Jelena Glebova sihib EMil kohta esikümnes

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Glebova senine parim tulemus Euroopa meistrivõistlustel on 10. koht, mille ta saavutas kaks aastat tagasi Tallinnas. Nüüd loodab ta Sheffieldis selle tulemuse ületada ja parandada ka isiklikku tippmarki.
Jelena Glebova senine parim tulemus Euroopa meistrivõistlustel on 10. koht, mille ta saavutas kaks aastat tagasi Tallinnas. Nüüd loodab ta Sheffieldis selle tulemuse ületada ja parandada ka isiklikku tippmarki. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi vaid 13 päeva tagasi käis iluuisutaja Jelena Glebova pimesooleoperatsioonil, soovib ta Euroopa meistrivõistlustel saavutada parema tulemuse kui kaks aastat tagasi kodupubliku ees ehk jõuda esikümnesse.



Üle kahe aasta taas Euroopa meistrivõistlustel osalevat 22-aastast Glebovat tabas enne Suurbritannias Sheffieldis peetavat jõuproovi väike ehmatus – kaks nädalat tagasi tundis Eesti meistrivõistluste esikohaga pääsu EMile lunastanud piiga tugevat kõhuvalu ning kui ta reedel, 13. jaanuaril lõpuks haiglasse läks, teatas arst, et tal tuleb kohe operatsioonilauale heita.

«Mõtlesin, et lähen haiglasse kontrolli, ja seal öeldi, et tuleb teha erakorraline operatsioon ja pimesool eemaldada,» meenutas Glebova. «Mulle tehti laparoskoopiline lõikus, see oli tegelikult üsna kerge operatsioon, kestis vaid 20 minutit.»

Kuigi üldjuhul peetakse 13. kuupäevale langevat reedet ebaõnnepäevaks, oli see Glebova jaoks hoopis õnnelik päev – öö haiglas veetnud uisutaja taastus lõikusest vaid nädalavahetuse ning naasis esmaspäeval jäähalli.

«Teisipäeva hommikul sain juba kolmekordseid hüppeid teha,» muheles Glebova. «Keegi ei suutnud seda uskuda, aga ma tõesti tunnen end hästi. Treener ütles, et prooviksin kolmeseid hüpata ja kui on valus, lõpetame ära.»

«Tegin kõigepealt kahekordse axel’i, siis kolmese salchow’i, kolmese toeloop’i ja niimoodi järjest tulidki kõik kolmesed välja,» jätkas ta. «Tundsin ennast nagu tavaliselt.»

Näiteks Venemaa paarissõitja Aleksandr Smirnov, kes kaks aastat tagasi võitis koos Yuko Kavagutiga Tallinnas kuldmedali, käis kuu aega tagasi samuti pimesooleoperatsioonil, kuid pole siiani lõikusest taastunud ja seetõttu paar Sheffieldis ei võistle. «Mul oli väga hea arst,» kiitis Glebova. «Enne ärasõitu käisin ka igaks juhuks kontrollis, ta kinnitas, et kõik on korras.»

Pärast detsembri keskel peetud Eesti meistrivõistlusi asusid Glebova ja tema slovakist treener Igor Krokavec nii lühi- kui vabakava raskemaks muutma. «Panime sisse kõik, mis planeerisime,» sõnas Glebova.

Eile hommikul võistluspaika jõudnud Glebova alustab reedel võistlust kõrgete eesmärkidega. «Tahan teha oma parimad sõidud ja parandada isiklikku rekordit, mis praegu on 157,77,» avaldas Glebova. «Usun, et siis tuleb ka hea koht.»

Millise kohaga ta aga ise rahule jääks? «Reaalne eesmärk on olla esikümnes,» teatas Glebova. «Hea sõidu korral võib ka paremini minna. Kindlasti soovin parandada oma senist parimat ehk 10. kohta.»

10. koha teenis Glebova kaks aastat tagasi Tallinnas, lisaks on ta kahel aastal lõpetanud 12. kohaga. «Tuleb seada kõrged eesmärgid, muidu kaugele ei jõua,» nentis ta. «Nagu ütleb mu treener: tuleb üritada jõuda kuuni, siis kukud halvimal juhul tähtedeni.»

«Tähtede peale kukkuda oleks ka hea tulemus,» lisas ta naerdes.

Eile olid Eesti sportlastest jääl läbi kvalifikatsiooni põhivõistlusele pääsenud jäätantsijad Irina Štork ja Taavi Rand, kes teenisid lühitantsu eest 44,97 punkti. Jäätantsu lõplik paremusjärjestus selgub reede õhtul pärast vabatantsu. Mullu sai Eesti paar 21. koha.

Täna alustab võistlemist samuti eelvõistluse läbinud meesüksiksõitja Viktor Romanenkov.
Mullusel EMil purunes Romanenkovil kvalifikatsioonis uisusaabas ja ta pidi võistluse pooleli jätma, kaks aastat tagasi sai ta Tallinnas peetud EMil 29. koha.

Tiitlikaitsjad pidid viimasel hetkel loobuma

Saksamaa paarissõitjad Aljona Savtšenko ja Robin Szolkowy olid sunnitud Suurbritannias Sheffieldis alanud iluuisutamise Euroopa meistrivõistlustelt kõrvale jääma.

Savtšenko sai 12. jaanuaril treeningul kergelt vigastada, venitades reielihast, kuid esialgu loodeti, et ta saab siiski võistelda. Paraku läks vigastus eilsel treeningul hullemaks ning paar oli sunnitud võistlemisest loobuma.

Saksamaa koondise arsti Stefan Pfrengle sõnul on Savtšenko valudes ega suuda kõiki elemente sooritada, tõenäoliselt saab ta jääle naasta viie kuni seitsme päeva pärast.

Kolmekordsed maailmameistrid Savtšenko ja Szolkowy on Euroopa meistrivõistlustelt võitnud neli kuldmedalit ning olid favoriidid ka tänavusel võistlusel.

Tänavuselt EMilt jäid kõrvale ka 2010. aasta kuldmedaliomanikud Yuko Kavaguti ja Aleksandr Smirnov, kuna Smirnov pole taastunud pimesooleoperatsioonist.

Eesti paarissõitjad Natalja Zabijako ja Sergei Kulbatš ei saa samuti võistelda, kuna Zabijakot vaevab seljavigastus.

Lühikava järel on isikliku rekordi, 72,80 punktiga liidrikohal mullused MM-hõbedad Tatjana Volosožar ja Maksim Trankov, kes Euroopa meistrivõistlustel võistlevad esimest korda koos.

Venemaal on lausa kolmikjuhtimine: teist kohta hoiavad mullu pronksi võitnud Vera Bazarova – Juri Larionov 66,89 punktiga ning kolmandad on Ksenija Stolbova – Fjodor Klimov, kes said lühikava eest 58,66 punkti. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles