Vägev finaal – Saarepuu õnnetu kukkumine ja Kümmeli võidurõõm

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anti Saarepuu on kõhuli lumel ja Peeter Kümmeli jaoks on tee esimese Eesti meistri tiitlini vaba.
Anti Saarepuu on kõhuli lumel ja Peeter Kümmeli jaoks on tee esimese Eesti meistri tiitlini vaba. Foto: Liis Treimann

«Eesti meistri tiitli võitmiseks tuli 30 aastat harjutada, see näitab, et sprindis nii lihtsalt võitjaks ei saa,» lausus Peeter Kümmel napilt kümmekond minutit pärast seda, kui oli võitnud karjääri esimese individuaalse Eesti meistri tiitli. Varasemast on tal kodus üheksa hõbedat ja kaks pronksi. Seepärast pole ka ime, et 30-aastane mees võttis pärast finišit suusad jalast ja viskas need vägeva möiratuse saatel õhku. Ühest painajast oli ta vaba.

Seda, et võrdsete meeste heitluses on suusasprint paras loterii, näitas ka seekord Tallinna lauluväljakul peetud võistlus. Pärast sisuliselt mõttetuid eelsõite, veerandfinaale ja poolfinaale jõudsid kuue finalisti hulka täpselt need, kes pidid. Finaal ise kulges aga Anti Saarepuu dikteerimisel. Kõvasti töötades kannatas ta ära ka viimase tõusunuki ja tuhises Kümmeli ees finiši poole. Võtta jäi veel viimane kurv ja sellele järgnev lõpusirge.

Viimases kurvis saigi aga võistlus sisuliselt läbi. Saarepuu kaotas tasakaalu ja prantsatas kõhuli lumme ning Kümmelil polnud võidu vormistamisega raskusi. Hõbe läks Raido Ränkelile ja pronks seljavaluga võidelnud Kein Einastele. Saarepuu lamas veel kaua nägupidi lumes ja ainult tema ise teab, mis sellel hetkel hinges toimus. Lõpuks ta tõusis, saatis suusad ja kepid endast kaugele ja jalutas emotsioone välja elama.

«Finaaliks oli mul kaks plaani. Esimene varinat nägi ette kohe juhtima minekut. Teine aga konkurendi tuules viimasest laskumisest alla tulemist ja lõpusirgel üritamist,» selgitas Kümmel oma plaane. «Nägin, et viimane tõus mõjus Antile kurnavalt ja ta ei jõua enam kurvis jalgadega töötada. Järgmisel hetkel ta juba kukkus.»

Kümmeli hinnangul on sportlik vorm juba praegu hea ja suurt paranemisruumi polevat. Küll aga võib lollusega paljutki ära rikkuda. «Järgmisena sõidan Sotši MK-etapil vabatehnika sprinti ja seejärel Skandinaavia karikavõistlustel.»

Naiste finaalis luuras Kaia Vahtra terve distantsi Piret Pormeistri tuules ning pressis end finišisirgel ette. Kaks päeva varem võitis ta 10 km vabatehnikasõidu.

«Selle võistluse väsimus jõudis täna (eile – toim) hommikuks kontidesse,» tunnistas Vahtra, kelle suusad libisesid finaalis konkurentidest märgatavalt paremini. See võimaldaski tal laskumisel Pormeistri tuulde saada ja lõpus oma võimu näidata. «Loodan, et vorm läheb aina paremaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles