Vahva võit kindlustas Varrakule töökoha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlasest tagamees Armands Škele mängis eilses võidumängus Kalev/Cramo jaoks ühte võtmerolli.
Lätlasest tagamees Armands Škele mängis eilses võidumängus Kalev/Cramo jaoks ühte võtmerolli. Foto: Andres Haabu

Armands Škele eestvedamisel sai Kalev/Cramo Ühisliigas kolmanda võidu – kuigi hooaeg pole veel läbi, tähistab see juba väikest rekordit.



Aastaid NBAs veetnud Leedu koondise algviisku mees Darius Šongaila, neli viimast hooaega Euroliigas pallinud D’or Fischer, viis hooaega NBA klubides varumehe rolli täitnud Kirill Fessenko, viimasel EMil neljanda koha saanud Makedoonia koondise põhimeeste hulka kuuluv Vojdan Stojanovski, lisaks veel mõned Ukraina koondislased ja paar leegionäri… Selline oli eile Donetski korvpallimeeskonna võimas koosseis!

«Saada sellise koosseisuga selline võit – leian, et see on kõva sõna! Ilmselt üks kõvemaid, mida oleme viimasel ajal saanud.»

Kuid nagu sportmängudes tihti juhtub, pole paberil vägevana tunduv meeskond palliplatsil sugugi võitmatu. Edukad on hoopis need, kes mängivad hingega ja võitlevad viimase võimaluseni. Just sellist korvpalli pakkus eile Kalev/Cramo vigastustest räsitud meeskond, kus ootamatult sattus põhirolli seni peamiselt pinki nühkinud Toomas Raadik ning oli hetki, mil tagamees Gert Dorbek pidi kaitses ohjeldama endas 25 sentimeetrit pikemaid ja tublisti raskemaid mehi.

Võit on kõva sõna!

Tasu oli tehtu vääriline – võit 61:60. Ilmelt üks paremaid võite, mille Kalev viimaste aastate jooksul saavutanud. Vähetähtis pole seegi, et see parandas Ühisliigas tublisti Kalevi positsiooni.

Kalev ei lubanud kuulsatel külalistel kordagi liigselt domineerida ning kuigi paaril korral kippus vahe kärisema seitsme-kaheksa punktini, nõeluti see taas kiiresti kokku. Lõpuminutid kujunesid aga loteriiks, kus otsustavaks sai Armands Škele viigiseisult tabanud vabavise. Viimasel vasturünnakul ei õnnestunud Donteskil enam korraliku viskeni jõuda.

«Saada sellise koosseisuga selline võit – leian, et see on kõva sõna! Ilmselt üks kõvemaid, mida oleme viimasel ajal saanud,» lausus Kalevi peatreener Alar Varrak, kes ilmselt kindlustas selle mänguga ka oma töökoha vähemalt hooaja lõpuni.

«Kas teil on teisi ettepanekuid?» küsis Kalevi klubi president Ivar Valdmaa ajakirjanikelt, kui need pärisid seni ajutise peatreeneri tiitlit kandnud Varraku ametis jätkamise kohta. «Eestist pole kedagi teist võtta ja välismaalast ei tahe me tuua. Isegi vaatamata sellele, et meil on kümmekonna hea treeneri sooviavaldused.»

Pärast välismaal veedetud pikka puhkust oli eilne kohtumine esimene, mida Valdmaa oma silmaga nägi. Platsil toimunu tekitas temas positiivse tunde. «Tegelikult jäi meil ju veel palju pingile ka, neli meest on vigastustega väljas. Usun, et mängisime oma võimed välja sajaprotsendiliselt,» sõnas Valdmaa. «Kui platsil panna meie ja Donetski kümme mängijat üksteise vastu, jääksime ilmselt alla, kuid korvpallis saab korraga kasutada vaid viit meest. Hõisata on veel vara, kuid Varrak on teinud head tööd ja meeskonna mäng on läinud paremaks.»

Kalevi poolel oli eile mitu väikest kangelast. Näiteks lätlasest tagamees Armands Škele, kes polnud veel pärast rasket haigust meeskonnaga taasliitumise järel kunagist vormi taastanud. Kuid eile tegutses mees nagu vanadel headel aegadel – oli ise resultatiivne, jagas sööte ja algatas oma teravusega rünnakuid, mis aitasid kaaslastel jõuda kergete korvideni.

«Lõpus oli meil õnne,» nentis 20 punkti visanud ja ka otsustava vabaviske tabanud Škele. «Meil olid mitmed pikad mehed puudu ja seepärast tuli mäng kiireks ajada. Ilmselt vastased seda ei oodanud.»

Üheks selle kohtumise sangariks võib pidada ka Raadikut, kes tõi küll vaid neli punkti, ent olude sunnil viibis platsil peaaegu 27 minutit ja tegi kaitses väga head tööd. Vaieldamatult oli tegemist 22-aastase mehe senise karjääri suurima mänguga.

«Alguses oli küll selline tunne, et kas tõesti mina pean minema ja nende meeste vastu mängima…» rääkis Raadik. «Kuid selleks ma ju siia meeskonda tulingi, et mängida ja õppida. Tegelikult oleks võinud mängust veel mõned visked ära panna.»

Raadiku sõnul püüdis ta enne mängu mitte liialt mõelda, kelle vastu peab tegutsema. Varrak lisas, et juba kaks päeva tagasi oli selge, et õlavigastuse käes vaevlev Gary Wilkinson ei saa meeskonda aidata ning Raadikul tuleb tema koht üle võtta.

«Alguses oli ta veidike hajevil, kuid pärast korraks pingile tulekut tegutses ta väga hästi,» kiitis Varrak.

«Tegelikult on tegemist uskumatu mehega. Arvestades seda, kui vähe ta on seni platsile saanud, teha selline mäng… Tegelikult rääkisime talle juba enne kohtumist, et eksimusi pole vaja karta, peamine on see, et ta mängib kaitses Šongaila vastu jõuliselt. Vajadusel võtku kasvõi mõni ebasportlik viga,» jätkas ta.  

Kindlasti ei maksa olla kiitusega kitsi ka Dorbeku aadressil, kes on muutunud Kalevi universaaliks – mees mängib just sellisel positsioonil, mis meeskonnale kõige vajalikum.

Donetsk kaotas mängu ise

«Võit tuli ikka väga raskelt, tegu on ju nii kogenud meeskonnaga,» rääkis Dorbek. «Darius Šongaila vastu on kaitses raske igal meeskonnal, sest ta on väga kõrge tasemega mängumees. Ei oskagi öelda, mis selle mängu saatuse lõpuks otsustas, kaitses saime kohati päris hästi hakkama, aga kohati tegime ka palju rumalusi.»

Kuigi Donetsk oli enne Kaleviga kohtumist oma ridu täiendanud, ei suutnud uued mehed neid võidusoonele aidata. «Kalev mängis küll hästi, kuid selle mängu kaotasime siiski meie ise,» nentis Donetski tsentrina Ühisliigas esimese kohtumise pidanud Fessenko. «Ma ei saa öelda, et me polnud kohtumiseks valmis, kuid Kalev näitas, et tahab seda võitu rohkem. Asjad ei läinud nii, nagu soovisime, me tegime palju rumalaid pallikaotusi ja tegutsesime kaitses kehvasti.»

Alles jaanuaris koos eestlastele mullusest Riia VEFist tuttava Curtis Millage’iga Donetskiga liitunud Fessenko ei tahtnud oma uue koduklubi mängustiili kritiseerida, märkides, et see pole tema ülesanne. USAst koju naasmist pidas ta aga loomulikuks sammuks.

«Donetsk pakkus mulle häid tingimusi ning kuna ma olen ise ukrainlane ja tunnen siinseid mängijaid juba aastaid, tähendas see minu jaoks head varianti,» rääkis NBA kogemusega mees. «Meeskonnal on suured eesmärgid nii Ühisliigas kui Ukraina meistrivõistlustel.»

Korvpall

Ühisliiga

Kalev/Cramo – Donetsk 61:60

Kalev: Škele 20, Fall 16, 12 lp, Dorbek 6, Abbott 5, Sokk 4, McLeod 4, Raadik 4, Arbet 2.

Donetsk: Šongaila 20, Curry 14, Fesenko 9, Stojanovski 9, Lõpovõi 4, Fischer 3, Millage 1.

Tabeliseis: 1. Peterburi Spartak 8 (võitu) / 2 (kaotust), 2. Kaasani Unics 8/3, 3. Krasnõje Krõlja 8/3, 4. BC Himki 7/3, 5. BC Astana 6/4, 6. Vilniuse Lietuvos Rytas 5/6, 7. BC Donetsk 4/7, 8. Kalev/Cramo 3/8, 9. PGE Turow 2/8, 10. Azovmaš 2/9.

Balti liiga

Lietkabelis – Pärnu 98:93 (la)

Pärnu: Raadik 33, 11 lp, Matulionis 19, Kitsing 16, Peciukevicius 9, Härmasalu 9, Evart 5, Raap 2.

Tartu Rock – Šiauliai 84:68

Rock: Ingram 25, Allingu 15, Dimša 15, Kriisa 10, Saage 9, Kurbas 5, Eichfuss 4, Doronin 1.

Eesti meistriliiga

TTÜ – Tallinna Kalev 70:54

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles