Caster Semenya: kas pean oma püksid maha võtma?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caster Semenya
Caster Semenya Foto: AFP / Scanpix

Kergejõustiku maailmameistrivõistlustel Berliinis on viimastel päevadel suurt kõneainet pakkunud eile ülivõimsalt naiste 800 m jooksu võitnud lõuna-aafriklane Caster Semenya. Nimelt arutletakse, kas Semenya on ikka naisterahvas või on hoopis tegemist mehega.

Eile avaldas Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF), et nad palusid Semenyal pärast võistlusi teha sootest, kuna nad pole kindlad, kas ta on mees, naine või hoopis midagi vahepealset.

Lõuna-Aafrika ajaleht The Star kirjutab, et Semenya on pidanud terve teismeliseea taluma süüdistusi, justkui oleks ta mees. Semenya treener Pretoria ülikoolist Michael Seme rääkis, kuidas jooksjat Lõuna-Aafrikas tema välimuse pärast meheks peeti.

Semenya olevat tahtnud bensiinijaamas naiste tualettruumi siseneda, kui tankla töötajad teda takistasid, kuna pidasid teda meheks.

«Saame aru, et inimestel tekib küsimusi, kuna ta näeb välja nagu mees,» tunnistas Seme. «Caster vaid naeris selle peale ja küsis, kas ta peab oma püksid maha võtma ja näitama, et ta on naine.»

«Ta peab pidevalt selgitama, et ta ei saa sinna midagi parata, et tal selline jäme hääl on ja et ta tõepoolest on tüdruk,» jätkas Seme. «Tähelepanuväärne on aga see, et Caster jääb alati rahulikuks ega lähe endast välja kui tema käest ta soo kohta küsitakse.»

Ka Semenya sugulased on tema kaitseks sõna võtnud. «Ta on minu väike tüdruk. Kasvatasin teda ja pole kunagi tema soos kahelnud. Ta on naine, võin seda miljon korda kinnitada,» ütles jooksja isa Jacob Semenya ajalehele Sowetan. «Esmakordselt on lõuna-aafriklastel keegi, kelle üle uhke olla ja temaga käitutakse niimoodi. See on ebaaus, soovin, et mu tütar rahule jäetaks.»

Semenya 80-aastane vanaema Maphuthi Sekgala rääkis ajalehele The Times, et tema lapselast on juba pikka aega poisiliku välimuse tõttu narritud. «Mind see ei häiri, kuna tean, et ta on naine,» rääkis vanaema. «Ta helistas mulle pärast eeljooksu ja ütles, et teda peetakse meheks. Mida ma tegema pean, kui inimesed arvavad, et ta on mees, aga tegelikult on ta naine? Jumal andis talle sellise välimuse.»

Semenya endine keskkooli direktor rääkis väljaandele Beeld, et Semenya oli kooli ajal mänginud poistega, tegelenud jalgpalliga ja kandnud koolis pikki pükse. «Sain alles 11. klassis aru, et tegemist on tüdrukuga,» selgitas direktor, et kui ta jagas lapsed jooksuvõistluseks soo järgi kaheks rühmaks, astus Semenya teiste tüdrukute juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles