Andrus Veerpalu dopingusaaga võib täna lõppeda

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu on viimase kahe aasta jooksul avalikkuse eest varjus püsinud, kuid tervisesportlasena pole ta tänavugi suusarajalt eemale jäänud.
Andrus Veerpalu on viimase kahe aasta jooksul avalikkuse eest varjus püsinud, kuid tervisesportlasena pole ta tänavugi suusarajalt eemale jäänud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Meil puudub täiendav või uus informatsioon otsuse kuulutamise aja osas. Seetõttu lähtume momendil jätkuvalt 28. veebruarist,» kirjutas suusatamise kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu advokaat Aivar Pilv vastuseks Postimehe küsimusele. Seega võib täna olla päev, mil rahvusvaheline spordiarbitraaži kohus (CAS) langetab otsuse, kas Veerpalu on dopingu tarvitamises süüdi või mitte. Sellega lõpeks kaks aastat kestnud painajalik lugu.

Ükski teine allikas siiski tänase kuupäeva paikapidavust otseselt ei kinnita. Kuluaarides on räägitud võimalusest, et CAS ei langeta otsust ENNE 28. veebruari. Seega võib lahendus tulla ka mõni päev hiljem ning võimatu pole ka, et otsuse langetamine lükatakse taas edasi.

«Seda on ju juba mitu korda tehtud, ka homme (täna – toim) võib tulla teade, et otsuse avalikustamine lükkub näiteks 27. märtsile,» sõnas Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli, ent kinnitas samas, et asjade sellise käigu kohta pole temalgi mingit infot.

Veerpalu loost rääkides jagunevad Eesti spordi tippjuhtide hulka kuuluvad ning siinsete tegemiste kohta palju teadvad inimesed kahte leeri. Leidub neid, kes väidavad end teadvat mingit  infot või oskavat lugeda märke, mis tähendavad suure tõenäosusega Eesti suusasangari jaoks positiivset kohtuotsust. Emotsioonidest hoiduvad ning hinnangutes ettevaatlikumad inimesed aga märgivad, et CAS on nii kaalukas ja suletud organisatsioon, et enne otsuse langetamist on igasuguse info leke võimatu.

CASi istung ei sarnane klassikalise kohtuga. Veerpalu ja tema kaitsetiim on selgitused ammu andnud, kohtule on saadetud hulgaliselt lisaargumente. Sama on teinud ka vastaspool. Kusjuures vaidlus ei käi selle üle, kas 2011. aasta 29. jaanuaril Otepääl võetud dopinguproov oli positiivne või mitte – seda fakti ei muuda enam miski –, vaid rahvusvahelise dopinguagentuuri WADA kasvuhormoonitesti pädevuse üle.

Veerpalu kaitse rõhub mõnede teadlaste esitatud argumentidele tuginedes sellele, et kasutatav test pole dopingu tarvitamise määramiseks piisavalt kindel. WADA ei taha sellisest väitest midagi kuulda. Otsuse langetamist on korduvalt edasi lükatud, et osalised saaksid esitada üha uusi tõendeid.

Kui CASi kohtunikud täna kogunevad, kaaluvadki nad kõik tõendid veel kord läbi. Kui langeb otsus, antakse sellest mõlemale poolele kirjalikult teada. Otsuse tekst ja seda puudutavad dokumendid avaldatakse CASi kodulehel. Seda ei pruugita aga teha samal päeval.

Sihtasutuse Eesti Antidoping juht Kristel Berendsen kinnitas, et rahvuslik dopinguagentuur pole Veerpalu asjaga enam seotud ning seepärast pole neil ka infot võimalike lahendite kohta. Küll teadis Berendsen, et WADA kasutab sama kasvuhormoonitesti siiani ega karda, et see võidaks ebapädevaks tunnistada. See näitab WADA enesekindlust, sest nende jaoks negatiivse otsuse korral peaksid nad hüvitama kõikidele sama testiga põrunud sportlastele tekitatud kahjud. See aga tähendaks väga suurt raha.

Eesti Suusaliidu peasekretär Margus Hernits ennustas, et CASi otsus ei pruugi olla mustvalge. Tegelikult ongi juhtum seisus, kus ükski otsus ei tekitaks kõigis sama reaktsiooni. Veerpalu süüdimõistmise korral jäävad tema toetajad igavesti rääkima testi ebausaldusväärsusest, õigeksmõistmise puhul leiduks aga palju neid, kes jäävad korrutama, et proov oli ju ikkagi positiivne.  

Hernitsa sõnul sõltub alaliidu reaktsioon sellest, kas Veerpalu jääb süüdi või mitte, ning see ei puuduta mitte niipalju Veerpalu ennast kui tema treenerit Mati Alaveri. Aastaid Eesti koondise peatreenerina tegutsenud mees oli sunnitud juhtumi tõttu kohalt lahkuma, ehkki paljuski formaalselt: ta jätkas mitme koondislase isikliku treenerina ja ka Eesti koondise juures.

Hernitsa sõnul on alaliidus võimalikke lahendusi juba arutatud. «Kui Veerpalu mõistetakse õigeks, jätkab Alaver peatreenerina. Kui aga Veerpalu jääb süüdi, ei saa suusaliit Alaveriga koostööd jätkata,» rääkis ta. «Mõistagi ei saa talle keelata isikliku treenerina jätkamist. Siis aga peab mõtlema, kuidas lahendada tema seotust koondisega. Näiteks võime jätta ta tiitlivõistlustele akrediteerimata.»

Ühe või teise lahendi puhul ei jõuta kardinaalsete tagajärgedega otsusteni üleöö. Peatreeneri toolile naastes arvestatakse Alaveriga eelkõige juba uue hooaja ettevalmistuse kavandajana. Negatiivse stsenaariumi korral ei hakka keegi teda praegu toimuvalt MMilt koju saatma, kuid tulevikku tal nendel võistlusel pole.

Seli ei soovi aga järeldustega kiirustada. «Igal juhul soovin lugeda kohtu selgitusi ja argumente,» kinnitas Eesti kõrgeim spordijuht. «Praegu võime loota või arvata mida tahes, kuid elu on näidanud, et kohtu otsused võivad olla ootamatud. Tean aga, et Veerpalu kaitsemeeskonda kuulunud teadlased on teinud head tööd.»

Mõistagi pole nii pika kohtutee käimine odav. Veerpalu eest on kaitsele kulunud arved tasunud suusaliit. «Enamik raha tuli annetajatelt ja sponsoritelt, kuid ei saa väita, et suusaliit ise pole kulutanud pennigi,» tunnistas Hernits. Täna või lähipäevil saab selgeks, kas kulutustest oli Veerpalule kasu.


Andrus Veerpalu dopinguloo kronoloogia

•    29.01.2011 Dopingukütid võtsid Otepääl treeninud Andrus Veerpalult dopinguproovi.

•    14.02.2011 A-proov andis positiivse tulemuse.

•    23.02.2011 Veerpalu teatas, et ei osale tervislikel põhjustel Oslo MMil ja lõpetab karjääri.

•    2.04.2011 Postimees avaldas artikli, kus oma allikatele tuginedes kirjutas Veerpalu positiivsest dopinguproovist.

•    5.–6.04.2011 Avati B-proov, mis andis samuti positiivse tulemuse.

•    7.04.2011 Eesti Suusaliit korraldas pressikonverentsi, kus teatati Veerpalu positiivsest dopinguproovist, kuid sportlane ise väitis, et pole kunagi keelatud aineid tarvitanud.

•    5.06.2011 FISi dopingupaneel kuulas üle Veerpalu ja tema kaitsemeeskonna.

•    23.08.2011 FIS otsustas, et Veerpalu on dopingu kasutamises süüdi, ja karistas teda kolmeaastase võistluskeeluga. Veerpalu kaitsemeeskond otsustas kaevata otsuse spordiarbitraaži kohtusse (CAS).

•    11.–13.06.2012 CASis toimus Veerpalu ja tema kaitsetiimi ülekuulamine. Pärast seda lükkas kohus otsuse väljakuulutamise korduvalt edasi.

•    30.09.2012 CAS nõudis osalistelt veel lisaselgitusi, mis tuli esitada paari nädala jooksul. Otsust lubati novembri lõpuks, ent viimasel hetkel lükati tähtaega uuesti edasi.

•    28.02.2013 Kas täna langetatakse Veerpalu dopinguasjas lõplik otsus?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles