TOP5: suurimad kohtunike prohmakad väravate lugemisel

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uruguay kohtunik Jorge Larrionda, kes jättis lugemata Lampardi värava.
Uruguay kohtunik Jorge Larrionda, kes jättis lugemata Lampardi värava. Foto: SCANPIX

Seoses hiljutiste uudistega, et Rahvusvahelise Jalgpalliliidu Nõukogu (IFAB) kiitis heaks väravajoone tehnoloogia kasutuselevõtu, valis Postimehe sporditoimetus välja viis suurimat prohmakat, millega kohtunikud väravate arvestamise või mittearvestamise juures hakkama on saanud.

Siin on viis suurimat viga väravate lugemisel:

1. Geoff Hurst, Inglismaa vs Lääne-Saksamaa, 1966. aasta MMi finaal.

See on värav, millest on palju legende. Antud olukorras pääses inglane Geoff Hurst healt positsioonilt löögile ja pall põrkus latist väravajoonele. Pärast seda lõid sakslased palli puhtaks ning jäädi ootama kohtuniku otsust. Peakohtunik väravat ei lugenud, kuid vene päritolu joonekohtunik Tofik Bahramov luges värava ära ning Inglismaa asus sellest 3:2 juhtima. Inglismaa võitis finaali 4:2 ja tuli maailmameistriks. Väidetavalt olla Bahramov lühikest aega enne oma surma seda olukorda kommenteerinud ühe sõnaga: «Stalingrad». Sellest võiks järeldada, et värava lugemine oli kättemaksuks Saksamaa tegudele Teises maailmasõjas.

2. Frank Lampard, Inglismaa vs Saksamaa, 2010. aasta MMi kaheksandikfinaal. 

See olukord on vastupidine eelnenule – antud olukorras võeti värav ära Inglismaa koondiselt. Pall põrkas Frank Lampardi pealelöögist selgelt väravasse, kuid kui see sealt õhku põrkas, püüdis Manuel Neuer palli kinni ning kohtunik ei lugenud inglaste väravat. Ka selle mängu skoor oli peaaegu peegelpilt – Saksamaa võitis mängu 4:1 ning pääses veerandfinaali.

3. Pedro Mendes, Manchester United vs Tottenham, 2005. aasta 

Pärast segadust keskväljal lõi Pedro Mendes kaugelt peale ning Unitedi toonane väravaht Roy Carroll pillas palli selgelt väravasse. Kuna aga löök oli üsna ootamatu, olid kohtunikud olukorrast kaugel ning värav jäi lugemata. Antud mäng lõppes seisul 0:0.

4. Clint Hill, Bolton vs Queens Park Rangers, 2012. aasta

Relegatsioonivõitluses oluliseks osutunud mängus pidanuks QPR minema juhtima, kuid selgelt väravajoone ületanud lööki ei loetud väravaks. Bolton võitis mängu 2:1, kuid langes vaatamata sellele Inglismaa kõrgliigast välja.

5. Juan Mata, Chelsea vs Tottenham, 2012. aasta FA Karikasarja poolfinaal 

Nurgalöögi järgses rüseluses pääses Juan Mata löögile, kuid väravas olnud Carlo Cudicini jäi palli teele ette ning pall löödi puhtaks. Kohtunik läbi meestesumma olukorda piisavalt selgelt ei näinud ning luges olematu värava ära. Chelsea võitis selle mängu 5:1 ning pääses finaali.

Lõppenud EMil palju poleemikat tekitanud Ukraina Inglismaale löödud värav jäi valikust välja, kuna sellele eelnenud olukorras oli Ukraina mängija selgelt suluseisus ning seega oli väravata jäämine aus lõpptulemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles