2020. aasta EM võib toimuda 12 riigis

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UEFA president Michel Platini.
UEFA president Michel Platini. Foto: SCANPIX

Sellesuvine jalgpalli EM on lõppenud ning aeg on pilgud suunata tulevikku. Järgmine EM finaalturniir toimub 2016. aastal Prantsusmaal, kuid sellele järgneva turniiri kohta käis Euroopa Jalgpalliliidu president Michel Platini välja revolutsioonilise idee – korraldada turniir hajutatult üle kontinendi.

«Euro 2020 turniir võiks toimuda igal pool üle Euroopa,» vahendab Platini sõnu BBC.

Seni on traditsionaalselt olnud EMil üks või kaks korraldajariiki, kuid Platini visiooni kohaselt võiks kaheksa aasta pärast toimuvat turniiri võõrustada korraga üle 10 riigi.

«Arutame seda võimalust tõsiselt. Kindlasti tekkib tõsine arutelu ning kaalume plusse ja miinuseid. Suhtun sellesse mõttesse kirglikult – nii oleks rahaliselt palju lihtsam turniiri korraldada,» märkis Platini.

Seni oli favoriit turniiri korraldamiseks Türgi, aga kuna türklased soovivad Istambulis samal aastal korraldada ka olümpiamänge, muutus neile korraldusõiguse andmine kaheldavaks. Kahte sellist suurvõistlust ühele riigile üheks aastaks ei anta.

«Me ei kavatse oodata, kas Türgi saab olümpiamängude korraldusõiguse või mitte,» ütles Platini

Ametlikult on 2020. aasta turniiri korraldamiseks ühise kandidatuuri esitanud ka Šotimaa, Wales ja Irimaa ning kolmandaks variandiks on Aserbaidžaani ja Gruusia ühiskandidatuur.

Platini sõnul võetakse otsus selle kohta vastu järgmise aasta jaanuaris või veebruaris. Lõplik otsus finaalturniiri korraldaja kohta tehakse 2014. aasta mais.

Endise Prantsusmaa koondise keskväljamängija sõnul on üheks praeguse formaadi probleemiks logistika ning lihtsam oleks sõita Londonist Pariisi kui Cardiffist Gdanski.

«See on poliitiline otsus. Kui meil oleks nii palju erinevaid linnu, kus turniir toimub, ei peaks korraldajad enam ehitama staadione ega lennuvälju ning see on majanduskriisi tingimustes suur pluss.»

See pole Platini esimene sellelaadne ettepanek. 2011. aasta jaanuaris käis ta välja idee mängida 2022. aasta MM finaalturniir üle kogu Pärsia lahe piirkonna.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles