Pihod naudivad lemmikala

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treener Tambet Pikkor (all) ning Kail Piho demonstreerivad suusahüppe harjutusi.
Treener Tambet Pikkor (all) ning Kail Piho demonstreerivad suusahüppe harjutusi. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti kahevõistlejad on sel hooajal talisportlaste seas võimsalt esile kerkinud, võites äsja lõppenud juunioride ja U23 klassi maailmameistrivõistlustelt kaks medalit – vaid 16-aastane Kristjan Ilves tuli sprindidistantsil pronksile ja 19-aastane Han-Hendrik Piho võitis pronksise autasu tavadistantsil. Lisaks kuuluvad koondisesse Kail Piho ja Karl-August Tiirmaa.

Ka MK-sarjas on head minekut näidatud – Kail Piho on sel hooajal neljal korral punktikohale jõudnud ning hoiab üldarvestuses 38. kohta. Parima esituse tegi ta novembris, tulles Lillehammeri etapil 16. kohale. «Mitmed hooaja eel seatud eesmärgid said täidetud ja nüüd keskendume MMile, kuigi palju pole selle võistluse peale mõelda jõudnud,» rääkis Kail Piho. «Seal on kõige tähtsam meeskonnavõistlus, mis muidugi ei tähenda, et individuaalselt ei pinguta. Loodan, et murdmaarajal on karu sees ja suusad libisevad hästi. Selles osas on MMil kergem, et kui MK-sarjas on rajal kaheksa norralast ja seitse sakslast, siis MMil on neid vähem,» ütleb Piho.

Oma arengust rääkides ütleb kahevõistleja, et edasiminek on olnud just hüppemäel. «Hüpetes olen kindlasti edasi arenenud ja samal ajal pole murdmaas tagasi andnud. Vaja oleks rohkem stabiilsust ja enesekindlust,» arutleb ta ja lisab, et kahevõistlejad on koostööd teinud ka spordipsühholoogiga. «Eelmisel hooajal saime pisut abi spordipsühholoog Aave Hannuselt, kes töötas ka murdmaakoondisega. Eks minu puhul jääb ka hea tulemus tihti just psühholoogilise poole taha,» lisab ta. «Tippspordis on just mõtlemisel väga suur roll.»

Lisaks tähtsustab Piho suurepärast klappi treener Tambet Pikkoriga. «Me arutame asju alati ühiselt ja leiame õige tee. Olen varem selle vea teinud, et nii-öelda silmaklapid peas

ainult paberi järgi treeninud, ja see viis ületreeninguni. Tunnetan nüüd ka oma keha ja organismi paremini,» kinnitab Piho. «Tambet on ise sportlasena näinud nii paremaid kui halvemaid aegu ja me usaldame teda.»

Kaugemas tulevikus tahetakse tulemusi näidata 2018. aasta Korea olümpial. «Eks Sotšis loodame muidugi ka parimat, aga oleme ausad, oleme veel noored ja suuri lubadusi anda ei saa. Koreas võiks aga juba tegusid teha,» sõnab Piho.

Kail Piho noorem vend Han-Hendrik on samuti korra MK-punktidele sõitnud. Tema seadis hooaja eel juunioride MMil eesmärgiks medali võitmise. «Juunioride MMi medalivõidusoovi ütlesin ma hooaja eel välja ja viisin selle ka täide. Hüpetes olen kindlasti edasi läinud,» räägib ta. Murdmaas on temagi juba varem heal tasemel olnud.

Ka Han-Hendrik kinnitab, et suur roll on eriti hüpetes psühholoogilisel poolel. «Kui tuled mäest 90-kilomeetrise tunnikiirusega alla, siis võib väga väike tunnetuse muutus hüppe rikkuda,» ütleb ta ja lisab, et püüab sporti ikka rõõmuga teha. «Vanem vend Kaarel ütles mulle ükskord, et võistlemist ei tohi liiga tõsiselt võtta, ja usun, et tal on õigus. Tegelen ju selle alaga, sest see meeldib mulle ja püüan ikka suunurgad üleval hoida,» räägib ta. Han-Hendrik peab tähtsaks ka pere toetust.

«Vanemad on palju rahaliselt toetanud ja muidugi oleme vendadega üksteisele innustajaks. Kail on viimasel aastal olnud mu põhiliseks treeningpartneriks,» sõnab ta. Juunioride MMi eel aitas Han-Hendrikut lisaks treener Tambet Pikkorile ka Piho perekonna neljas vend Mats. «Tema aitas väga palju hüppemäel ja ju sellest oli abi,» vihjab ta äsja võidetud pronksmedalile.

Koondise treener Tambet Pikkor kinnitab, et liigutakse õiges suunas. «Juba suvel nägime, et oleme õigel teel, ja oleme nüüdseks ka mitu eesmärki täitnud,» ütleb ta, rääkides kahest võidetud tiitlivõistluse medalist ja MK-sarja punktidest. «Mina olen koondise eesotsas täiskohaga esimest aastat ja ega me treeningutel mingeid kardinaalseid muudatusi teinud ei ole. Samas oleme kõik laagrid ja võistlused saanud ära pidada ja neist kasu lõiganud.»

Rääkides eelseisvast MMist, loodab treener võimetekohaseid tulemusi. «Kohad 20–30 sisse oleks rahuldavad. Oleme ausad, medalit me sinna veel püüdma ei lähe, aga ootan, et nad teevad tublid tulemused vastavalt võimetele,» lisab Pikkor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles