Korvpallurid loodavad publiku toele

Peep Pahv
, Sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim-Sander Vene jäi eilsel treeningul vähemalt korra Janar Taltsi vastu hätta.
Siim-Sander Vene jäi eilsel treeningul vähemalt korra Janar Taltsi vastu hätta. Foto: Mihkel Maripuu

Rain Veideman koos massöör Priit Lehismetsaga väljaku otsas eriharjutusi tegemas ja ülejäänud Eesti koondise 12 liiget platsil viskeid ja kombinatsioone lihvimas. Selline pilt avanes Rocca al Mare suurhallis täpselt 24 tundi enne täna õhtul samas toimuvat korvpalli EM-valikturniiri kohtumist. Tegemist pole niisama mänguga – vastamisi lähevad oma alagrupi liidrid, seni ainsana kaotuseta püsivad Eesti ja Montenegro.



Mõlemad meeskonnad lõhkasid kolm päeva varem vägeva üllatuspommi: Eesti alistas võõrsil Iisraeli, Montenegro võõral väljakul endised kaasmaalased serblased. «Nende mängude järel on meeste motivatsioon väga kõrge. Kõik teavad, et ees ootab väga raske mäng,» sõnas Eesti koondise peatreener Tiit Sokk. «Võrreldes kahe eelmise vastasega on tegemist hoopis teistsuguse meeskonnaga, korvi all on nad palju tugevamad. Slovakkial ja Iisraelil olid pikad mehed peenikesed, Montenegrol aga füüsiliselt võimsamad.»

Eesti treenerid on videote põhjal Montenegro mängustiiliga tutvunud, ent tööd jätkus veel ka täna hommikuks. Soku sõnul tuleb platsil tegutseda teisiti kui eelmises mängus, ent midagi uut pole vaja leiutada. «Pigem võib öelda, et mängime nii, nagu oleme varem valmistunud,» nentis ta. «Montenegro meeskond on väga ühtlane, lisaks heale eesliinile on neil ka täpsed viskajad, see tähendab aga seda, et kaitses ei saa me korvi alla kokku tõmmata.»

Peatreener Soku noorem poeg, Eesti koondise põhimängujuhiks tõusnud Sten-Timmu Sokk tunnistas, et pole veel Iisraelis toimunud mängust ja sellele järgnenud pikast ja väsitavast koduteest välja puhanud.

«Pärast mängu jõudsin magada neli-viis tundi, ent sellele järgnenud 12-tunnine kodutee nullis selle kõik ära. Kui peame kõikide mängude vahel niimoodi reisima, muutub see kurnavaks,» sõnas ta. «Loodan, et jõuan hommikul end siiski välja magada.»

Iisraeli vastu platsil meeskonda hästi vedanud mängujuht tunnistas, et eelmise kohtumisega tekkinud emotsioonid pole veel päris lahtunud, kuid platsile minnes tuleb need unustada ja uueks mänguks keskenduda.
«Edasipääsu peale ei mõtle meist veel keegi. Kaks esimest mängu on küll võidetud, kuid kaheksa rasket kohtumist ootavad veel ees,» lausus ta ja lisas, et koos meeskonnakaaslastega ootavad nad täna saali nii palju rahvast kui mahub. «Sellest oleks meile väga palju abi.»

Eile omaette harjutanud Veideman täna meeskonda ei aita. Lisaks tavameditsiinile ka alternatiivsetest ravivõimalustest abi otsinud tagamehe põlvele tuleb anda veel puhkust, et põletikuline liiges jõuaks terveneda.

Puudujaid on ka Montenegrol. Valikturniirist jäid vigastuste tõttu kõrvale 213 cm pikkune Orlando Magicu keskmängija Nikola Vucevic ja 211 cm pikkune Minnesota Timberwolvesi keskmängija Nikola Pekovic.

Lisaks mõlemale NBA-mehele jäävad kohtumistest kõrvale ka tagamängijad Goran Jeretin ja Bojan Bakic. Lisaks pole senistes kohtumistes platsile jooksnud USAs sündinud mängujuht Omar Cook. Siiski ei tähenda Cooki eemalejäämine, et ühtegi ameeriklast Montenegro koondises ei oleks. Senises kahes kohtumises on väljakule jooksnud tagamängija Taylor Rochestie, kes on keskmiselt visanud üheksa punkti ja andnud kaaslastele neli resultatiivset söötu.

Balti liiga ületas Euroliiga ja NBA

Eesti ja Iisraeli vahelise EM-valikturniiri kohtumise otsustavatel hetkedel istusid kolm Eesti koondise liidrit – Kristjan Kangur, Janar Talts ja Gregor Arbet – viie veaga pingil ning kastanid tõid tulest vahetusmehed, kes igapäevaselt pallivad koduses Balti liigas. Iisraeli poolel olid aga samal ajal platsil Euroliiga ja NBA karastusega pallurid. Vägevalt tegutsenud Eesti vastu polnud sellest aga abi – Eesti võitis lisaajal 88:86. Toome võrdluseks Eesti ja Iisraeli koondise mängijate möödunud hooaja keskmised näitajad.

Iisrael
Yogev Ohayon (Tel Avivi Maccabi)    Euroliigas 5,6 p, 2,6 rs
Yotam Halperin (Peterburi Spartak)    Venemaa liigas 10,3 p, 4,6 rs
Guy Pnini (Tel Avivi Maccabi)    Euroliigas 3,4 p
Lior Eliyahu (Tel Avivi Maccabi)    Euroliigas 8,6 p, 3,0 lp
Omri Casspi (Clevelandi Cavaliers)    NBAs 7,1 p, 3,5 lp

Eesti
Sten-Timmu Sokk (Tartu Ülikool)    Balti liigas 8,3 p, 3,2 rs
Tanel Sokk (Kalev/Cramo)    Balti liigas 9,2 p, 2,4 rs
Gert Dorbek (Kalev/Cramo)    Balti liigas 9,5 p, 3,5 lp
Siim-Sander Vene (Riia VEF)    Balti liigas 11,8 p, 4,8 lp
Reinar Hallik (Rakvere Tarvas)    Balti liiga 2. divisjonis 15,2 p, 5,8 lp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles