, vaid rääkis sellest, kuidas sõiduvorm läheb aina paremaks ning et järgmistel võistlustel muutub kõik paremaks. Seevastu Einaste oli oma seisundit kommenteerides murelik.  

«Ma ei tundnud end nii hästi kui eelmisel ja üle-eelmisel aastal Otepääl,» tõdes 20. koha saanud Einaste. «Eelmistel aastatel tundsin arengut, kuid tänavu pole asjad klappinud. Ajasõidud tulevad raskemalt ja näiteks seekord polnud mul veerandfinaalis piisavalt võimsust. Võimalik, et koondises toimunud süsteemimuutus pole mulle hästi sobinud. Järjepidevus on kadunud, oleme oma asjadega tagasi nelja aasta taguses ajas, kui Bjørn Kristjansen siia tööle saabus.»

Einaste teeb muudatusi

Sprindikoondises toimusid muutused kahe hooaja vahel, kui Kristjansen teatas, et seoses Andrus Veerpalu tabanud dopinguskandaaliga ei soovi ta enam Eesti koondisega tegeleda. Tema rolli võttis üle nooruke Tanel Ojaste. Einaste arvates on aga uue pealiku tulekuga hakatud eksperimenteerivate ideede eluviimisega liialdama. «Hurraad on liiga palju,» nentis ta.

Kuna Einaste on tugev eelkõige klassikasprindis, pole tal hooaja päästmiseks jäänud enam kuigi palju võimalusi. Selleks et allesjäänud võistlustel paremini esineda, kavatseb ta aga teha treeningutes muutusi. «Pöördun tagasi vanade ja läbiproovitud variantide poole,» sõnas ta.

Sprinterite hinnangul polegi tänavune hooaeg olnud tervikuna nii halb kui tundub. Kolm eestlast on erinevatel võistlustel jõudnud veerandfinaalidesse, puudu on vaid ere sähvatus.

«Alati on parem olla üks kord esimene ja kuus võistlust 80., kui jõuda kümme korda 15. koha piirile,» arutles Kümmel ja viitas suurenenud stabiilsusele. «Olen tänavu terve hooaja püsinud sprindi kuumas grupis ja jään sinna ka edasi. Varem pole sellist asja juhtunud. See näitab taset, kuid ei paku emotsiooni.»

Suusatamine
Otepää MK-etapp
Mehed

Sprint (kl): 1. Dario Cologna (Šveits), 2. Ola Vigen Hattestad (Norra), 3. Eirik Brandsdal (Norra) … 13. Peeter Kümmel, 20. Kein Einaste, 36. Raido Renkel, 39. Timo Simonlatser
15 km (kl): 1. Dario Cologna (Šveits), 2. Lukas Bauer (Tšehhi) +24,0, 3. Devon Kershaw (Kanada) +25,2 … 38. Algo Kärp +2.50,4, 40. Karel Tammjärv +3.03,6, 44. Raido Renkel +3.10,4.  
Naised
Sprint (kl): 1. Justyna Kowalczyk (Poola), 2. Marit Bjørgen (Norra), 3. Natalja Matvejeva (Venemaa) … 25. Triin Ojaste, 27. Piret Pormeister
10 km (kl): 1. Justyna Kowalcyk (Poola), 2. Marit Bjørgen (Norra) +21,9, 3. Therese Johaug (Norra) +40,5 … 43. Piret Pormeister +3.42,4

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles