Piiroja: süüdimõistmise korral maksan ja vastutan

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raio Piiroja
Raio Piiroja Foto: Scanpix Norway

Norra politsei on jõudmas lõpusirgele Eesti jalgpallikoondislase Raio Piiroja maksuskandaali uurimisega. Norra ajalehtedes levis neljapäeva hommikul info, nagu oleks Piirojale juba esitatud süüdistus.

Selle info lükkas Østfoldi prokurör Kåre Solvoll küll ümber, kuid andis siiski ajalehe VG usutluses mõista, et juurdluse käik sinnapoole liigub. «Meil on Raio Piiroja maksuasjas varasemast kindlamaid tõendeid,» kommenteeris Solvoll. «Süüdistuse esitamist kinnitada on veel vara, kuid aprilli lõpuks soovime lahendini jõuda.»

«Minuni pole midagi uut jõudnud, loen ka ise Norra lehtedest, mis toimub,» sõnas Piir­oja Postimehele. Viimati käis eestlane Fredrikstadis detsembris politseile ütlusi andmas. «Korra võeti pärast seda veel ühendust, kui loeti ette minu tunnistus ja kinnitasin, et need on minu sõnad.

Tean, et aprillis tahetakse otsuseni jõuda.» Seni ajab asju tema Norras viibiv advokaat. Ühte soovis Piiroja aga kindlasti rõhutada: «Tahan öelda, et kui minu tegevuses midagi seadusvastast leitakse, siis maksan ja vastutan.»

Norra seaduste järgi on maksukuriteo eest rängima võimaliku karistusena võimalik ka vangistus, kuid kõnealuse juhtumi puhul piirdutaks tõenäoliselt siiski rahatrahviga. Fredrikstadi klubi maksusüüdistustega on seotud kaheksa inimest ja ehkki Solvoll ei soostunud veel täpsustama, kui mitu neist võib süüdistuse saada, märkis ta, et lisaks Piirojale on leitud lisatõendeid ka Fredrikstadi klubi vastu.

Politsei uurib jätkuvalt ka teisi mängijatehinguid, mille Fredrikstad sõlmis samal ajal kui Piirojale probleeme tekitanud lepingu. Nii hankis klubi näiteks 2006. aastal Valuri meeskonnast islandlase Gar­dar Johannssoni, kes oli Valurisse siirdunud 100 000 Norra krooni eest. Fredrikstad maksis islandlase eest vaid kuu aega hiljem aga koguni kaks miljonit krooni.

Mullu augustis lahvatanud skandaal hõlmab nüüdseks juba ka mitut teist klubi. Novembris läks uurimine maksuametilt üle politseile ning suvel Hollandi klubisse Vitesse siirdunud Piiroja Norras asuvad varad arestiti.

Detsembri keskel korraldas maksuamet läbiotsimise Fredrikstadi klubi kontoris ning vahistas klubi juhid Morgan Anderseni ja Bjørn Jenseni. Jaanuaris korraldatud teise läbiotsimise käigus viidi kaasa uusi materjale, mis puudutasid teiste mängijate tehinguid Fredrikstadiga.

Piiroja, kellega Vitesse uueks hooajaks lepingut ei pikenda, keskendub aga praegu tervise kordasaamisele. «Hammas tehti ka just korda, pole viga,» teatas arstikabinetist väljunud eestlane heatujuliselt. «Jalgade seis läheb samuti kogu aeg paremaks, loodetavasti saan nädala pärast hakata koos meeskonnaga treenima.»

Piiroja kinnitas, et maksuskandaal ei hirmuta teda sobiva pakkumise korral Norrasse naasmast. «Kõigepealt tuleb aga siin korralikult leping lõpuni mängida ja siis on juba tähtsad koondisemängud tulemas,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles