Kodustaadionita Kalju võib Nõmmelt ära kolida

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimati 2011. aastal Hiiu staadionil mänginud Nõmme Kalju esindusmeeskond ei naase sinna ka tänavu.
Viimati 2011. aastal Hiiu staadionil mänginud Nõmme Kalju esindusmeeskond ei naase sinna ka tänavu. Foto: Priit Simson

Sügisel Eesti jalgpallimeistriks kroonitud Nõmme Kaljut kummitab endiselt korraliku baasi puudumine, kus saaksid kõrvuti treenida ja mängida nii noortevõistkonnad kui ka esindusmeeskond.

Kalju presidendi Kuno Tehva sõnul jätkatakse 2013. aastal samamoodi nagu mullu – kevadised kunstmuruväljakumängud peetakse Lillekülas, ilmade soojenedes kolitakse aga Kadrioru staadionile.

Klubinimes Tallinna tugevaimat piirkondlikku identiteeti kandev Kalju on Tehva sõnul mõelnud uut staadionit kavandades ka variandile, et esindusmeeskonnal polegi võimalik senises piirkonnas jätkata. «Tallinn pole väga suur linn. Me oleme küll kõvad Nõmme patrioodid, aga kui asuksime näiteks Nõmme keskusest kümmekond minutit kestva autosõidu kaugusel, poleks ka midagi hullu. Haabersti või Mustamäe sobiks samuti meie nõudmistega,» lausus ta. «Praeguse seisuga ei tahaks millelegi ei öelda.»

Kui veel paari aasta eest levisid pressis ilusad tulevikukavandid umbes 3000-kohalisest staadionist, mida Kalju pidi asuma rajama ühes Tallinna Tehnikaülikooliga, siis nüüdseks on see plaan Tehva sõnul maha maetud. TTÜ asi jäi venima ja on päevakorrast maas. «Me pole nendega koostööd üritanud edasi ajada ja minu teada plaanivad nad nüüd staadioni hoopis mujale viia,» kommenteeris Tehva.

Aeg ei tööta aga Kalju kasuks. «Klubi kasvab kiiresti ja vabu maatükke aina väheneb, seetõttu on minu arvates tark tegeleda selle küsimusega pigem täna kui hiljem,» lausus Tehva. «Oleme käinud umbes kümmet kohta vaatamas, aga selge on ka see, et üksi me staadionit ei ehita. Linn tahaks aidata ja kõik on meie murest teadlikud, kuid hetkel pole mitte midagi selget,» nentis Tehva.

Kalju presidendi jutust kumab läbi, et esindusmeeskonnale baasi valides praeguse Hiiu staadioniga enam ei arvestata. Hiiu staadioni kuus aastat vana kunstmurukatte kehv olukord on Kalju suurim murekoht juba mitmendat aastat ning mullu mindi seetõttu tülli ka staadioni hallanud Nõmme linnaosa valitsusega. Linnale kuuluval staadionil rentniku rollis olnud Kalju sõnul lõpetas tookord linn neile toetuse maksmise, linnaosavanem Erki Korp aga rõhutas üldist rahapuudust.

Vastuolude lõpptulemusena on praeguseks jõutud lahenduseni, mis peaks sobima mõlemale – 2013. aasta alguses viidi Nõmme Spordikeskus ja ühes sellega ka Hiiu staadion üle Tallinna spordi- ja noorsooameti haldusalasse. «Pigem on see muudatus minu arvates kasulik,» leidis Tehva. «Spordi- ja noorsooametis töötavad asjalikud inimesed, ma näen, et neil on soov ja tahe asju hästi teha.»

Ruumikitsikuse tõttu on Kalju juba tükk aega otsinud treeningvõimalusi ka väljaspool Nõmmet. «Oleme laienenud tegelikult kõikidesse linnaosadesse, kui Lasnamäe välja arvata, ja meid on kõikjal hästi vastu võetud – keegi ei vaata, et mida need nõmmekad siia tükivad,» sõnas Tehva. «Väiksemas mahus oleme viinud noortetöö Arigato spordiklubi juurde ja see küll leevendab probleemi, aga on ikkagi tilk merre.»

Vähemalt Tallinna linna mullu kevadel kinnitatud määruses, mis käsitleb spordiehitiste investeeringute prioriteetide kehtestamist kuni 2017. aastani, on sees punkt, mille kohaselt tegeletakse igal aastal linnale kuuluvate jalgpalliväljakute renoveerimisega. Samuti on plaani võetud nende katmine pneumohallidega, esimene selline kerkib hetkel näiteks Lillekülla. Ka on Hiiu väljakukatte uuendamine eraldi prioriteedina ära märgitud juunikuises linnavolikogu otsuses, mis sätestab spordikeskuse ülemineku uuele haldajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles