Iljuštšenko usub enda ja Haasa edasipääsu

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleriin Haas (vasakul) ja Anna Iljuštšenko päev enne võistlust Göteborgi EMi kõrgushüppepaigas.
Eleriin Haas (vasakul) ja Anna Iljuštšenko päev enne võistlust Göteborgi EMi kõrgushüppepaigas. Foto: Marko Mumm / EKJL

Viimaste aastate Eesti parim naiskergejõustiklane Anna Iljuštšenko on jõudnud lõppvõistlusele MMil ja EMil, ent veel kunagi pole tal õnnestunud seda teha sisetiitlivõistlustel. Täna on tal Göteborgis võimalus seegi needus murda.

«Edasipääsuks tuleb ületada 1.92 esimesel katsel,» arvas suurte kogemustega nääpsuke kõrgushüppaja eile pärastlõunal. «Seekord pole EMil väga tugevaid soosikuid, kuid keskmine tase on kõrge ja konkurents tihe. 1.92 on jõukohane väga paljudele – kaasa arvatud mulle ja Eleriinile.»

Kaks Eesti sportlast – lisaks osalejatest tänavu viiendat tulemust omavale Iljuštšenkole võistleb ka Eleriin Haas – kõrgushüppe lõppvõistlusel oleks ju väga ilus! «Tavaliselt läheb mul ikka suvel paremini,» jahutas Iljuštšenko kohe tärganud eufooriat. «Suvel on päike ja linnud laulavad … pealegi pääseb sees lõppvõistlusele vaid kaheksa paremat.»

Lisaks tipptasemel kõrguste ründamisele igapäevaselt ortodontia residendina töötav ja õpingutega lõpusirgele jõudnud Iljuštšenko tunnistas, et mitmel rindel rabamine on tekitanud organismis üldist väsimust. EMiks otsustas ta siiski pisut valmistuda ning viimased kolm päeva on ta enese sõnul tegelenud töötegemise asemel lakke vaatamisega. Või siiski mitte päris – niisama vedelemise kõrvalt on ta võtnud aega ka ülikooli lõputööga tegelemiseks.  

Kas lühikesest puhkepausist oli abi või mitte, näitab võistlus, kuid veel eile tundis ta Göteborgis soojendustreeningut tehes end uniselt. «Silmade lahti hoidmine oli päris raske,» tunnistas ta.

Kuna Iljuštšenko pole viimasel ajal võistelnud ning treeningutelgi ei aseta latti kuigi kõrgele, pole tal ka hüppevormi kohta selget aimu. Võistlustel tihti murelapseks olev hoojookski olevat harjutuskordade ajal klappinud. «Treeningutel klapibki see hästi, kuid võistluse ajal võin liialt hoogu minna. Pean jälgima, et alustaksin rahulikumalt ja suudaksin lõpus kiirendada,» oli tal teadmine, kuidas end ohjeldada.

Iljuštšenko alustas sisehooaega Eesti rekordi 1.94 ületamisega, kuid järgmistel jõuproovidel pole ta nii kõrgele kerkinud. Sportlase sõnul näitabki see, et heal päeval on kõik võimalik.  

Erinevalt soojendustreeningu teinud Iljuštšenkost otsustas Haas eile puhata. Ajakirjanikega kohtudes ütles 20-aastane piiga kohe otse, et erilist jututuju tal võistluse eel pole ning tegelikult ei oskavatki ta eelseisva jõuproovi kohta midagi ütelda.

«Siin tunnen ma ennast mugavamalt kui suvel Helsingi EMil. Ilmselt oli seal kõik liiga kodune,» rääkis oma karjääri teisel tiitlivõistlusel osalev Haas, kes elab Soomes ja treenib Reijo Jokela juhendamisel. «Isiklik treener on mul siin küll kaasas, kuid olen viimasel ajal mõistnud, et paremini läheb siis, kui usaldan rohkem iseennast. Mina ju olen sektoris ja pean hüppama!»

EMiks valmistumine möödus Haasal suuremate tagasilöökideta. Paar korda on ta tundnud kerget haigusvimma, kuid treeningutele ja valmidusele pole need jälge jätnud. Viimati tabas teda päevane tõbi kaks nädalat tagasi enne Soome meistrivõistlusi.

Naiste kõrgushüppes on 19 osalejat ning tänavu oma siserekordi 1.90ni viinud Haas on tulemuse poolest tagantpoolt kolmas. EMi võimaliku tulemuse kohta ei osanud ta aga midagi öelda. Ta teab, et nagu tiitlivõistlustel ikka, on ka Göteborgi areenil üsna vetruv põrand, kuid see polevat tema jaoks probleem. «Tšehhis võisteldes oli samuti Mondo kate pandud korvpalliväljaku peale. Kui leiad hea rütmi, pole probleemi,» arvas ta.

Võistlusareeni põranda ja selle katte eripärasid ei pidanud kuigi oluliseks ka Iljuštšenko. «Heal päeval sobib iga põrand, halval päeval aga mitte,» nentis ta ja lisas, et pole Göteborgi areeniga lähemat tutvust teinud. Treenimas käis ta pisut eemal asuvas kergejõustikuhallis.

Naiste kõrgushüppevõistluse soosik on tänavu kaks meetrit ületanud itaallanna Alessia Trost.

Kindlasti ei tulnud aga niisama osalema ka paljudelt tiitlivõistlustelt väärismetalli korjanud belglanna Tia Hellebaut, hispaanlanna Ruth Beitia ja kodupubliku lemmik Emma Green Traegaro.


Sise-EM

Mehed: 60 m tj: 1. Sergei Šubenkov (Venemaa) 7,49, 2. Paolo Dal Molin (Itaalia) 7,51, 3. Pascal Martinot Lagarde (Prantsusmaa) 7,53. Kuul: 1. Asmir Kolasinac (Serbia) 20.62, 2. Hamaza Alic (Bosnia) 20.34, 3. Ladislav Prasil (Tšehhi) 20.29.

Naised:  60 m tj: 1. Nevin Yanit (Türgi) 7,89, 2. Alina Talai (Valgevene) 7,94, 3. Veronica Borsi (Itaalia) 7,94. 5-võistlus: 1. Ida Antoinette Nana Djimou (Prantsusmaa) 4666 (8,12, 1.75, 15.35, 6.32, 2.20,62), 2. Jana Maksimova (Valgevene) 4658, 3. Hanna Melnitšenko (Ukraina) 4608.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles