Vigastustest prii Leok oskab startida

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Leok
Tanel Leok Foto: www.yamaha-racing.com

«Kui Tanel startima õpiks, oleks ta maailmameister,» ütles Tanel Leoki kohta onu Avo Leok, kui eestlane mullu MM-etapi võitis. Optimistid, ennustage – stardid ongi paranenud.





Nädalavahetusel värskeks Itaalia meistriks kroonitud Leokit on mitmed asjatundjad pidanud rajal kõige kiiremini kihutavaks motomeheks, kes MM-karussellis keerleb, ning tema veelgi säravamaid saavutusi on tagasi hoidnud just nigelad stardid. Nüüd saapamaal triumfeerinuna kinnitas Leok, et lähted näitavad paranemismärke.

«Tundub, et olen selles osas natuke edasi liikunud,» märkis Leok, kellel viimasel etapil Gazzane di Preseglies üks start õnnestus (jäi püsima viiendale kohale), teine aga mitte (kukkus 12. positsioonile). «Samas on palju kinni tsiklis, uue Yamaha masinaga tuleb veel harjuda.»

Tsikliga päris sina peale saamine võtab natuke aega, kuid üldiselt on ta Yamaha sõiduvahendiga ääretult rahul. Lisaks sellele, et meeskond on suurem ning asjad toimivad ladusamalt kui mullu Kawasakis, tundub ka kaherattaline äkilisem.

«Ratas tundub praegu küll parem kui eelmisel aastal, kuid samas on niimoodi raske võrrelda, kuna ma ei tea, palju teised meeskonnad edasi on arenenud,» märkis Leok.

Tulevat hooaega silmas pidades on seekord üks väga oluline asi teisiti. Viimased kaks aastat on Leokit vaevanud mitmesugused vigastused.  Tunamullu sõitis ta vigase õla kiuste ning ka mullu möödus pool hooaega valuvaigistite all, kuna treeningul murtud abaluu tegi põrguvalu.

Praegu on tervis korras ja Leok tunnistaski, et on selle nimel end aasta alguses ka natukene rohkem hoidnud – MMiks peab olema terve kui purikas.

«Olen hooajaeelseid treeninguid veidi rahulikumalt võtnud,» sõnas Leok. «Apsakaid ei saanud endale lubada.»

Maailmameistrivõistlused algavad ülejärgmisel nädalavahetusel, kuid Leoki leivaandja De Carli pole aastaks konkreetseid eesmärke seadnud – seda, et sõitjad peavad ees olema, peetakse iseenesestmõistetavaks.

«Sportlased peavad ise tahtma kõrgeid kohti püüda, see on loogiline,» sõnas Leok, kelle sõnul tähendab see vähemalt kohta esiviisikus. «Enda puhul ei taha välistada midagi.»

Kuigi tore oleks kohe suurepärase tulemusega alustada, ei tahtnud Leok esimest etappi üle tähtsustada. Näitena tõi ta 2007. aasta, kui maailmameistriks tuli Steve Ramon, kes muuseas ei võitnud terve hooaja peale mitte ühtegi etappi.

«Stabiilsus on kõige olulisem,» märkis Leok. «Näiteks Ramon jõudis siis MM-sarjas ainult paar korda poodiumile, kusjuures ei võitnud ühtegi etappi. Samas, suuri ärakukkumisi polnud ning ta oli peaaegu alati neljas, siiski tuli ta lõppkokkuvõttes üldvõitjaks.»

Enne hooaega on Leoki sõnul vaja veel nipet-näpet teha, näiteks minnakse Belgiasse liivaradadele testima.

Puhkust pole ja kui praegu elatakse Itaalias, siis MMi alates viibib perekond Leok siiski Belgias. Jah, perekond Leok, kuna nüüd elavad abikaasa Karóliine ja pisipoeg Sebastian Belgias isast tsikliässa juures.

«Niimoodi, et keegi ootab, on palju mõnusam koju tulla,» tunnistas Leok. «Enne polnud välismaal nii põnev olla, kuid nüüd on kogu aeg huvitav.»

Võit polnud eesmärk

Enne Itaalia meistrivõistlusi oli Tanel Leok triumfeerinud Eestis, Saksamaal, Hollandis ja Inglismaal. Eriti huvitavaks teeb saapamaa tiitli see, et  tegelikult ei läinud Leok seda sugugi võitma.

«See oli MMiks nagu peaproov ning võit polnud eesmärk omaette,» sõnas Leok.
Samas ei tahtnud Leok Itaalias saavutatut ületähtsustada, kuna tema meeskond oli ainukene, kes osales kõigil viiel etapil. Kuid viimasel etapil kahes sõidus saavutatud neljandad kohad olid siiski hinnalised, kuna kohal olid pea kõik MM-tiitli pretendendid. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles