Rootslased jahivad kohtu kaudu veel ühte olümpiakulda

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisa Norden (vasakul) kaotas triatloni olümpiakulla Nicola Spirigile ülinapilt.
Lisa Norden (vasakul) kaotas triatloni olümpiakulla Nicola Spirigile ülinapilt. Foto: SCANPIX

Rootsi olümpiadelegatsioon esitas täna Rahvusvahelisele Spordiarbitraažikohtule kaebuse selle kohta, et rootslannale Lisa Nordenile anti naiste triatlonis šveitslanna Nicola Spirigi järel fotofiniši põhjal teine koht.

Rootslaste kaebus on suunatud Rahvusvahelise triatloniliidu (ITU) ja täpsemalt finišifoto analüüsimise viisi vastu. Norden ja Spririg said protokolli kirja võrdse aja, kuid võit läks šveitslannale ja rootslaste kiiret protesti ei rahuldatud.

Rootsi poole väitel ei pruukinud ITU aga võtta medalikohtade määramisel arvesse sportlaste ülakehade asendit, nagu pidanuks. «Fotol ei ole võimalik täpselt tuvastada Spirigi ülakeha asendit, mis on tema kõhust kergelt tagapool ja mida varjab fotol Rootsi sportlase ülakeha,» seisab nende avalduses, kus soovitakse kahe kuldmedali väljaandmist.

CASil pole volitusi ühelgi spordialal tagantjärgi kohtunike otsust muuta, küll aga saavad nad uurida, kas otsuseni jõuti protseduurireegleid järgides. Oma protestis väidabki Rootsi pool, et ITU ei käitunud enda kehtestatud reeglite kohaselt. Kohtuistungile on kutsutud mõlemad sportlased ja delegatsioonide juhid ning ITU, ROKi ja mängude korralduskomitee esindajad. Otsusele loodetakse jõuda laupäevaks.

Rootsi on võitnud Londonis vaid ühe kuldmedali – Frederik Loof ja Max Salminen krooniti pühapäeval olümpiavõitjateks purjetamise Star-klassis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles