Kalev peab püsimajäämise nimel veelgi vara loovutama

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Ehrenpreis, Toomas Huik

Nii Kalevi spordiseltsi kuristiku äärele viinud ekspeasekretär Rein-Vello Ojavere kui ka praegused juhatuse liikmed tunnistavad, et rahvusliku spordi lipulaeva juhtimisel on tehtud suuri vigu, ometi ei kipu nad politseisse pöörduma.



Raske juhtimisviga on kriminaalkuritegu ja kahtluse puhul on kodaniku kohus pöörduda õiguskaitseorganite poole. Spordiseltsi juhatuse esimees Peeter Kreitzberg väitis, et sellist võimalust on spordiseltsi juhatuses korduvalt arutatud.



«Esiteks peab see Kalevile midagi sisse tooma,» teatas ta eile Postimehele. «Kas see toob au ja kuulsust? Moraalset tuge? Või toob see meile raha tagasi või tekitab ajakirjanduses igapäevaseid artikleid, kus on viga ees ja taga?»



Eile Tartus spordimuuseumis toimunud üldkoosolekul andsidki tooni hallipäised härrasmehed, kes lubasid tagantjärele võõrandada seltsi võlgade katteks Tallinnas Pärnu mnt 41 asuva Kalevi peamaja, Juhkentali 12 paikneva Kalevi spordihalli ning Staadioni 8 asuva kinnistu. Sellega sai Kalev lahti 22–23 miljoni kroonisest kohustusest võlausaldajate ees.



Kui Postimees küsis, kui suured on Kalevile veel kaela jäänud võlad, soovitas Kreitzberg mitte nõnda palju mittetulundusühingu asjades urgitseda. Ta lisas siiski, et tasumata arveid on veel miljoni-paari ringis.



Müts silmile tõmmatud


Sestap on Kalevil kavas müüa veel üht-teist – Tartu Kalevile pakutakse Otepää kuplitel asuvat Madsa puhkeküla, samuti pole jalgpallijuht Aivar Pohlak varjanud huvi Kalevi staadioni ostmise vastu Tallinnas.



Kreitzbergi sõnul teeb Kalev oma majandusasjad korda ja lõpetab ristsubsideerimise eri spordiasutuste vahel.



«Teiseks sõlmitakse spordibaasidele korralikud rendilepingud, mis on praegu osaliselt puudu,» lausus ta. «Renditakse välja vabad pinnad ja koondatakse üleliigsed töökohad.»



Postimehe andmetel sõlmis Ojavere Kalevi peasekretärina aastate kestel laenulepinguid, mis oleks eraettevõttes mõeldamatud ja tooks parimal juhul kaasa kiire vallandamise. 1,5 miljoni kroonisest võlast tööriistaäriga tegeleva Mecro omaniku Ando Aroni firmale Valdor Holding sai lõpuks enam kui 14 miljoni kroonine võlg, mille katteks antigi ära kinnistud Tallinna kesklinnas Pärnu maanteel ja Staadioni tänaval.



Ehkki võlaõigusseadus ei luba intressidel ja viivistel ületada võla põhisummat, vormistas Ojavere laenulepinguid Valdor Holdinguga mitu korda ümber. See tähendab, et kui intresside ja viiviste summa hingas juba põhivõla kogusuurusele kuklasse, liideti põhivõlg ja viivised-intressid kokku ning vormistati saadud summale uus laenuleping. Ja nii korduvalt.



Postimees vestles eile Kalevi juhatuse liikmetega, kes kõik väitsid nagu ühest suust, et praegu 70-aastane Ojavere lasi ärimeestel spordiseltsile mütsi silmile tõmmata rumalusest, mitte kuritahtlikkusest. Tegu on ju ikkagi nõukogudeaegse spordifunktsionääriga.



Teisalt – kui Kalevis juba aastaid toimunu satuks kriminaaluurimise alla, ei pruugiks Ojavere tehingutes tuhnimine ka juhatust puutumata jätta.



Kalevil oli Ojavere juhtimise ajal 13-liikmeline juhatus ja selle liige akadeemik Anto Raukas tunnistab, et tegu oli sisuliselt pelga nõunike koguga, kui esimees Kreitzberg välja arvata.



«Me ei saanud üldse paberitega tutvuda ega näinud arvestusi,» tunnistas Raukas. «Pidime uskuma seda, mida räägiti. Samal ajal on selge, et esimehe (Peeter Kreitzberg – toim) ülesanne on kontrollida ja kontrolli funktsioon oli väga nõrk.»



Võlg paisus pärmina


Akadeemik lisas, et revisjon juhtis juba eelmisel aastal tähelepanu sellele, et Kalev on pankrotieelses seisus. «Oleks pidanud ikkagi resoluutsemalt käituma,» lausus ta.



Raukase sõnul on Ojaveret kui suurte kogemustega spordijuhti raske süüdistada rumaluses. «Samas pole mingit alust öelda, et ta on saanud mingit isiklikku kasu,» rääkis ta.



Üksikasjalikumatele küsimustele, mismoodi 1,5 miljonit krooni pärmitaignana paisuma hakkas, jäid Postimehel eile Ojaverelt konkreetsed vastused saamata.



«See on nii pikk ja keeruline protsess, et seda on vaja paberitelt täpselt vaadata,» lausus eile bussis istunud mees. «Ma ei taha peast rääkida.»



Ojavere jäi vastuse võlgu ka küsimusele, miks ta laenude pidevatest ümbervormistamistest juhatust ei informeerinud.



Kaotatud kinnistud


Spordiseltsi juhatuse liikme Inga Glaase abikaasa Jaanus Glaase ettevõte sai endale 3,6 miljoni krooni eest Kalevi spordihalli (vasakpoolsel pildil) Tallinnas aadressil Juhkentali 12. Seda selleks, et tasuda Kalev SPA kaasaktsionärile Jaan Manitskile 3,6 miljoni kroonine võlg, mis tekkis seoses Kalevi ujumiskooli majandamiseks võetud laenuga.


Tallinnas asuv Staadioni 8 (Kalevi spordihalli kõrval asuva endise kilehalli administratiivhoone – toim) ja Pärnu mnt 41 paiknev Kalevi peamaja (parempoolsel pildil) võõrandati samuti, sest spordiseltsi endise peasekretäri Rein-Vello Ojavere äpardunud lepingud kergitasid algul 1,5 miljoni kroonise võla enam kui 14 miljoni krooni suuruseks. Ojavere pole seni tehingute üksikasjadest ajakirjandusele põhjalikumalt kõnelenud. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles