Tippspordist loobunud Raja otsib sellegipoolest treenerit

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Raja
Andres Raja Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi mitmevõistleja Andres Raja teatas nädalavahetusel, et ei harjuta enam tippsportlase kombel, kavatseb ta amatöörina jätkata ning pole kaugeltki võimatu, et teda võib suvel näha ka Eesti koondises.

«Kui alaliit leiab, et neil on mind vaja … Aga kindlasti ei pea ma enam oma ettevalmistuse kohta kellelegi aru andma,» lausus ta ja kinnitas, et taandumisotsus polnud tingitud ebaõnnestunud võistlusega kaasnenud emotsioonidest. «See oli läbimõeldud otsus. Edaspidi olen amatöörsportlane. Võrreldes senise eluga on suurimaks muutuseks see, et treeningud pole enam päevaplaanis esikohal. Seni tegelesin muude asjadega ainult siis, kui trenni kõrvalt aega üle jäi, nüüd treenin nii, nagu töö võimaldab.»

Raja pidas vajalikuks rõhutada, et ei teinud tippsportlase staatusest loobumise otsust raha pärast, vaid viimasel ajal segavate vigastuste tõttu. Mullune hooaeg jäi kahel korral põlvelõikusel käinud mehel peaaegu vahele. Samuti tundis ta teravat puudust treenerist – sügisest saadik harjutas ta omapäi.

«Olen mõelnud sellele, kuidas leida endale juhendaja,» rääkis oma hiilgeaastatel Andrei Nazarovi ja Remigija Nazaroviene näpunäidete järgi harjutanud mees. «Mõtlen sellele siiani ega välista, et selles osas võivad asjad minna positiivses suunas.»

Kuigi möödunud nädala lõpus Tallinnas toimunud mitmevõistlusel oli Raja eestlastest alles viies, pole ilmselt kahtlust, et vähegi normaalse vormi korral vajaks Eesti koondis teda eeloleval suvel Tallinnas toimuval mitmevõistluse Euroopa karikavõistlustel.

«Andresele ei saa seda otsust ette heita, eriti arvestades tema viimaste aastate probleeme,» nentis kergejõustikliidu president Erich Teigamägi. «Samas on ta spordimees, kes nädalavahetuselgi tegi mitmed alad väga heal tasemel. Laseme sisehooaja mööda ja kui hakkame tegema plaane superliiga võistluseks, räägime kindlasti ka Rajaga.»

Praktika on näidanud, et kergejõustikus võib rahvusvahelisel tasemel püsida ka amatöörsportlasena. Eestis on selle parimaks näiteks kõrgushüppaja Anna Iljuštšenko, kes lisaks sportimisele käib iga päev tööl. Raja nentis, et ka mitmed tema mitmevõistlejatest ametivennad harjutavad iga päev töö kõrvalt.

«Loomulikult on ka nii võimalik suvel kümnevõistluses koguda 8000 punkti, ent enam pole mul põhjust sellele spetsiaalselt ette mõelda,» lausus Raja. «Samas ei ole ma kunagi valmistunud kümnevõistluseks nii, et ei käiks kevadel treeninglaagris.»

Kergejõustikuliit abistas sügisel mitmevõistlejaid kodustes tingimustes treeninglaagri korraldamisega. Teigamäe sõnul kavandatakse samasuguseid kogunemisi ka kevadeks.

Seega – Raja otsib igapäevaseks toimetulekuks tööd, kuid ei kavatse ka naelikuid varna riputada. Võistlemas näeb teda ka veel tänavusel sisehooajal, kui ta aitab oma koduklubi Eesti karikavõistlustel. Eesti meistrivõistlustel on Rajal esialgu plaanis osaleda tõkkesprindis, kus ta on ühtlasi suursoosik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles