Korvpallikoondist ootab harjumatu mängugraafik

Peep Pahv
, Sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogenud Janar Talts (valges) noorte liidrit Rain Veidemani ahistamas.
Kogenud Janar Talts (valges) noorte liidrit Rain Veidemani ahistamas. Foto: Laura Oks

Eesti korvpallikoondise ühele tugitalale Janar Taltsile meeldib mängu eel saada oma vastaste tegutsemise kohta võimalikult palju põhjalikku infot. Itaalias Vareses pallides on kord nädalas toimuvate liigamängude eel võimalik seesugust infot saada. Eesti koondise särgis tuleb Taltsil aga otsekui tundmatus kohas vette hüpata – tihe graafik ei jäta kõiksugu analüüsideks just palju aega.


EMi valikmängudega tehakse algust 15. augustil, kui kodus kohtutakse Slovakkiaga; turniir lõppeb 11. septembril taas kodus, ent seekord Islandi vastu. Nelja nädala jooksul peetakse kümme mängu. Kui sinna juurde arvestada pikad ja ebamugavate sihtkohtadega lennureisid, leiavadki korvpallurid end harjumatus olukorras.

«Varasemast ajast selline kogemus puudub,» tõdes Eesti koondise peatreener Tiit Sokk. «Ilmselt tuleb vastaste mängu analüüsimiseks leida öötundidest aega juurde, muidu lihtsalt ei jõua. Võib-olla peame juba järgmiseks valiktsükliks võtma tiimi veel kaks abilist, kes ei pruugi välismängudele kaasa lennata, kuid aitavad meid kodus. Leedu koondisel pole asjata pingil kümme asjameest.»

Vähemalt ühe asja on FIBA teinud koondistele kergemaks – enam ei pea järgmise vastase mängu videot kusagilt althõlma hankima, vaid kõik kohtumised tuleb 24 tunni jooksul internetti laadida.

Juunis timmisid koondise kandidaadid vormi iseseisvalt, ent kõik pääsesid ka jõusaali ja palliplatsile. Soku sõnul kasutasid mõned mehed seda võimalust rohkem, teised vähem. «Jõusaalis käidi meelsamini, kuid pärast 11 kuud kestnud hooaega on see ka mõistetav,» märkis ta.

Eile koguneti esimest korda ühistreeningule. Esialgu koondise nimekirjas olnud meestest olid puudu ise loobumisest teatanud tsenter Vallo Allingu ja Soku valikust välja pudenenud Tanel Kurbas. Meeskonna liidril Kristjan Kanguril lubas peatreener liituda pisut hiljem. «Inimene abiellub ju kord elus… loodetavasti,» selgitas koondise mänedžer Keio Kuhi.

Kuigi Eesti sattus valikturniiril väga raskesse alagruppi, on Soku sõnul eesmärgiks edasipääs. Selleks tuleb korjata võite ka suurte, Serbia, Montenegro ja Iisraeli vastu. Samas rõhutas peatreener, et palluritel avaneb võimalus tippmängijate vastu tegutseda ja ennast nendega võrrelda. «Igaühel tekib võimalus näha ja mõista, milles ta tippmeestele alla jääb,» märkis Sokk. «Võib-olla jätkab mõni mees uuel hooajal hoopis järgmises klubis.»

Koondise tuumik sarnaneb möödunud hooaja omaga. Taas on rivis mullu vigastuse tõttu eemale jäänud Siim-Sander

Vene, vähemalt esimese treeningutsükli teeb kaasa juba talvel tervisega kimpus olnud Tanel Sokk. Täiesti uute mängijatena on kaasatud Martin Dorbek ja Reinar Hallik.

Taltsi arvates annavad alles mängud vastuse, kuidas meeskond tegelikult kokku klapib. Tõelised katsumused tulevad aga alagrupiturniiril. «Nii tugevate vastastega pole me ammu mänginud. Samas ei pruugi Serbia mängijad üldse teadagi, mis koht see Eesti on,» nentis ta.    

Vene võitis Leedus puhkuse ajal kaks tiitlit

Möödunud hooaja teises pooles Riia VEFis pallinud ääremängija Siim-Sander Vene siirdus pärast Läti meistriliiga lõppu Leedusse treenima ja õppima.

Kohalikus ülikoolis kolmanda kursuse lõppu jõudnud korvpallur nimetas seda perioodi aktiivseks puhkuseks. «Harjutasin koos mõne mehega, kellega kunagi mängisime Žalgirises ja eelmise hooaja alguses Baltais. Osalesime Kaunase meistrivõistlusel – kaks kulda on nüüd taskus,» rääkis Vene. «Mängisime kahes liigas. Alguses võitsime ühe, pärast teise. Rain Raadik käis seal külas ja võeti ka mängima.»

Vene sõnul pole VEFi juhtkond temaga uuest hooajast juttu teinud. Žalgirisega seob teda leping veel aastaks, ent sealgi jätkamine olevat ebatõenäo­line.

Mõned karjääri jätkamise variandid on küll jutuks tulnud, kuid konkreetset plaani veel ei ole. «Loodan, et pääsen Baltikumist kaugemale,» märkis Vene, kes alustas eile koos kaaslastega Eesti koondise ühistreeninguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles