Tartu vajab hädasti lisakäiku

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sten-Timmu Sokk (palliga) ilmselt Tartu meeskonnas ei jätka.
Sten-Timmu Sokk (palliga) ilmselt Tartu meeskonnas ei jätka. Foto: Sille Annuk

Poolfinaalis tartlaste paremust tunnistanud Rapla Piimameister/Otto peatreener Indrek Ruut avamängu põhjal Tartul suuri võiduvõimalusi ei näe. «Kaitses tegid mõlemad meeskonnad hea töö, ent rünnakul oli suur vahe ja seetõttu ma hetkel Tartul suuri šansse ei näe,» sõnas Ruut.


«Tartu rünnakud olid väga ühekülgsed, pall jäi liiga pikalt mängujuht Soku kätte ja see lõhkus meeskonnamängu.» Sten-Timmu Sokk oli 12 punktiga Tartu resultatiivseim, ent andis vaid ühe korvisöödu ja tegi viis pallikaotust. «Vastaste mängu lõhub sööt, mitte põrgatamine, ja selle taha Tartu edu jäigi, ülejäänud meeskond lülitati mängust välja,» lisas Ruut.

«Tartu peab eelkõige parandama oma kehva visketabavust,» kommenteeris endine Tartu meeskonna juhendaja Üllar Kerde. «Kui Eesti meistriliiga finaalis tabada vaid 30-protsendilise täpsusega, ei saagi suurt võiduvõimalust olla.» Tartlaste viskeprotsent oli 38,5 Kalevi 45 vastu.

Kerde Sokku liigses põrgatamises ei süüdista. «Ma ei süüdistaks Sokku, ta võttis küll palju ette, aga tegi ka palju ära. Kui tema välja võtta, siis läheks mäng veel hullemaks,» usub Kerde. «Tagamehed Saage, Kriisa ja Kurbas, kes põhihooajal häid esitusi tegid, kukkusid finaalis ära.»

Kerde tunnustas Kuusmaa käiku – panna Tartu mängujuhti kaitses katma tunduvalt pikem Gregor Arbet. «Kuusmaa poolt nutikas tegutsemine, see võttis Sokult viskevõimalusi vähemaks. Samas kasutas Timmu selle omakorda paaril korral ära, mängides korvi all üle mitu endast pikemat meest,» kommenteeris Kerde. Sokk ei tabanudki ühtegi kolmepunktiviset, ent murdis pidevalt agressiivselt korvi alla ja talle tehti üheksa viga.

Seeria avalahingu võtmemängijaks peab Kerde kalevlaste 217 cm pikkust keskmängijat Bamba Falli, kelle tegutsemine Tartu ametivennalt Bill Amiselt kiiresti mänguisu ära võttis. «Fall oli selle kohtumise võtmekuju, tema tegutsemine korvi all lõhkus Tartu mängu palju,» ütles Kerde. Suurt muutust ei suutnud tuua ka teine keskmängija Vallo Allingu, kelle arvele jäi vaid seitse punkti.

«Kalevil liikus pall palju sisse-välja, Tartu mäng tundus kohati liigse punnitamisena,» ütles Ruut, kelle sõnul jäi nõrgaks ka tartlaste vahetusmeeste panus. Ruut usub, et kui seeria teine mäng samuti kaotatakse, võtab peatreener Gert Kullamäe suurema riski. «Võimalik, et ta katsetab mõnda maa-ala formatsiooni, pressingut või teeb muudatusi esiviisikus. Midagi peab ta muutma.»

«Tegelikult oli Eesti taseme kohta kvaliteetne mäng,» lisas Kerde.

Tartu sai aga seeria avamängus tagasilöögi – kapten Marek Doroninile tegi jälle valu Achilleuse kõõlus. Doronin alustas tugevalt, visates tartlaste neli esimest punkti, ent vigastuse tõttu jäi tema panus teisel poolajal kesiseks. Peatreener Kullamäe kartis koguni, et ääremängija ei saagi mängudest rohkem osa võtta.

Reede õhtul tundus Doronini osalemine siiski pigem tõenäoline. «Ta tegi reedel meeskonna treeningu kaasa ja jookseb laupäeval suure tõenäosusega platsile,» ütles Tartu füsioterapeut Martin Vahimets. «Marek tahab ise väga mängida ja usun, et jalg lubab ka.»

Hüppeliigese vigastuse tõttu avamängust eemale jäänud kalevlaste tagamehe Armands Škele mängimise kohta teeb peatreener Aivar Kuusmaa otsuse laupäeva hommikul.

Finaalseeria teine kohtumine peetakse laupäeval Tartu Ülikooli spordihoones algusega kell 16. Postimees teeb mängust tekstipõhise ülekande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles