Norralased survestavad sprinditreenerit Kristianseni Eestis mitte jätkama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norralasest Eesti koondise endine sprinditreener Bjørn Kristiansen
Norralasest Eesti koondise endine sprinditreener Bjørn Kristiansen Foto: Raigo Pajula

«Bjørn on norralane ja seal suhtutakse igasse dopingujuhtumisse suure vihapuhanguga. Kui inimesel on valida treenerikarjäär Eestis ning sõprus ja  hea elu kodumaal, siis kumma ta valima peaks?» küsis suusataja Peeter Kümmel retooriliselt.



Just sellise dilemma ette on seatud eestlaste norralasest sprinditreener Bjørn Kristiansen. Kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu dopingu­skandaali tõttu avaldatakse talle survet, et ta eestlaste treenimisest loobuks. Norras võrduvat see justkui dopingupatustega koostöö tegemisega.

«Keegi meist ei tea, millisel kujul teda survestatakse. Kuid üldsuse poolt võib tema otsuste mõjutamine üsna mastaapne olla. Vastasel korral inimene ei loobuks oma armastatud tööst!» arutles Kümmel, kelle sõnul pole Kristiansen siiski lõplikku otsust veel langetanud.

Väidetavalt otsustab ta oma tuleviku pärast FISi kolleegiumi 5. juunil. Seega – juhul kui FISi kolleegium otsustab, et Veerpalu on süüdi, siis loobub Kristiansen eestlaste juhendamisest. Kui aga vastupidi, siis ta jätkab.

Otsus tehtud?

Kõik märgid aga näitavad, et Kristiansen on sisimas otsuse juba ära teinud. Kui tavaliselt on kogu sprindikoondisel kevade alguses kokkusaamine, kus võetakse mullune hooaeg kokku ja arutatakse tulevikku, siis tänavu jäi see ära. Lisaks teatas Kristiansen oma õpilastele, et ei võta osa ka mai lõpus Otepääl algavast laagrist, kuigi varem on ta seal alati kaasa teinud.

Kümmeli hinnangul oleks Kristianseni loobumine kogu sprindikoondisele valus hoop. Vaatamata sellele, et viimase viie aastaga pole seni püstitatud eesmärke täidetud. Kui norralane eestlastega tööd alustas, seadis ta eesmärgiks kohad poodiumil.

Koondise parimaks tiitlivõistlustelt on aga jäänud Kümmeli Oslo MMil saadud kuues koht. «Ajakirjandus on juba ammu temast lahti üritanud saada. Neile see ilmselt negatiivse uudisena ei tuleks,» vihjas Kümmel meediakriitikale.

Mõningase mõttepausi järel lisas ta: «Ükski inimene pole asendamatu, aga samasugust meest nagu Bjørn on väga raske leida. Meeskonnana on see meie jaoks väga suur hoop. Ta on kogu tiimi jaoks vajalik lüli.»

Leping lõpetatud

Uut sprinditreenerit pole mehed aga otsima hakanud. Veel polevat selleks nende hinnangul põhjust. «Astume sammu korraga ja ootame juunikuise otsuse ära. Alles siis vaatame, mida edasi teeme. Meie ise väga loodame, et ta otsustab siiski jätkata. Praegu ongi see meie ainus lootus,» kinnitas Kümmel, kes on sprindikoondise esinumber.

Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver on enda sõnul korduvalt Kristianseni ümber veenda üritanud. Õigemini: tema hinnangul läbirääkimised alles käivad. «Aprilli esimese dekaadi lõpus tundus, et asjad on juba laabunud.

Aga keegi hea sõber või Norra treenerid ütlevad, et tal pole hea eestlaste juures jätkata,» selgitas Alaver ja lisas: «Ma tõin talle näiteks norralasest käija Erik Tysse, kelle organismist leiti CERA-nimelist ainet, mida kutsutakse ka kolmanda põlvkonna EPOks. Ta ise eitas dopingukasutamist ning kõik norralased koondusid tema selja taha. Lõpus määrati mehele kaheaastane võistluskeeld. Aga Bjørn vastas selle peale vaid: «Mati, see pole sama asi. See pole suusatamine, see on kergejõustik!»

Postimehe korduvatele telefonikõnedele norralasest sprinditreener ei vastanud. Küll aga saatis õhtul hilja sõnumi: «Minu leping Eesti Suusaliiduga lõppes 30. aprillil. Ma ei jätka seda lepingut. Rohkem kommentaare mul kahjuks pole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles