Ukraina kettaheitja jäeti paari päeva jooksul teist korda olümpiakullata

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Pomazan sai kaks korda kuldmedalit enda omaks pidada, ent pidi selle siis ikkagi loovutama.
Maria Pomazan sai kaks korda kuldmedalit enda omaks pidada, ent pidi selle siis ikkagi loovutama. Foto: SCANPIX

Londonis toimuvate paraolümpiamängude seni suurima skandaali käigus sai Ukraina kettaheitja Maria Pomazan mõne päeva jooksul juba teist korda teada, et jääb kuldmedalist ilma.

Korraldajad eksisid reedesel kettaheitevõistlusel tulemuste arvutamisel ja seetõttu pidi algselt võitjaks kuulutatud Pomazan loovutama kulla hiinlannale Wu Qingile. Pühapäeval öeldi Pomazanile siiski, et ta võib medali endale jätta, kuid see ei lähe tema riigi medaliarvestuses kirja.

Nüüd teatasid korraldajad aga uuesti, et Pomazan peab kulla tagastama. «Oleme reedest saadik üritanud jõuda lahenduseni, mis sobiks nii hiinlastele kui ka ukrainlastele,» lausus Rahvusvahelise Paraolümpiakomitee kõneisik Craig Spence. «Kahjuks ei ole me kokkuleppele jõudnud ja seega peame juhinduma reeglitest, mille järgi Hiina sportlane saab kuldmedali ja Ukraina sportlane hõbemedali.»

Esmalt oli medalitseremoonia ette nähtud reedeks, siis lükati see laupäevale, seejärel pühapäevale ja lõpuks esmaspäevale. Hõbedale taandatud Pomazan olümpiastaadionile oma medalit vastu võtma ei ilmunud.

Suur segadus tekkis seetõttu, et paraolümpial arvestatakse heitealadel kohti mitte heitedistantsi, vaid võistlusklasside koefitsiendi alusel. Oma apsaka eest vabandanud korraldajate sõnul esines vigu ka meeste kuulitõukes, ehkki seal ei muutnud see medalikohti. Naiste kettaheites tuli aga esikümnes koguni seitse kohta ümber muuta.

Pomazan suutis õnneks kogu selle segaduse unustada ja võita pühapäeval kuldmedali naiste kuulitõukes, mida ta ei pea loodetavasti kellelegi tagastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles